Novartis: Mίζα 13 εκ. ευρώ σε πρώην υπουργό - Ειδήσεις Pancreta

Εξελίξεις αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα στο μεγάλο σκάνδαλο της Novartis, καθώς τουλάχιστον τρία πολιτικά πρόσωπα αναμένεται να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας.

Πρώτοι - πρώτοι θα κληθούν από τη Δικαιοσύνη όσοι βαρύνονται με το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας. Πρόκειται για πρόσωπα που διατηρούσαν λογαριασμούς στο εξωτερικό, οι οποίοι δεν είχαν δηλωθεί και ως εκ τούτου υπάρχουν ενδείξεις ότι διακίνησαν «μαύρα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, Νέα Σελίδα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένας συγκεκριμένος λογαριασμός, το νούμερο του οποίου καταγράφεται σε διαβαθμισμένα έγγραφα των Αμερικανών που έχουν δοθεί από καιρό. Πρόκειται για πρώην υπουργό ο οποίος εμφανίζεται να συνδέεται με καταβολή που έγινε σε ίδρυμα των ΗΠΑ. Ο υπουργός φέρεται να έχει πάρει μίζα ύψους 13 εκ. ευρώ.  Οι άλλοι δύο σχετίζονται με το θέμα της υπερτιμολόγησης και της προνομιακής νομοθέτησης υπέρ της Novartis.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι πληροφορίες δόθηκαν από προστατευόμενους μάρτυρες και συνοδεύονται από έγγραφα αλλά και πλήθος στοιχείων που βρέθηκαν σε σκληρούς δίσκους υπολογιστών που εντοπίστηκαν είτε στην εταιρεία, είτε στη γνωστή πλέον αποθήκη του Ασπρόπυργου, όπου είχαν κρυφτεί στοιχεία που κάινε τον πολυεθνικό κολοσσό. Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό κάποια στοιχεία είχαν σβηστεί και ανακλήθηκαν από την Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας.

Το πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης αναμένεται να παραδοθεί στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς τις επόμενες μέρες και σε αυτό περιλαμβάνονται στοιχεία για τους δημόσιους λειτουργούς που είχαν εμπλοκή στην τιμολόγηση του φαρμάκου.

Από τις μαρτυρικές καταθέσεις που έχουν ληφθεί, πάντως, υπάρχουν αναφορές-φωτιά και στον ρόλο πρώην υπουργών οι οποίοι είχαν εμπλοκή -κατά τις καταγγελίες- στο «πάρτι» υπέρ της εταιρείας στη χώρα μας. Υπάρχει επίσης κατάθεση γυναίκας που εμφανίστηκε επωνύμως στην Αρχή και μετετράπη αργότερα σε προστατευόμενη μάρτυρα από τους εισαγγελείς και η οποία έχει μιλήσει για συγκεκριμένη εταιρεία συμβούλων που ακριβοπληρωνόταν από τη Novartis για να χειραγωγεί αποφάσεις των υπουργείων αναφορικά με τις τιμές και το σύστημα διακίνησης των φαρμάκων.

Στα αποδειχτικά στοιχεία υπάρχουν και βίντεο με συναντήσεις του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή, με στελέχη της εταιρείας του, όπου ομολογούσε ότι «ο τάδε είναι δικός μας».

Κι ενώ τουλάχιστον τρία πολιτικά πρόσωπα αγωνιούν για τη στιγμή που, όπως προαναφέρθηκε, θα κληθούν ως ύποπτοι, δύο πρώην υπουργοί από τους δέκα που  εκ. ευρώ. κατονομάζονται στην έρευνα μπορούν να αισθάνονται ήσυχοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έχει προκύψει κανένα επιβαρυντικό στοιχείο και επομένως η υπόθεσή τους θα μπει στο αρχείο. Πρόκειται για δύο λιγότερο ηχηρά ονόματα, που προέρχονται το ένα από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και το άλλο από το ΠΑΣΟΚ.


Πηγή: tvxs.gr