Καταψηφίζει η ΝΔ και την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ - Ειδήσεις Pancreta

Πώς θα κινηθούν οι γαλάζιοι βουλευτές στη νέα μάχη της Βουλής. Ανοιχτό το βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία του κρατιδίου. Νέα εκλογικά… ανοίγματα του Κυριάκου Μητσοτάκη με κάλεσμα σε πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Με σκληρή γραμμή εισέρχεται η ΝΔ στη Βουλή, όπου σήμερα τίθεται προς συζήτηση το Πρωτόκολλο Εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να μιλά για «κακή συμφωνία» όσον αφορά τις Πρέσπες, παρόλο που αυτή έχει πλέον  επικυρωθεί και από τις δύο χώρες, διαμηνύει πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του σε θεσμικό επίπεδο για να εκφράζει αυτή τη διαφοροποίησή του.

Αναφορικά με τη στάση του κόμματος στην παρούσα διαδικασία στη Βουλή, αρχικά υπήρχε η σκέψη για αποχή των γαλάζιων βουλευτών στην ψηφοφορία, τελικά αποφασίστηκε η καταψήφιση της εισόδου του κρατιδίου στην ευρωατλαντική συμμαχία παρά την αντίθετη βούληση -κάποιοι μιλούν και για πιέσεις- της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Το προανήγγειλε, άλλωστε, πριν από λίγες μέρες και η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μαρία Σπυράκη, η οποία, στην ερώτηση τι θα πράξει η ΝΔ όταν έλθει στην Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, απάντησε: «Ακριβώς ότι έπραξε και στη διαδικασία της κύρωσης».

Και μπορεί το συγκεκριμένο θέμα, όπως αναγνωρίζουν στην Πειραιώς, να είναι πλέον τυπικό, αφού η συμφωνία επικυρώθηκε από το Κοινοβούλιο, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ε.Ε. Χαρακτηριστικό το σημείο της χθεσινής ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Λαμία:  «Το έχω πει ανοιχτά: για μένα αυτό το θέμα δεν κλείνει. Ασφαλώς υπάρχουν αρνητικά τετελεσμένα. Αλλά η εθνική προσπάθεια δεν σταματά. Θα αξιοποιήσω κάθε νομικό και διπλωματικό μέσο για να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες των Πρεσπών. Και δεν απεμπολώ το δικαίωμα του "βέτο" σε κάθε κεφάλαιο που θα αφορά την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν 35 κεφάλαια που απαιτούν έγκριση στην αρχή και στο τέλος τους για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων.  Αυτά ούτε θα ανοίξουν ούτε θα κλείσουν ποτέ, αν προηγουμένως δεν ικανοποιηθούν οι θέσεις της Ελλάδας», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει βάλει τη χώρα σε μια μεγάλη εθνική περιπέτεια.

«Εθνική γραμμή»

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός είπε «ναι» εκεί που όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις είπαν «όχι», προσθέτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «επιμένει να προσβάλλει τους Έλληνες, αποκαλώντας "ακροδεξιούς", "εθνικιστές", ακόμη και ‘’ανόητους’’ όποιους δεν είναι μαζί του».

Σε κάθε ευκαιρία, στο γαλάζιο στρατόπεδο επαναλαμβάνουν ότι η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών σημαίνει την επίσημη αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας στους κατοίκους των Σκοπίων, εγκαταλείποντας μια «εθνική γραμμή δεκαετιών» και με αυτή τη γραμμή οι βουλευτές της ΝΔ θα κινηθούν τα επόμενα 24ωρα στη νέα μάχη της Βουλής.

Ανεξαρτήτως τούτου, η ΝΔ κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς, με τον κ. Μητσοτάκη μάλιστα να προσδιορίζει σε ποιες κοινωνικές ομάδες θέλει να απευθυνθεί το κόμμα του, ενόψει των τριπλών καλπών. «Εμείς λέμε την αλήθεια απέναντι στο ψέμα. Λέμε ‘’ναι’’ στην πρόοδο απέναντι στην καθήλωση. Και θα ξαναφέρουμε την αλληλεγγύη απέναντι στο διχασμό.  Απευθυνόμαστε σε όλες και όλους. Σε πολίτες που έχουν προδοθεί από τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ. Που έπαθαν και έμαθαν. Σε παλιούς φίλους που τους θέλουμε ξανά κοντά μας. Όπως και σε όσους απέχουν και είναι η ώρα να γυρίσουν στις κάλπες. Γιατί δεν πρέπει να αφήνουν, πλέον, να παίρνουν άλλοι αποφάσεις που αφορούν τους ίδιους. Αλλά και σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων». Γιατί η ΝΔ, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα γίνει το μεγάλο προοδευτικό δημοκρατικό ρεύμα με στόχο την ευημερία για όλους».

Φίλιππος Πανταζής


Πηγή: euro2day.gr