«Ξαστεριά! Ανατροπή στην Κρήτη»: Νέα κίνηση στην Περιφέρεια Κρήτης - Ειδήσεις Pancreta
Η ιδρυτική συνέλευση της νέας αυτοδιοικητικής κίνησης στην Περιφέρεια Κρήτης με το όνομα «Ξαστεριά! Ανατροπή στην Κρήτη», πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Μαρτίου στο Ρέθυμνο.

Η νέα κίνηση θα έχει τα χαρακτηριστικά μιας Μετωπικής Αριστερής Ριζοσπαστικής Αντιμνημονιακής Αυτοδιοικητικής Κίνησης, που θα δραστηριοποιείται κινηματικά και εκλογικά στην Κρήτη.

Στόχος της, σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη, είναι η υπεράσπιση των εργαζομένων, νέων, ανέργων, συνταξιούχων, μικροεπαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, με κέντρο τους ίδιους τους αγωνιστές, τις διεκδικήσεις και τις αναζητήσεις τους.

Σκοπός της νέας αυτής κίνησης, όπως αναφέρεται, είναι η μάχιμη κοινωνική αντιπολίτευση μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, με γνώμονα την άμεση δημοκρατία, όπου όλοι θα έχουν γνώση και γνώμη και θα συναποφασίζουν.

Ανώτατο όργανο της, σύμφωνα με τα μέλη της κίνησης, θα είναι η Γενική Συνέλευση, η οποία θα συγκαλείται σε τακτική βάση ανά εξάμηνο ή και έκτακτα όποτε κρίνεται αναγκαίο ενώ θεμελιώσεις αρχές της λειτουργίας της θα είναι η αιρετότητα και ανακλητότητα, «χωρίς παραγοντισμούς και τάσεις ηγεμονισμού, και η πολιτική δέσμευση των μελών της σε αγωνιστική συμπόρευση για κοινωνικές διεκδικήσεις και αντιστάσεις», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με πρωτοβουλία ενεργών πολιτών και εκπροσώπων συλλογικοτήτων από όλη την Κρήτη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Μαρτίου στο Ρέθυμνο η ιδρυτική συνέλευση της νέας αυτοδιοικητικής κίνησης στην Περιφέρεια Κρήτης με το όνομα «Ξαστεριά! Ανατροπή στην Κρήτη».

Στην συγκέντρωση τονίσθηκε ότι επιδίωξη του νέου σχήματος δεν είναι η δημιουργία μιας ακόμη αυτοδιοικητικής παράταξης και η εκλογική της καταγραφή. Η νέα κίνηση έχει τα χαρακτηριστικά μιας Μετωπικής Αριστερής Ριζοσπαστικής Αντιμνημονιακής Αυτοδιοικητικής Κίνησης, που θα δραστηριοποιείται κινηματικά και εκλογικά στην Κρήτη.

Στόχος της είναι η υπεράσπιση των εργαζομένων, νέων, ανέργων, συνταξιούχων, μικροεπαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, και αγροτών που έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν τα βάρβαρα και απεχθή μέτρα που επιβλήθηκαν και συνεχίζουν να επιβάλλονται από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την Ε.Κ.Τ. σε συνεργασία με τις εγχώριες κυβερνήσεις και το χρηματιστικό κεφάλαιο, και που έχουν οδηγήσει στο ξεπούλημα του εθνικού πλούτου και των δημοσίων αγαθών και την οικονομία σε βαθιά ύφεση.

Επιδίωξη της νέας κίνησης είναι η ανατροπή των νεοφιλελεύθερων καπιταλιστικών πολιτικών που εφάρμοσε στην Κρήτη η διοίκηση «ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ» σε αγαστή συμπόρευση με τις άλλες μνημονιακές δυνάμεις της Περιφέρειας. Μια Διοίκηση που τα βασικά της χαρακτηριστικά είναι το έλλειμμα δημοκρατίας, ο αυταρχισμός, ο παλαιοκομματισμός, η αδιαφάνεια, η απουσία αναπτυξιακού οράματος για τα λαϊκές ανάγκες, η διαπλοκή, η εγκατάλειψη των υποδομών της Κρήτης στο έλεος των θεομηνιών, η εκχώρηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων του νησιού σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Όρος ύπαρξης της νέας κίνησης είναι η δημοκρατική λειτουργία της, με κέντρο τους ίδιους τους αγωνιστές, τις διεκδικήσεις και τις αναζητήσεις τους. Οι δυνάμεις, οι αγωνιστές και αγωνίστριες που συμμετέχουν, συνδέονται με ισχυρή πολιτική συμφωνία για μια άμεση, ζωτικά αναγκαία, ριζοσπαστική και ανατρεπτική λύση στη Μνημονιακή τραγωδία που βιώνει η κρητική κοινωνία.

Σκοπός της νέας κίνησης είναι η μάχιμη κοινωνική αντιπολίτευση μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, αυτό τον αντιδραστικό και βαθιά ταξικό θεσμό της «περιφερειακής διακυβέρνησης» και η υπέρβασή του από μορφές λαϊκής αυτοδιοίκησης και αντεξουσίας αλλά και γενικότερα, ως θεσμού ανοιχτού, υποκινητή της κοινωνικής διεκδίκησης, της αντίστασης και της συμμετοχής, της προστασίας του περιβάλλοντος και του πολιτισμού.

Όραμα της νέας κίνησης είναι ο συνοικιακός, κοινοτικός, δημοτικός, περιφερειακός, αποκεντρωμένος έλεγχος στα δημόσια αγαθά, τους φυσικούς πόρους και ακόμη παραπέρα στις συνθήκες παραγωγής. Η άμεση δημοκρατία, όπου όλοι θα έχουν γνώση και γνώμη και θα συναποφασίζουν, ώστε να γίνει πράξη η διαχείριση των «κοινών» από τους ελεύθερους πολίτες.

Η λειτουργία της νέας κίνησης θα βασίζεται σε διαφανείς διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, όπου όλοι θα έχουν γνώση και γνώμη και θα συναποφασίζουν, ώστε να γίνει πράξη η διαχείριση των «κοινών» από τους ελεύθερους πολίτες. Ανώτατο όργανο της θα είναι η Γενική Συνέλευση των μελών της που θα συγκαλείται σε τακτική βάση ανά εξάμηνο ή και έκτακτα όποτε κρίνεται αναγκαίο. Θεμελιώσεις αρχές της λειτουργίας της θα είναι η αιρετότητα και ανακλητότητα χωρίς παραγοντισμούς και τάσεις ηγεμονισμού, και η πολιτική δέσμευση των μελών της σε αγωνιστική συμπόρευση για κοινωνικές διεκδικήσεις και αντιστάσεις».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr