ΚΙΝΑΛ ήταν και πάει... Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει - Ειδήσεις Pancreta

Το Κίνημα Αλλαγής έκλεισε τον κύκλο του – λιγότερο ή περισσότερο άδοξα – και το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει, πιθανότατα μαζί και με τον… ήλιο του. Αυτή τουλάχιστον είναι, προσώρας, η κρατούσα εισήγηση στην Χαριλάου Τρικούπη, εν όψει του έκτακτου συνεδρίου της 30ης Μαρτίου και υπό την πίεση του κεντροαριστερού ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr, η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται θετική στις εν λόγω εισηγήσεις που βασίζονται σε τρία κεντρικά επιχειρήματα. Το πρώτο είναι πως μετά την αποχώρηση του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ, το Κίνημα Αλλαγής τείνει να σηματοδοτεί ένα «άδειο πολιτικό πουκάμισο», όπως λέει χαρακτηριστικά παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΙΝΑΛ δεν είναι πια τίποτα περισσότερο από το παλαιό ΠΑΣΟΚ με την προσθήκη του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου – σαρξ εκ της σαρκός του δηλαδή – και κάποιων περιφερειακών κινήσεων και σχημάτων. Ως εκ τούτου η ύπαρξή του παραπέμπει απλώς σε μια ακόμη αποτυχημένη απόπειρα ανασύνταξης και διεύρυνσης της παραδοσιακής κεντροαριστεράς.

Το δεύτερο επιχείρημα είναι πως, απέναντι στην πολιορκία των ψηφοφόρων, αλλά και πολλών στελεχών, της κεντροαριστεράς, από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, η μόνη απάντηση – και άμυνα – μπορεί να έρθει μέσα από την μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Και τι πιο αποτελεσματικό γι αυτή την συσπείρωση, από την επιστροφή στο παλαιό και ιστορικό ΠΑΣΟΚ και την «κληρονομιά» του Ανδρέα Παπανδρέου. Το τρίτο επιχείρημα αφορά καθαρά το προεκλογικό μάρκετινγκ και εδράζεται στην θέση πως το όνομα «ΚΙΝΑΛ» είναι… «κακόηχο» και δεν εμπεριέχει πολιτικό μήνυμα. Εξ ου και οι σχετικές εισηγήσεις συνοδεύονται από την προτροπή να επιστρέψουν, μαζί με το όνομα, και τα παλαιά σύμβολα του κόμματος.

Ο πρώτος, μάλιστα, που έθεσε και δημόσια αυτήν την πρόταση είναι ο Νίκος Παπανδρέου, αδερφός του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. «Θα προτείνω», είπε σήμερα στον Σκάι, «να επιστρέψει και ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ». «Με τον κόσμο που μιλάω», πρόσθεσε, «αυτό θέλει. Μου έρχεται φυσικά να πω ΠΑΣΟΚ. Μία ζωή είμαι σε αυτό. Θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε. Θα έχουμε την ευκαιρία στο συνέδριο να προταθούν αυτά». Ανάλογη θέση, υπέρ της «επιστροφής του ΠΑΣΟΚ» έχει πάρει δημόσια και η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα των συμβόλων οι πληροφορίες φέρουν το ηγετικό επιτελείο του ΚΙΝΑΛ να έχει ήδη ζητήσει διαφημιστικές προτάσεις για μια ανανεωμένη εκδοχή του παραδοσιακού ήλιου του ΠΑΣΟΚ – κάτι ανάλογο,. Δηλαδή, με τον «εκσυγχρονισμό» του πυρσού της ΝΔ.

Η προσπάθεια συσπείρωσης όλων των δυνάμεων του παλαιού ΠΑΣΟΚ όμως συνεχίζεται και παραπλεύρως του πολιτικού μάρκετινγκ. Εδώ, δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα «κλείδωσε» οριστικά και η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου στην Αχαϊα, με την παράλληλη μετακίνηση του νυν βουλευτή Αχαίας Θεόδωρου Παπαθεοδώρου στον νότιο τομέα της Β’ Αθήνας. Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου συναντήθηκε με την Φώφη Γεννηματά και αποδέχθηκε την μετακίνηση, καθώς η κάθοδος στην Αχαϊα ήταν αδιαπραγμάτευτος όρος που είχε θέσει ο Γιώργος Παπανδρέου για να παραμείνει μάχιμος στις «γραμμές» του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Στην Χαριλάου Τρικούπη υπήρξαν φωνές που ζητούσαν ακόμη και τον αποκλεισμό του πρώην πρωθυπουργού από τα ψηφοδέλτια λόγω της «διαλλακτικής» στάσης που του αποδίδεται απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και της διαφοροποίησής του από την κομματική γραμμή στην συμφωνία των Πρεσπών. Τόσο η Φώφη Γεννηματά ωστόσο, όπως και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θεωρούν ότι δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για νέες ρήξεις κορυφής, και δη με τον Γιώργο Παπανδρέου. Αντιθέτως, το πρώτο μέλημα στην παρούσα συγκυρία είναι η συγκράτηση όσο περισσότερων δυνατών δυνάμεων, αλλά και στελεχών, που δεν έχουν κρύψει ότι βλέπουν με ενδιαφέρον – έστω και μετεκλογικά – το προσκλητήριο Τσίπρα για την συγκρότηση του νέου προοδευτικού πόλου.


Πηγή: tvxs.gr