Για εκλογικό αιφνιδιασμό το Μάιο είναι έτοιμη η ΝΔ - Ποιες Κυριακές θεωρούνται πιθανές - Ειδήσεις Pancreta
Ημέρες πιθανών εκλογών σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζονται για ευρωεκλογές- δημοψήφισμα. Γιατί επιμένουν να μην αποκλείουν τις πρόωρες άμεσα.
 

Σενάρια πρόωρων εκλογών το Μάιο επιμένουν να εξετάζουν στη Νέα Δημοκρατία:

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης στις δημόσιες τοποθετήσεις του το τελευταίο διάστημα τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση κάλπες θα στηθούν στις 26 Μαΐου, καθώς στην περίπτωση που δεν διενεργηθούν ταυτόχρονα εθνικές εκλογές, θέλει να καταπολεμήσει τη χαλαρή ψήφο στις ευρωεκλογές. Προσθέτει όμως πάντα τη φράση “εάν δεν έχουν γίνει ήδη εκλογές μέχρι τότε” καθώς όπως έχει γράψει το News 24/7, στο Μοσχάτο δεν αποκλείουν έναν “εκλογικό αιφνιδιασμό” από τον Αλέξη Τσίπρα- για τον οποίο πάντως είναι έτοιμοι.

Το σενάριο της 12ης Μαΐου, που αρχικώς εξέταζαν στο γαλάζιο στρατόπεδο, πάντως ενέχει μία δυσκολία: Η προετοιμασία των εκλογών θα πρέπει να πέσει μέσα στο Πάσχα.

Οι δύο Κυριακές που θεωρούν λοιπόν επίφοβες πλέον γαλάζια στελέχη είναι η Κυριακή του Θωμά 5 Μαΐου και η Κυριακή 19 Μαΐου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές.

Το πρώτο σενάριο εκτιμούν γαλάζια στελέχη ότι ενέχει το εξής “πλεονέκτημα” για τον ΣΥΡΙΖΑ: Ότι ουσιαστικά περιορίζει την προεκλογική περίοδο σημαντικά λόγω του Πάσχα. Κάποιοι στη ΝΔ εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να συμπτύξει τον προεκλογικό χρόνο, για να επιχειρήσει να πιέσει τη ΝΔ, με το σκεπτικό πως όταν ξεκινήσει επισήμως η προεκλογική περίοδος ο κ.Μητσοτάκης θα εμφανίζεται ως εν αναμονή πρωθυπουργός και θα χαθεί και όποιο αβαντάζ έχει η πρωθυπουργική θέση για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Για να στηθούν κάλπες την Κυριακή του Θωμά 5 Μαΐου βέβαια, οι εκλογές θα πρέπει να προκηρυχθούν την επόμενη Παρασκευή 12 Απριλίου, οπότε κοντός ψαλμός αλληλούια. Και για να πραγματοποιηθούν εκλογές στις 19 Μαΐου, το ανώτατο χρονικό όριο προκήρυξης είναι η Μεγάλη Δευτέρα.

Γιατί όμως ενώ όλα δείχνουν Οκτώβριο, στη ΝΔ δεν έχουν αποκλείσει το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού; Διότι γαλάζια στελέχη δεν βρίσκουν λογικό ο κ.Τσίπρας να προτιμήσει να υποστεί για πρώτη φορά από το Γενάρη του 2015 εκλογική ήττα και ως ηττημένος μία φορά σε κάλπη να οδηγηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα σε εθνικές εκλογές, με τον κίνδυνο να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο η παράσταση νίκης υπέρ της ΝΔ και το κόμμα του να υποπέσει σε ηττοπάθεια.

Βεβαίως η προσμονή για άμεσες εκλογές κρατά σε εγρήγορση τη βάση της ΝΔ, αλλά και σε ύπνωση τις όποιες εσωκομματικές αντιθέσεις....

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr