Εξασθενές χρώμιο στο νερό της Γαλιάς, κοντά στη Φαιστό - Ειδήσεις Pancreta

Έντονη ανησυχία στους κατοίκους του χωριού Γαλιά του δήμου Φαιστού, έχει προκαλέσει η είδηση ότι στο νερό του χωριού, βρέθηκαν ποσότητες από βαρύ μέταλλο. Μετά από χημικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν μικρές ποσότητες εξασθενούς χρωμίου. Παύση της χρήσης του νερού, υπαγορεύτηκε προς τους πολίτες.

Οι κάτοικοι του χωριού δεν γνωρίζουν πόσο καιρό βρίσκεται στον νερό το συγκεκριμένο μέταλλο, πράγμα που εντείνει τις ανησυχίες τους.

Ο τεχνολόγος τροφίμων και εργαζόμενος σε εταιρία εμφιαλώσεως νερού, κ. Νίκος Σπεντζούρης ανέφερε μιλώντας στην εφημερίδα «ΑΠΟΨΗ του Νότου»: 

«Το εξασθενές χρώμιο ανήκει στα βαρέα μέταλλα. Τα βαρέα μέταλλα έχουν συσσωρευτική δράση στον οργανισμό και δεν είναι εύκολο να τα αποβάλλει. Πρόκειται για ένα ανόργανο χημικό που βρίσκεται φυσιολογικά στο έδαφος, αλλά οι υδροφόροι ορίζοντες επιμολύνονται από χρώμιο σε υψηλά επίπεδα κυρίως από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις δεν έχουν απαιτούμενο βιολογικό καθαρισμό.  Το νερό φυσικά και δεν είναι πόσιμο όταν τα ευρήματα είναι υψηλά (πάνω από 50ng/L), ενώ η μακροχρόνια χρήση του μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα σε συκώτι, πνεύμονες και γαστρεντερικό σύστημα! Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το έχει αναγνωρίσει ως καρκινογόνα ουσία. Εάν στη Γαλιά τα ευρήματα είναι μικρά, απαιτείται επανέλεγχος και προσοχή. Γενικότερα είναι απαραίτητο σε ετήσια βάση να πραγματοποιούνται έλεγχοι στα νερά που χρησιμοποιεί ο κόσμος».

Ο δήμαρχος Φαιστού κ. Γιώργος Αρμουτάκης, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα, το οποίο υπάρχει καιρό και πως ο δήμος διενεργεί συνεχής χημικούς ελέγχους, πράγμα που δεν συνέβαινε στο παρελθόν.

Σύμφωνα με την ΔΕΥΑΦ βρέθηκαν μικρές ποσότητες (κάτω από 4mg/L) εξασθενούς χρωμίου στο νερό της Γαλιάς ενώ θα πραγματοποιηθεί κι άλλος έλεγχος για να ελεγχθεί η σταθερότητα των ευρημάτων.

πηγή


Πηγή: pancreta