Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για το 2016 - Ειδήσεις Pancreta

Με 153 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) ψηφίστηκε από την Ολομέλεια ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016.

«Όχι» ψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση με 145 ψήφους (ΝΔ, ΧΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων).

Απόντες από την ονομαστική ψηφοφορία ήταν ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος και ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Βαγιώνας, οι οποίοι δήλωσαν με επιστολές τους την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό αν ήταν παρόντες.

Οι επιστολικές ψήφοι δεν προσμετρήθηκαν στο αποτέλεσμα, καθώς οι βουλευτές δεν απουσίαζαν σε αποστολή της Βουλής.

Τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας υπερψήφισαν 153 βουλευτές της συμπολίτευσης και τα καταψήφισαν 145 βουλευτές της Αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 στην Ολομέλεια της Βουλής άρχισε με ομιλίες βουλευτών και με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους πέρα από τα οικονομικά ζητήματα και στα δύο καίρια θέματα της επικαιρότητας, την πολιτική συναίνεση και το προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο για το θέμα του προσφυγικού όσο και για το θέμα της συνεννόησης στο Ασφαλιστικό, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι δεν συνέδραμε στην εθνική προσπάθεια. «Σε τέτοια ζητήματα εθνικής ευθύνης απαιτείται περισσότερη υπευθυνότητα. Κατανοώ ότι βρίσκεστε σε μία ατέρμονη εσωτερική διαδικασία, αλλά υπάρχουν και όρια. Η διαφωνία είναι πολυτέλεια σε θέματα υψίστης ευθύνης», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως η χώρα θα βγει από την κρίση, με την κοινωνία όρθια.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Πλακιωτάκης έκανε λόγο για προϋπολογισμό ο οποίος αναδεικνύει την ασυνέπεια και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης και τον χαρακτήρισε αντιαναπτυξιακό και κοινωνικά άδικο ενώ σημείωσε ότι αποκαλύπτει την πολιτική απάτη που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

H πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά μίλησε για προϋπολογισμό ενός «αχρείαστου μνημονίου» και τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γύρισε τη χώρα στην ύφεση με τις πράξεις της.

Ένας χρόνος διακυβέρνησης από την Αριστερά του κεφαλαίου ήταν αρκετός για να σπάσει η «σαπουνόφουσκα περί φιλολαϊκής διαχείρισης του καπιταλισμού» επισήμανε από το βήμα της Βουλής ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές, αναφέροντας πως «φέρνει τη χώρα στην οδό της σωτηρίας» και «στην έξοδο από την πολιτική λιτότητας και μνημονίων».

«Γκρίζο», «αδιάφανο» και «άδικο» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης επανέλαβε τη θέση του για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με το νέο έτος καλώντας τον πρωθυπουργό να «δείξει τη γενναιότητα» και να παραδώσει την εντολή.

Η υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές αποτελεί μια συμβατική υποχρέωση που τιμούμε, δεν είναι όμως τα μνημόνια ορίζοντας της κυβερνητικής πολιτικής, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης μιλώντας το απόγευμα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει βιώσιμη λύση στο ασφαλιστικό δίχως περαιτέρω μείωση στις συντάξεις ενώ διαβεβαίωσε πως κανένα νοικοκυριό δεν θα χάσει το σπίτι του εξαιτίας της ανέχειας.


Πηγή: ethnos