Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τον πυρπολητή του Αρκαδίου - Ειδήσεις Pancreta

Με δηλώσεις των δημάρχων Ρεθύμνου και Ανωγείων συνεχίζονται οι... «αψιμαχίες» γύρω από το όνομα του μπουρλοτιέρη της πυριτιδαποθήκης του Αρκαδίου, πριν από 150 χρόνια. Στην πρώτη εκδοχή της επίμαχης ομιλίας του Προκόπη Παυλόπουλου εστιάζουν οι Ανωγειανοί, προαναγγέλλοντας αποκάλυψη νέου ιστορικού εγγράφου για την υπόθεση.  

Με χθεσινές δηλώσεις του στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό 9.84, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης έκανε λόγο για «παρεμβάσεις στο παρά ένα, που οδήγησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε λεκτικό ολίσθημα» αναφερόμενος στην ένταση που προκλήθηκε όταν ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε για δύο πυρπολητές (Κωνσταντίνο Γιαμπουδάκη και Εμμανουήλ Σκουλά). Ο δήμαρχος Ρεθύμνου μάλιστα έδειξε και «συγκεκριμένη οικογένεια με καταγωγή από τα Ανώγεια» ως υπαίτια για τις παρεμβάσεις αυτές, χωρίς όμως να την κατονομάσει.

Στα Ανώγεια πάντως και φέτος πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση στον ανδριάντα του Εμμανουήλ Σκουλά. Καλεσμένος μεταξύ άλλων στις εκδηλώσεις των Ανωγείων ήταν και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος Παπαϊωάννου, ο οποίος έχει μιλήσει για πρωτοβουλία του Σκουλά ως προς την ανατίναξη του Αρκαδίου. Ο καθηγητής είχε «κοπεί» από τον κατάλογο των ομιλητών άλλης ημερίδας που διοργάνωσε η Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για τα 150 χρόνια από το ολοκαύτωμα, μετά από... παρεμβάσεις προς την εκκλησία από την πλευρά των Ρεθεμνιωτών. Την αποπομπή του καθηγητή από τη λίστα των ομιλητών είχαν σχολιάσει αρνητικά πάντως τόσο ο δήμαρχος Ρεθύμνου όσο και η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή.   Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Παπαϊωάννου αποτέλεσε βασικό ομιλητή στην εκδήλωση των Ανωγείων.   

Οι Ανωγειανοί ζητούν ακόμα και σήμερα να περιλαμβάνεται και το χωριό τους στις επίσημες εκδηλώσεις για την επέτειο. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Ανωγείων Μανώλης Καλλέργης τονίζει: «Θα έπρεπε να ξαναδεί το θέμα η αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου. Εμείς δεν θέλουμε να προκαλέσουμε κανέναν όμως πρέπει να γίνει σεβαστή και η δική μας εκδοχή της Ιστορίας» λέει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πάντως πως για το συγκεκριμένο θέμα η αντιπαράθεση έχει φτάσει μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας, με προσφυγή τότε των Ανωγειανών. Το ΣτΕ, το 2006, έκρινε πως καλώς ο τότε νομάρχης δεν περιέλαβε τα Ανώγεια στον εορτασμό καθώς «...χωρίς να παραγνωρίζεται η ιδιότητα του Εμμανουήλ Σκουλά ως γενναίου αγωνιστή του Αρκαδίου, θεωρείται αποδεδειγμένο το γεγονός ότι το πυρ στην πυριτιδαποθήκη της Μονής έθεσε ο Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης, ο οποίος και κατά παράδοση τιμάται ως πυρπολητής».

Στην ενημερωτική ιστοσελίδα των Ανωγείων «ΑΝΩΓΗ» προβάλλεται η πρώτη εκδοχή της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας (σ.σ. πριν τη διόρθωση που εξεδόθη από το γραφείο Τύπου της Προεδρίας) και αναφέρεται πως με την ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «φώτισε την ιστορική αλήθεια» ενώ για σήμερα (Πέμπτη) προαναγγέλλεται η δημοσίευση και νέου ιστορικού εγγράφου που αποδεικνύει την πυρπόληση της πυριτιδαποθήκης του Αρκαδίου από τον Εμμανουήλ Σκουλά. 

πηγή


Πηγή: pancreta