Στη Σμύρνη, το «οχυρό» του κεμαλικού κόμματος της αντιπολίτευσης, επέλεξε να μιλήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, με φόντο τις επικείμενες εκλογές και μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες οπαδούς του. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, από την ομιλία του Ερντογάν δεν έλειψαν οι εθνικιστές αναφορές, όπως άλλωστε συνηθίζει ο Τούρκος πρόεδρος σε κάθε ανάλογη περίπτωση.

«Σμύρνη, εσύ επούλωσες τις πληγές πολλών Βαλκανικών πόλεων όπως της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, των Σκοπίων, του Κοσόβου, της Βάρνας», είπε αρχικά, για να συνεχίζει ως εξής: 

«Σμύρνη, εσένα που ο Μουσταφά Κεμάλ στις 9 Σεπτεμβρίου με τον στρατό του σε απελευθέρωσε  για άλλη μια φορά. Σμύρνη, εσύ που ρίχνεις τους γκιαούρηδες στη θάλασσα και προστατεύεις τους ανήμπορους...»

Μάλιστα, ο Ερνογάν επέλεξε να τονίσει τη σπουδαιότητα της πόλης, υπογραμμίζοντας ότι η Σμύρνη αποτελεί «λίκνο πολιτισμών», καθώς και «σύμβολο οικονομικής ανεξαρτησίας».

Αργά το βράδυ της Κυριακής, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τοποθετήθηκε για τις δηλώσεις Ερντογάν, κρατώντας ψύχραιμη στάση και τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα «δεν θα παρασυρθεί στην εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για την εξυπηρέτηση εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«Σχετικά με τις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας» 

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στην εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για την εξυπηρέτηση εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων και στη χρήση της ιστορίας με προσβλητικούς όρους για τους γειτονικούς λαούς.

Ανάλογες απαράδεκτες αναφορές υπονομεύουν την εμπιστοσύνη που φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε μεταξύ των χωρών μας και δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή προοπτική που η τουρκική ηγεσία διακηρύσσει ότι υποστηρίζει.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr