Αρνητική θέση για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην περιοχή τους έλαβαν οι κάτοικοι της Ζάκρου, σε λαϊκή συνέλευση που οργανώθηκε την Κυριακή. Η υπόθεση αφορά το υβριδικό έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, το οποίο προβλέπει τοποθέτηση 27 ανεμογεννητριών, ύψους 125 μέτρων στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. 

Το συγκεκριμένο πάρκο αποτελεί το ένα από τα δύο μέρη ενός μεγάλου υβριδικού ενεργειακού έργου και συνδυάζεται με υδροηλεκτρική μονάδα τσο φράγμα ποταμών Ρεθύμνου. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων γαι το έργο αναμένεται να συζητηθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στο Δημοτικά Συμβούλιο Σητείας ενώ αμέσως μετά θα έρθει προς γνωμοδότηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης. 

Φωτορεαλιστική απεικόνιση της περιοχής μετά την τοποθέτηση των 27 ανεμογεννητριών Φωτορεαλιστική απεικόνιση της περιοχής μετά την τοποθέτηση των 27 ανεμογεννητριών |
 

Σε ανακοίνωση της δημοτικής συυμβούλου Στέλλας Αϊλαμάκη, σε σχέση με την απόφαση της λαϊκής συνέλευσης της Ζάκρου αναφέρονται τα εξής: 

Η  Ζάκρος Σητείας έστειλε ένα  βροντερό ΟΧΙ στον σχεδιαζόμενο αιολικό σταθμό ισχύος 89,1MW στις θέσεις Φρούδια –Λυγιάς- Πλατύβολο & Τρούλα- Χαλκιάς- Κορφή δήμου Σητείας Λασιθίου που αποτελεί υποέργο του υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας  στη θέση «Φράγμα Ποταμών Αμαρίου Ρεθύμνης». 

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στο Πολύκεντρο Ζάκρου, με πρωτοφανή για τα δεδομένα του χωριού προσέλευση των κατοίκων, συζητήθηκε και αναλύθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του σχεδιαζόμενου έργου και η πρόταση της αναδόχου εταιρείας Τέρνα Ενεργειακή Α.Β.Ε.Τ.Ε και του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης για την παροχή αντισταθμιστικών οφελών.

Μετά την ψηφοφορία που ακολούθησε, επικράτησε κατά συντριπτική πλειοψηφία :

1) Αρνητική γνωμοδότηση  επί του συνόλου του έργου που σχεδιάζεται στην περιοχή του ορεινού όγκου Σιτάνου-Καρυδίου-Ζάκρου-Χανδρά.

2) Άρνηση της εκχώρησης στους  επενδυτές-κατακτητές, οποιουδήποτε δικαιώματος εκμετάλλευσης της.

3) Άρνηση αποδοχής των όποιων αντισταθμιστικών οφελών, έναντι της εκποίησης της πατρογονικής γης.

Η πάνδημη συμμετοχή των κατοίκων της Ζάκρου στη χθεσινή λαϊκή συνέλευση, όπως και η δεδηλωμένη αγωνιστική τους διάθεση  ενάντια στα σχέδια υποβάθμισης της γης και των πόρων της, δίνει πίστη στο δικαίωμα να ζούμε, να δημιουργούμε  και να ελπίζουμε σε αυτόν τον τόπο. Η συνέχεια, στο δημοτικό συμβούλιο Σητείας την Τετάρτη 23/11 στις 6μμ  περί γνωμοδότησης επί της ΜΠΕ του έργου.

Στέλλα Αϊλαμάκη, δημοτική σύμβουλος Σητείας της μείζονος αντιπολίτευσης

πηγή


Πηγή: pancreta