Οι δημοσκοπήσεις ανοίγουν νέο μέτωπο στη ΝΔ - Ειδήσεις Pancreta

Νέο εσωτερικό μέτωπο άνοιξε στη ΝΔ με αφορμή δημοσκόπηση που δείχνει προβάδισμα του Απόστολου Τζιτζικώστα έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στις εκλογές για την προεδρία του κόμματος, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν στις 20 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας «Μέτρηση», που δημοσίευσε το Πρώτο Θέμα, ο Απόστολος Τζιτζικώστας συγκεντρώνει το 28,7%, ενώ ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης το 24,4%. Ακολουθούν οι Κυριάκος Μητσοτάκης με 21,7% και Άδωνις Γεωργιάδης 6,1%. Από την πλευρά του Τζιτζικώστα αναφέρουν πως η πρωτιά παγιώνεται, καθώς πρόκειται για τη δεύτερη δημοσκόπηση που τον δείχνει να κερδίζει τις εκλογές για την προεδρία του κόμματος. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, Θ. Αμπατζόγλου, χαρακτηρίζει τις δημοσκοπήσεις «αναξιόπιστες και αντιεπιστημονικές και είναι προφανές ότι υπηρετούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες».

Τζιτζικώστας: Μίκρυνε η ΝΔ

Τη Δευτέρα ο Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στον Σκάι, δήλωσε πως η Νέα Δημοκρατία κατάντησε ένα μικρό κόμμα τα τελευταία χρόνια, και σημείωσε πως πρέπει να ξαναγίνει μεγάλο και να απλωθεί από τη δημοκρατική Δεξιά έως το Κέντρο. Η ΝΔ «έχει αποκλειστεί από τους πολίτες, πρέπει να συνδιαμορφώσουμε με την κοινωνία σχέδιο εξόδου από την κρίση». «Θέλουμε να διαμορφώσουμε πολιτικές θέσεις», διευκρίνισε.

«Θα ήταν καλύτερο για τη ΝΔ να εκλεγώ πρόεδρος από τον πρώτο γύρο, οι εξελίξεις τρέχουν» υπογράμμισε, καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν μαζικά. «Ο κόσμος θα πάει να ψηφίσει, ώστε η ΝΔ να αλλάξει ριζικά. Θα οδηγήσω την παράταξη σε συνέδριο αναζήτησης της Κεντροδεξιάς όπου εκεί θα τα συζητήσουμε όλα, και θεσμοθέτηση τάσεων και διετία θητεία προέδρου... Θα ξεπεράσουμε το φιάσκο μόνο με υψηλή προσέλευση στις εκλογές», πρόσθεσε.

Ο υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ επανέλαβε ότι με βάση το καταστατικό της ΝΔ, ως πρόεδρος, θα έχει τη δυνατότητα διορισμού δυο αντιπροέδρων με τον ένα να έχει την ευθύνη της κοινοβουλευτικής παρουσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Περιμένω το αποτέλεσμα των εκλογών για να ανακοινώσω τους αντιπροέδρους, θέλω έναν από τους ανθυποψηφίους μου», συμπλήρωσε. Όπως εξήγησε, «δεν υπάρχει θέμα διάσπασης σε περίπτωση που εκλεγώ αρχηγός της ΝΔ».

Μεϊμαράκης: Κάποιοι θέλουν διάσπαση της ΝΔ

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σύμφωνα με τη Real News, περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά το φιάσκο στις εσωκομματικές εκλογές της 22ας Νοεμβρίου. Σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις δεν κρύβει τη δυσφορία του για όσα έχουν συμβεί, μιλώντας για ένα ευρύτερο σχέδιο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, με τελική στόχευση τη διάσπαση της ΝΔ και τον κατακερματισμό του χώρου της Δεξιάς. «Κάποιοι, την κρίσιμη τούτη ώρα για τη χώρα, φαίνεται να επιδιώκουν την πολυδιάσπαση της Κεντροδεξιάς», φέρεται να επισημαίνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, προσθέτοντας ότι έχει γίνει στόχος από συμφέροντα.

Μητσοτάκης: Χρεοκοπημένο κόμμα η ΝΔ

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Mega, δήλωσε πως η ΝΔ αυτή τη στιγμή δεν είναι έτοιμη να κυβερνήσει καλά και σημείωσε πως πρόκειται για ένα «περίπου χρεοκοπημένο κόμμα». «Δεν πρόκειται να πάω να παραλάβω στη Συγγρού. Δεν είναι δυνατό ένα κόμμα που είναι περίπου χρεοκοπημένο, να εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα πολύ ακριβό κτίριο. Θα ζητήσω τις παραιτήσεις όλων των στελεχών του οργανωτικού από την πρώτη μέρα και θα προχωρήσω σε αλλαγές».

Άδωνις: Κύκλοι θέλουν να επιβάλλουν πρόεδρο στη ΝΔ

Ως στημένες καταγγέλλει τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την τελευταία εβδομάδα ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλά επίσης για «διάφορους κύκλους που για τους δικούς τους λόγους θέλουν να επιβάλλουν αρχηγό στη ΝΔ». 

Διεργασίες για τις εσωκομματικές εκλογές

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα στις 20 Δεκεμβρίου και να μην επαναληφθεί το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου. Όπως αναφέρει η Real News, η εταιρεία που θα αναλάβει την εκλογική διαδικασία μπορεί να βρέθηκε και θα είναι η Vodafone, όμως ακόμα δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ της ΝΔ και της εταιρείας για δύο βασικούς λόγους, αν και σήμερα υποστηρίζουν στην Συγγρού πως θα καταλήξουν και θα γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις. 

Ο πρώτος λόγος αφορά το προσωπικό που θα εργαστεί την ημέρα των εκλογών καθώς η εταιρεία χρειάζεται περίπου 1.700 άτομα, τα οποία θα εκπαιδευτούν από την εταιρεία προκειμένου να μπορέσουν να χειριστούν το πρόγραμμα και τα tablets. Μέχρι χθες είχαν βρεθεί περίπου 1.300 άτομα. Το κόστος είναι ο δεύτερος λόγος για τον οποίο μέχρι στιγμής δεν έχουν πέσει οι υπογραφές. Όλο το Σαββατοκύριακο υπήρχαν διαπραγματεύσεις προκειμένου η τιμή να πέσει κάτω από τις 800 χιλιάδες ευρώ. Αυτό όμως δεν σημαίνει – όπως λένε από την ΚΕΦΕ – ότι μπορεί να χαλάσει η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.


Πηγή: tvxs.gr