Οι αντιδράσεις των κομμάτων για τα πρώτα exit polls - Ειδήσεις Pancreta

Στα πρώτα τους σχόλια και δηλώσεις προέβησαν πηγές αλλά και στελέχη των κοινοβουλευτικών κομμάτων, μετά την ανακοίνωση των exit polls στις 7 το βράδυ.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε στην τηλεόραση του Open ότι «πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα πραγματικά αποτελέσματα και στη βάση αυτή να βγάλουμε και τα τελικά πολιτικά συμπεράσματα».

Συμπλήρωσε ότι τα αποτελέσματα των exit polls δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει υποστεί στρατηγική ήττα, όπως επιδίωκαν η Νέα Δημοκρατία και ένα ολόκληρο μιντιακό και εκδοτικό σύστημα».

«Αντιθέτως, είναι ένας από τους δύο μεγάλους πόλους του πολιτικού συστήματος και μάλιστα με αξιώσεις να επιτύχει ακόμα μια νίκη στις επερχόμενες εθνικές εκλογές», είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε:.

Ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για τα θετικά μέτρα και την επέκταση του δημοσιονομικού χώρου, ελπίζω, επειδή καιροφυλακτούν πολλοί να μην αμφισβητηθούν αυτά τα μέτρα εξαιτίας του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, εάν αυτό είναι αντίστοιχο με όσα προβλέπει το exit poll. Καιροφυλακτούν πολλοί για να αμφισβητήσουν αυτά τα μέτρα και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό.

Τρίτον, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί πάρα πολλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να κυβερνήσει σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, με εξαιρετικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς».

«Εμείς πρέπει να αναλύσουμε το τελικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα πραγματικά αποτελέσματα και στη βάση αυτή να βγάλουμε και τα τελικά πολιτικά συμπεράσματα», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Έχουμε ένα exit poll και όχι αποτελέσματα. Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι οι δημοσκοπήσεις και η στατιστική έχει ένα κοινό με τα λουκάνικα και αυτό το κοινό είναι ότι δεν θέλεις να δεις πώς φτιάχονται. Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε. Άνοδος του διπολισμού και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρατήσει αρκετές δυνάμεις», σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Δεν είχαμε αντιπαράθεση για προγράμματα κυβέρνησης. Δεν ξέρω καν τι λέει η Νέα Δημοκρατία για το πρόγραμμά της. Έχει αποφύγει τη συζήτηση για το δημοσιονομικό χώρο. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει σε κανονικές εκλογές.»

Μεγάλη πολιτική αλλαγή «βλέπουν» στην Πειραιώς

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit poll, πηγές της Ν.Δ. επισήμαναν πως με βάση την πρώτη εικόνα στη χώρα συντελείται πλέον μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, σημειώνοντας ότι κατ' αρχάς αποτελούν μια πρόβλεψη και συνεπώς τα ουσιαστικά συμπεράσματα θα προκύψουν αργότερα.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους πολίτες μια ξεκάθαρη νίκη και, όπως διαφαίνεται, οι πολίτες του την έδωσαν», ανέφεραν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι από σήμερα η πρώτη πολιτική δύναμη του τόπου και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί μια αδιαμφισβήτητη ήττα», πρόσθεταν οι ίδιες πηγές και υπενθύμιζαν ότι «ο κ. Τσίπρας ήταν που ζήτησε σε αυτές τις εκλογές ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες και όπως όλα δείχνουν δεν του την έδωσαν».

Επιπλέον, «αν επιβεβαιωθούν λοιπόν τα exit poll, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα συνιστά -όπως λένε- μια σαφή καταδίκη του κυρίου Τσίπρα και της κυβέρνησής του». 

Στην Πειραιώς σημειώνουν ακόμη ότι «ασχέτως της τελικής διαφοράς, ποτέ σε ευρωεκλογές που προηγήθηκαν των εθνικών εκλογών ο νικητής δεν κέρδισε με διαφορά μεγαλύτερη του 3-4%. Αν λοιπόν η διαφορά υπερβεί αυτό το όριο, λένε ότι θα είναι πολιτικά κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί».

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τις ευρωεκλογές. Ο κύριος Τσίπρας έθεσε θέμα εμπιστοσύνης και η ελληνική κοινωνία του απήντησε. Θα δούμε και θα αποφασίσουμε εάν θα ζητήσουμε αύριο εθνικές εκλογές. Με ευχαριστεί πάρα πολύ η πτώση της Χρυσής Αυγής». 

Όσο για τον Βασίλη Κικίλια ανέφερε τα εξής: «Μιλάμε για exit poll, η εμπειρία μας από τις εκλογές δείχνουν ότι θέλει μεγάλη προσοχή το πως προβλέπει κανείς. Με αυτά τα exit polls είναι εμφανές ότι υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον, είναι μία καθαρή νίκη της παράταξής μας».

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Σαφής αποδοκιμασία Τσίπρα

Ικανοποίηση και αισιοδοξία για το επίσημο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εξέφρασαν τα ηγετικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής στη Χαριλάου Τρικούπη, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των exit polls.

Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι «πρόκειται για σαφή αποδοκιμασία του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαιώνεται ότι ο πρωθυπουργός ήταν και είναι ο καλύτερος χορηγός της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη».

Στο Κίνημα Αλλαγής επισημαίνουν ακόμη πως «η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση βλάπτει τη χώρα. Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει να προκηρύξει εθνικές εκλογές. Ο κ. Τσίπρας έπαιξε τα ρέστα του κι έχασε».

Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι τρίτο κόμμα με νέα και ενισχυμένη δυναμική ενόψει των εθνικών εκλογών, όπως δείχνουν τα πολιτικά δεδομένα που διαμορφώνονται.

«Μπήκε», αναφέρουν, «φρένο στη Χρυσή Αυγή και έτσι κερδίσαμε κι εμείς και, αν μάλιστα συνδυαστούν με τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η εικόνα του ΚΙΝΑΛ είναι πολύ καλύτερη. Η πόλωση και ότι η εκλογική αναμέτρηση ήταν ντέρμπι διαψεύστηκε πλήρως. Απεγκλωβίζονται πολλές δυνάμεις ενόψει των εθνικών εκλογών».

Λεβέντης: «Τα exit-polls θα πέσουν έξω»

Την εκτίμηση ότι τα exit-polls θα ανατραπούν και η Ένωση Κεντρώων θα ανέβει, εξέφρασε σε δήλωσή του από το εκλογικό κέντρο του κόμματός του, ο Βασίλης Λεβέντης.

«Θεωρώ ότι αυτά τα exit-polls πρέπει να πέσουν έξω. Δεν μπορεί ο λαός να μην ψήφισε Ένωση Κεντρώων που τίμησε τη Μακεδονία και να ψήφισε το Βαρουφάκη που κατέστρεψε την οικονομία και το Βελόπουλο. Δεν πιστεύω ότι αυτό το αποτέλεσμα τιμά τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Νομίζω θα ανατραπούν στην πορεία όταν προστεθεί η Κρήτη και η Μακεδονία και η Ένωση Κεντρώων θα ανέβει», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Τέλος, ο κ. Λεβέντης κατήγγειλε ορισμένα ΜΜΕ ότι δεν έπαιξαν την Ένωση Κεντρώων και έκανε λόγο για πολιτική δίωξη και εξόντωση.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr