Διαγωνισμό για τον ΒΟΑΚ μέχρι τον Ιούνιο υπόσχεται ο Σπίρτζης - Ειδήσεις Pancreta

Ελπιδοφόρες προβλέψεις για το έργο της κατασκευής του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης έκανε ο υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής. Ο υπουργός εκτίμησε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2017 θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για το έργο, με χρηματοδότηση της ΕΤΕπ και χωρίς διόδια.  

Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τον «Συντονισμό της Κυβερνητικής Πολιτικής για την Ανάπτυξη και τις Επενδύσεις», η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη και κατά την οποία εγκρίθηκε η σχετική εισήγηση του υπουργού Υποδομών.  

Όπως είχε ανακοινωθεί πριν λίγες μέρες και στην Κρήτη, από τον γ.γ. Υποδομών Γιώργο Δέδε, το έργο θα προχωρήσει με βάση την πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με ρήτρα ανταποδοτικότητας, με χρήματα σταθερό "ενοίκιο" δηλαδή που θα καταβάλει στον εργολάβο το κράτος από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης  θα αποφευχθεί και η επιβολή διοδίων, η οποία έτσι κι αλλιώς θα ήταν προβληματική λόγω των ιδιαιτεροτήτων του συγκεκριμένου δρόμου.

Ειδικότερα για τη χρηματοδότηση του έργου, ο Χρήστος Σπίρτζης, μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής τόνισε:  «Το έργο θα πραγματοποιηθεί με χρηματοδότηση της ΕτΕΠ και ταυτόχρονη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους της Τράπεζας βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και ταυτόχρονα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών προωθούν ταχύτατα τη στρατηγική μελέτη. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017 θα είμαστε έτοιμοι για την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας».


Πηγή: efsyn.gr