Το «στοιχειωμένο» ΤΕΙ της Ιεράπετρας - Ειδήσεις Pancreta

Την ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση για την επανένταξη του ΤΕΙ Ιεράπετρας στο μηχανογραφικό των πανελλαδικών εξετάσεων αναμένουν οι φορείς της πόλης, ενώ σε ισχύ βρίσκονται οι παραιτήσεις όλων των δημοτικών συμβούλων της περιοχής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εγκατάλειψη στο συγκεκριμένο τμήμα του Ιδρύματος.

TEI Ιεράπετρας, αίθουσα υπολογιστών, διδασκαλίας Αίθουσα υπολογιστών, διδασκαλίας |
 

Το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης ιδρύθηκε το 2003 και λειτούργησε περίπου για 10 χρόνια όταν, το 2013, με βάση το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» που είχε εκπονήσει ο πρώην υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, περιλήφθηκε στα προς κατάργηση τμήματα.

Από τότε σταμάτησε να δέχεται καινούργιους φοιτητές, με αποτέλεσμα πλέον να υπολειτουργεί.

Ωστόσο, οι φορείς της πόλης είχαν λάβει δεσμεύσεις από την παρούσα κυβέρνηση πως το τμήμα θα ξαναλειτουργήσει και η αντίδραση ήρθε όταν έμαθαν πως δεν συγκαταλέγεται στα εννέα τμήματα που θα ξαναμπούν στο μηχανογραφικό.

Ο Γ. Δραγασάκης

Η αντιδήμαρχος Χρύσα Χατζημαρκάκη Χρ. Χατζημαρκάκη, αντιδήμαρχος |
 

«Απευθυνθήκαμε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος κατάγεται από την Ιεράπετρα, και αποσπάσαμε δέσμευση για χρηματοδότηση του τμήματος με 80.000 ευρώ» λέει στην «Εφ.Συν.»  ωστόσο τονίζει πως το σημαντικότερο είναι να επανενταχθεί το τμήμα στο μηχανογραφικό από φέτος κιόλας. «Τα περιθώρια γι’ αυτό στενεύουν και απαιτούμε άμεση λύση» λέει η ίδια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς ήταν ομόφωνη η απόφαση για παραίτηση όλων των δημοτικών συμβούλων.

Γιώργος Προϊστάκης Γιώργος Προϊστάκης |
 

«Ο τόπος μας είναι από τους λίγους που παράγουν ακόμα και η δουλειά που έκανε το συγκεκριμένο τμήμα ήταν σημαντική καθώς είχε συνδέσει τις τεχνικές μάρκετινγκ και προώθησης με τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, ενώ όλοι οι απόφοιτοί του έβρισκαν σχεδόν αμέσως δουλειά», λέει ο Γιώργος Προϊστάκης, ενώ την κοινή απόφαση για δυναμικότερες κινητοποιήσεις εφόσον δεν υπάρξει λύση επιβεβαιώνει από την πλευρά του και ο Μιχάλης Μαχαιράς, επικεφαλής της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο αντίστοιχα.

Μαχαίρας Μιχάλης Μιχάλης Μαχαίρας |
 

Ελλειψη συντήρησης

ΤΕΙ Ιεράπετρας Βιβλιοθήκη |
 

Την ίδια στιγμή, το κτίριο που κάποτε στέγαζε 700 φοιτητές έχει μετατραπεί σε... στοιχειωμένο τοπίο, με τις αίθουσες μαθήματος και εργαστηρίων, τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό και την τεράστια βιβλιοθήκη κυριολεκτικά να αραχνιάζουν.

Τυπικά υπάρχουν ακόμα 286 εγγεγραμμένοι φοιτητές στο ΤΕΙ, ωστόσο εδώ δεν έρχεται κανείς, παρά μόνο την περίοδο των εξετάσεων ή της παρουσίασης των διπλωματικών εργασιών, λέει στην «Εφ.Συν.» η Κατερίνα Πετράκη, μοναδική υπάλληλος στη Γραμματεία, η οποία ακόμα εργάζεται στο κτίριο.

Η έλλειψη συντήρησης γίνεται ήδη εμφανής σε πολλά σημεία του κτιρίου, που κάποτε στέγαζε μέχρι και ραδιοφωνικό σταθμό των φοιτητών, ενώ εξοπλισμός πολλών χιλιάδων ευρώ παραμένει αναξιοποίητος.

ΤΕΙ Ιεράπετρας, ραδιοφωνικός σταθμός Ραδιοφωνικός σταθμός |
 

Οι καθηγητές του τμήματος μετατέθηκαν σε άλλο τμήμα στον Αγιο Νικόλαο, ενώ τα χιλιάδες βιβλία σχετικά με την επιστήμη της διαφήμισης και του μάρκετινγκ παραμένουν παραδομένα σε ένα παχύ στρώμα σκόνης.

Το θέμα έχει προκαλέσει και πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ των νομαρχιακών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. στην Ιεράπετρα, με αλληλοκατηγορίες για την υπάρχουσα κατάσταση, ενώ ακόμα και η διοίκηση του ΤΕΙ Κρήτης ζητά όχι μόνο πόρους αλλά και το αντίστοιχο προσωπικό για να δώσει την έγκρισή της για την επαναλειτουργία του τμήματος.

Μάριος Διονέλλης

πηγή


Πηγή: pancreta