Δύο υποψηφιότητες από τον ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο - Ειδήσεις Pancreta

Βαθιά διχοτομημένος βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο από τους χειρισμούς της τοπικής Νομαρχιακής Επιτροπής. Η συνεπής παρουσία της παράταξης «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες» από το 2014 στο Δημοτικό Συμβούλιο και το υψηλότερο ποσοστό που κατέγραψε ποτέ η Αριστερά στο πασοκοκρατούμενο Ηράκλειο (21%) πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων.

Αιτία είναι η αποστροφή κάποιων τοπικών στελεχών προς τον Ηλία Λυγερό, επικεφαλής της παράταξης που στήριξαν οι ίδιοι, αλλά και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, το 2014. Ο Λυγερός κατηγορείται πως το 2015, αντέδρασε στη μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και βρέθηκε πιο κοντά στη ΛΑΕ. Ακόμα και αν οι Ενεργοί Πολίτες αναγνωρίζονται σήμερα ως η πιο συνεπής παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο υπερισχύει το γινάτι μιας ομάδας στελεχών της Ν.Ε. με προεξάρχοντα τον συντονιστή Γιάννη Παυλιδάκη, που απειλεί ακόμα και με παραίτηση όταν δέχεται τις παραινέσεις για ομοψυχία από τον ίδιο τον γραμματέα του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη.

ilias_lygeros-alexis_tsipras Ο υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου Ηλίας Λυγερός με τον Αλέξη Τσίπρα, το 2014 |
 

Η αρχαιολόγος Λιάνα Σταρίδα στις 6 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για τον Δήμο Ηρακλείου δηλώνοντας «ανεξάρτητη» και όχι υποκινούμενη από κάποιον κομματικό μηχανισμό. Στην αίθουσα των ανακοινώσεων βέβαια, ήταν η μισή Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά μάλλον ήταν τυχαίο. Τη στήριξη στη Λιάνα Σταρίδα κλήθηκε να επιβεβαιώσει η Νομαρχιακή Επιτροπή μόλις δύο μέρες μετά (επίσης τυχαίο), ύστερα όμως από μια θυελλώδη συνεδρίαση όπου αντιπαρατέθηκαν οι υποστηρικτές των δύο «τάσεων».

starida-liana-ypopsifiotita2 Από τη συνέντευξη Τύπου της Λιάνας Σταρίδα | Διονέλλης Μάριος / ΕΦΣΥΝ
 

Οι ινστρούχτορες της Νομαρχιακής ερωτήθηκαν πολλές φορές με πιο πολιτικό σκεπτικό και κυρίως με ποιες αιτιάσεις «αδειάζουν» τη δημοτική τους παράταξη. Οι απαντήσεις ήταν ανύπαρκτες και η μόνιμη επωδός, ήταν «οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον Ηλία του πήγε στη ΛΑΕ». Μόνο που οι Ενεργοί Πολίτες (μέλη των οποίων είναι και μέλη της Ν.Ε.) έχουν ήδη αποφασίσει ομόφωνα να πορευτούν με τον ίδιο επικεφαλής. Το πάθος κατά της διαφορετικής άποψης οδήγησε ακόμα και σε άγαρμπους αποκλεισμούς όπως του σεβαστού γιατρού και δημοτικού συμβούλου Γιάννη Καλέμπουμπα στον οποίο δεν επετράπη να μιλήσει επειδή δεν ήταν… ταμειακώς εντάξει.

Ψυχρολουσία πάντως αποτέλεσε η καταληκτική θέση του εκπροσώπου του Οργανωτικού Τομέα του κόμματος, Αλέξη Χριστόπουλου, ο οποίος ταξίδεψε από την Αθήνα για τη συνεδρίαση. Όπως είπε, η κατά πλειοψηφία απόφαση της Ν.Ε δεν θεωρείται τελεσίδικη και βρίσκεται υπό την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς αφορά τον 4ο μεγαλύτερο δήμο της χώρας και το εκλογικό αποτέλεσμα θα έχει και πολιτικά μηνύματα.

Ο Αλέξης Χριστόπουλος μάλιστα ζήτησε και το αυτονόητο, να έρθει προς κρίση η απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής στη βάση του κόμματος στο Ηράκλειο, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όσων ήθελαν άρον άρον να τελειώνουν. Μία εξ αυτών ενημέρωσε τηλεφωνικά το ίδιο βράδυ στη Λιάνα Σταρίδα για τη στήριξη της Νομαρχιακής χωρίς όμως να της πει το παραμικρό για τις αντιδράσεις που προκαλούν κεντρικά στο κόμμα οι μεθοδεύσεις του τοπικού οργάνου, ούτε φυσικά και για την προτροπή να αποφασίσει η βάση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο για ένα τόσο σοβαρό θέμα...

Μάριος Διονέλλης


Πηγή: efsyn.gr