Καταδικασμένοι να ζουν στο σκοτάδι και σε επίπεδο εκπαίδευσης είναι τα παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τυφλότητας ή μειωμένης όρασης, αφού για όλη την Κρήτη υπάρχει μόνο μια εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού, η οποία έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τις υπηρεσίες της μόνο στο Ηράκλειο. Επιπλέον στα δημόσια σχολεία όπου φοιτούν παιδιά με πρόβλημα όρασης δεν έχουν ακόμη προσληφθεί δάσκαλοι παράλληλης στήριξης.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Γραμμενίδη, πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης, σε όλο το νησί οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης, ενήλικες και παιδιά, εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τις 2.500, ωστόσο στην Ένωση είναι εγγεγραμμένοι μόλις 300.

Μάλιστα στον Παγκρήτιο Σύλλογο Γονέων και Φίλων Παιδιών Τυφλών ή με Μειωμένη Όραση είναι εγγεγραμμένα μόλις 15 παιδιά και δεν υπάρχουν καθόλου παιδιά από το ν. Λασιθίου.

«Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των τυφλών στην Κρήτη, οι περισσότεροι είναι μεγάλης ηλικίας ούτε πόσα παιδιά υπάρχουν».

Το σίγουρο είναι ότι σχεδόν όλοι είναι εξαρτημένοι από τις οικογένειές τους για να κυκλοφορήσουν, αφού δεν έχουν μάθει να το κάνουν μόνοι τους» λέει ο κ. Γραμμενίδης προσθέτοντας ότι «κυρίως οι ηλικιωμένοι ζουν μια τραγική ζωή, είναι φυλακισμένοι στα ίδια τους τα σπίτια».

«Τα παιδιά πάνε στο δημόσιο σχολείο όπου προβλέπεται να υπάρχει παράλληλα διδασκαλία. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν πάει ακόμη οι δάσκαλοι παράλληλης στήριξης» μας είπε η Νεκταρία Τσαγκατάκη, πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών Τυφλών υπογραμμίζοντας: «Δεν έχω εικόνα για το πόσα είναι τα παιδιά με πρόβλημα όρασης στην Κρήτη, εμείς τώρα έχουμε μόνο 15 παιδιά στο σύλλογο. Το χειρότερο ανάμεσα στα άλλα είναι ότι δεν υπάρχει ένα γραφείο ειδικής αγωγής για την ενημέρωση των γονιών για το τι βήματα σε εκπαιδευτικό επίπεδο πρέπει να κάνουν».

Τι κάνουν τα παιδιά στο σχολείο χωρίς τη βοήθεια ειδικών δασκάλων; Απλώς παρίστανται και παρακολουθούν με ελάχιστα περιθώρια μάθησης. Εξάλλου τα βιβλία με τη μέθοδο braille παραλήφθηκαν μόλις προχθές. Επιπλέον, όπως λέει η κ. Τσαγκατάκη, είναι πολύ σοβαρό το θέμα της κινητικότητας, την οποία τα περισσότερα παιδιά δεν διδάσκονται, λόγω έλλειψης εκπαιδευτών κινητικότητας.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Μπορεί το Ηράκλειο για παράδειγμα να είναι γεμάτο οδεύσεις τυφλών, όμως τυφλούς δεν βλέπουμε παρά σπάνια στο δρόμο.

“Και πώς να περπατήσουν;” - διερωτάται η ίδια. “Ο 13χρονος γιος μου, όταν κατεβαίνει στο κέντρο, ακολουθεί τις οδεύσεις τυφλών και πέφτει συνεχώς πάνω σε εμπόδια και τραπεζοκαθίσματα».

Η μοναδική στην Κρήτη εκπαιδεύτρια κινητικότητας και μια από τις επτά σε όλη τη χώρα

«Η εκπαίδευση κινητικότητας είναι ανύπαρκτη στην Ελλάδα, δεν είναι κατοχυρωμένη σε πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας» είπε στην «Π» η Χαρά Κλινάκη η μοναδική εκπαιδεύτρια σε όλη την Κρήτη η οποία διδάσκει σήμερα 3 παιδιά.

«Είμαστε ελάχιστοι, μόλις 7 σε όλη την Ελλάδα, δεν εκπαιδεύονται νέα άτομα, δεν ξέρουμε πότε θα πληρωθούμε, δεν μπορώ παρά να εκπαιδεύσω μόνο παιδιά με πρόβλημα όρασης που βρίσκονται στο Ηράκλειο και όχι σε άλλους νομούς», σημείωσε η ίδια προσθέτοντας ότι σκέπτεται πολύ σοβαρά να παραιτηθεί.


Πηγή: Πατρίς