«Χάρισαν» 241 εκατ. ευρώ στις φαρμακευτικές από το 2006 έως το 2010 - Ειδήσεις Pancreta
Σε σημαντικές αποκαλύψεις προέβη η υπουργός Εργασίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, περιγράφοντας πώς το Δημόσιο ζημιώθηκε περίπου 241 εκατομμύρια ευρώ, όταν οι κυβερνήσεις 2006-2010 (κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου) δεν εισέπραξαν τα ανάλογα ποσά από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Η υπουργός Εργασίας περιέγραψε τη ζημία που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο, επισημαίνοντας ότι για μία σειρά μη σύννομων λόγων, την περίοδο 2006 – 2010 δεν εισπράχθηκαν τα ποσά που έπρεπε από τις φαρμακευτικές εταιρείες μέσω του rebate ( υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων επί του τζίρου προς τον εκάστοτε ασφαλιστικό φορέα ).

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, το συνολικό ποσό που δεν εισπράχθηκε από το Δημόσιο «για διάφορους λόγους, όχι σύννομους, ανέρχεται σε περίπου 241 εκατομμύρια ευρώ».

Η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε αναλυτικά:

  1. Για τα έτη 2006-2007 τα ποσά δεν εισπράχθηκαν από τις φαρμακευτικές εταιρείες διότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθόριζε τις οφειλές ακυρώθηκε αργότερα από το ΣτΕ για τυπικούς λόγους, μετά από προσφυγή των φαρμακευτικών εταιρειών. Το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε εξέδωσε νέα υπουργική απόφαση, παρότι όφειλε να το πράξει, με αποτέλεσμα τα ποσά της περιόδου εκείνης να μην εισπραχθούν ποτέ. Τα συνολικά οφειλόμενα ποσά της περιόδου 2006-2007 ήταν ύψους 134 εκατομμυρίων 400 χιλιάδων ευρώ. 
  2. Για το  έτος 2008 δεν εκδόθηκε ποτέ Κοινή Υπουργική Απόφαση, με αποτέλεσμα εκείνη τη χρονιά να μην εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ που το Δημόσιο δικαιούνταν να λάβει από το rebate. 
  3. Για την περίοδο 2009 έως και 2010 διαπιστώσαμε ότι αν και καθορίστηκαν οι οφειλές, με βάση νεότερο νόμο και νεά Κοινή Υπουργική Απόφαση, ωστόσο ορισμένα ποσά εξ αυτών ούτε εισπράχθηκαν ούτε βεβαιώθηκαν στην εφορία ως οφειλές των εταιρειών που δεν κατέβαλαν αυτά που όφειλαν. Οι οφειλές αυτές ανέρχονται για τα έτη αυτά σε 40 εκ. ευρώ. 

Το σύνολο των μη εισπραχθέντων ποσών ανέρχεται ανά έτος: 

  • Για το 2006 και για το 2007 περίπου 134 εκατομμύρια ευρώ
  • Για το 2008 (κατ’ εκτίμηση) 67,2 εκατομμύρια ευρώ.
  • Για το 2009 υπόλοιπο ποσού 17,5 εκατομμύρια ευρώ.
  • Για το 2010 υπόλοιπο ποσού 22,2 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Έφης Αχτσιόγλου, μόλις έγινε αντιληπτό το ζήτημα, το υπουργείο Εργασίας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και το αρμόδιο υπουργείο, έδωσε εντολή στις υπηρεσίες να γίνει έλεγχος για το θέμα και να σταλεί αναλυτικός φάκελος στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης και υποβλήθηκε σχετικό αίτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Το θέμα θα εξεταστεί στην ολομέλεια του ΝΣΚ στις 21 Μαρτίου. 

Παράλληλα η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «για τα έτη 2009-2010 έχουμε προχωρήσει ήδη στη βεβαίωση στην εφορία των ποσών του rebate, τα οποία δεν είχαν εισπραχθεί και ούτε είχαν βεβαιωθεί ως οφειλόμενα. Τους τελευταίους δύο μήνες έχουμε βεβαιώσει 26,4 εκατ. ευρώ για τα έτη 2009 -2010 και ολοκληρώνουμε με τη βεβαίωση των υπολοίπων».

Για τα έτη 2006 – 2008 προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας (το οποίο εισπράττει μέσω του ΕΟΠΥΥ το Rebate), η οποία θα εξασφαλίζει ότι το Δημόσιο θα λάβει τα ποσά που δικαιούται για τα έτη αυτά.

Τέλος, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι θα αναζητηθούν και θα εισπραχθούν όλα τα ποσά για να προσθέσει ότι «η αναζήτηση και ο πιθανός καταλογισμός ευθυνών για παραλείψεις που έγιναν εκείνη την περίοδο είναι υπόθεση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr