Δίωξη για θαλασσοδάνεια στο «δεξί χέρι» του Στουρνάρα - Ειδήσεις Pancreta

Ποινική δίωξη για κακουργήματα άσκησε ο εισαγγελέας Διαφθοράς, Κ. Κούτριας, κατά πρώην στελέχους της Εθνικής τράπεζας και νυν προϊστάμενου της διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων εταιριών στην ΤτΕ.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, με την πολιτική των θαλασσοδανείων χωρίς διασφαλίσεις ο Γεώργιος Πάσχας εισέπραξε ποσό που αγγίζει με τους τόκους τα 800.000 ευρώ ενώ με συνεχείς καταχρηστικές παρατάσεις από το 2007 μέχρι και σήμερα δεν έχει καταβάλλει ούτε ένα ευρώ στη τράπεζα.

Ο πρώην ελεγκτής της Εθνικής Τράπεζας έλαβε το 2007 τρία ενδοϋπηρεσιακά δάνεια από την Εθνική Τράπεζα με προκλητικά ευνοϊκούς όρους και -επί της ουσίας- άνευ εγγυήσεων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα δάνειο 590.583, ένα 119.053 και ένα 92.450 ευρώ, χωρίς να αποπληρώνει κανένα εξ αυτών. Μάλιστα, ενόσω το πρώτο και μεγαλύτερο δάνειο έπαιρνε συνεχώς παρατάσεις αποπληρωμής άνευ πρόσθετων εγγυήσεων, ο στρατηγικός κακοπληρωτής, Γ. Πάσχας, κατάφερε να λάβει και τις δύο λοιπές τραπεζικές χρηματοδοτήσεις.

Όπως σημειώνεται στη δικογραφία, δεν έχει κατατεθεί καμία πράξη δικαστικής διεκδίκησης για τα δανεικά και αγύριστα του Γ. Πάσχα, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για χιλιάδες δανειολήπτες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν τις υποχρεώσεις τους.

Παραίτηση Στουρνάρα ζητά ο Πολάκης

«Το δεξί χέρι του Γ. Στουρνάρα, ο κ. Γ. Πάσχας - το όνομά του δημοσιεύστηκε και για αυτό το λέω - δεν έχει αποπληρώσει ούτε μισό ευρώ. Γεννώνται ορισμένα ερωτήματα. Δεν ντρέπεται ο κ. Στουρνάρας να στέλνει αυτόν τον άνθρωπο να εκπροσωπεί την ΤτΕ στην εξεταστική της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων; Αυτός ο άνθρωπος εποπτεύει τις τράπεζες. Δεν ντρέπεται να τον έχει ακόμα στη θέση του; Δεν ντρέπεται να μην με έχει ακόμη καλέσει, όπως έχω δύο φορές ζητήσει, να παραβρεθώ στο Συμβούλιο της Τράπεζας και να τους πάω εγώ τα στοιχεία για μία σειρά από πρόσωπα αφού δεν τα βρίσκουν; Εγώ τον πήρα τηλέφωνο και του είπα “ορθώς με έλεγξες, αλλά κάνε το και για τους διπλανούς, κάνε το για αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα”. Εκεί δεν είδε, δεν άκουσε τίποτα ο κύριος διοικητής» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και κάλεσε τον κεντρικό τραπεζίτη να παραιτηθεί.

«Είναι ακόμα στη θέση του ο κ. Πάσχας; Έχει την ευθιξία ο κ. Στουρνάρας να παραιτηθεί;  Αν ντρέπεται πρέπει σήμερα να παραιτηθεί» σημείωσε ο Π. Πολάκης μιλώντας στην ΕΡΤ1 και τόνισε: «Το Πάσχα της διαπλοκής έχει τελειώσει, ας το πάρουν χαμπάρι».

Τζανακόπουλος: Αναμένουμε εξηγήσεις από τον κ. Στουρνάρα

Σκληρή επίθεση εναντίον του Γιάννη Στουρνάρα, με αφορμή την ποινική δίωξη που ασκήθηκε στο δεξί χέρι του κεντρικού τραπεζίτη, Γιώργου Πάσχα για υπόθεση θαλασσοδανείων 800.000 ευρώ, εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο Δ. Τζανακόπουλος ζήτησε εξηγήσεις από τον Γ. Στουρνάρα κάνοντας λόγο για μέγιστο ηθικό και πολιτικό ζήτημα.

«Ο διοικητής της ΤτΕ σε παλαιότερες υποθέσεις, στην περίπτωση του Π. Πολάκη, είχε επιδείξει ακαριαία αντανακλαστικά τα οποία δε φαίνεται να επιδεικνύει με τον συνεργάτη του τον κ. Πάσχα στον οποίον ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη για θαλασσοδάνεια ύψους 800.000 ευρώ» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε, πρόκειται για μέγιστο ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τον Γ. Στουρνάρα. «Αναμένουμε τις εξηγήσεις του, την δημόσια τοποθέτησή του. Εγείρει τεράστια ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο διοικείται σήμερα η ΤτΕ. Πρόκειται για μείζον ζήτημα».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε ότι δεν βλέπει αντίστοιχο ζήλο από ΜΜΕ στην προβολή του συγκεκριμένου ζητήματος και έκανε λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά τα οποία κάποια στιγμή το μιντιακό σύστημα, ο πολιτικός διάλογος και η δημόσια σφαίρα πρέπει να τα συζητήσει».

Απάντηση του Γ. Πάσχα 

«Ουδέποτε είχα, ούτε έχω οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή από δάνειο, ή οποιαδήποτε αιτία προς την Εθνική Τράπεζα ή άλλη τράπεζα» δήλωσε πριν από λίγο ο Γεώργιος Πάσχας διευθυντής της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η Τράπεζα της Ελλάδος ο κ. Πάσχας σε δήλωσή του αναφέρει ότι: «Σχετικά με το συκοφαντικό δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών", του οποίου τα κίνητρα είναι προφανή και κατά το οποίο "βασικό στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος δεν πλήρωνε τα δάνειά του", δηλώνω ότι ουδέποτε είχα ούτε έχω οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή από δάνειο ή οποιαδήποτε αιτία προς την Εθνική Τράπεζα ή άλλη τράπεζα και ότι επιφυλάσσομαι να ασκήσω στο ακέραιο τα νόμιμά δικαιώματά μου κατά των υπαιτίων ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας».


Πηγή: tvxs.gr