Διάλογος αλλά και ένταση στην περιοδεία Ξανθού στο Ηράκλειο - Ειδήσεις Pancreta

Στα νοσοκομεία του Ηρακλείου περιοδεύει σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο ο υπουργός είχε επί μακρόν διάλογο με τους εργαζόμενους ενώ ένταση προκλήθηκε κατά την επίσκεψή του στο ΠΑΓΝΗ, όπου είχαν συγκεντρωθεί με πανό και συνθήματα εργαζόμενοι αλλά και συνταξιούχοι του νομού.

Η επίσκεψη στο Ηράκλειο ξεκίνησε από την Περιφέρεια Κρήτης όπου ο υπουργός είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα των χρηματοδοτήσεων μέσω ΕΣΠΑ για τις υποδομές υγείας στο νησί. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο έργο της επέκτασης του Βενιζελείου, για το οποίο ο κ. Ξανθός τόνισε ότι με δεδομένο ότι η δημοπράτηση θα γίνει κανονικά, υπάρχει περιθώριο να προκύψει περίσσευμα, το οποίο θα διατεθεί για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των δομών υγείας σε όλη την Κρήτη και ειδικά στο Κέντρο Υγείας αστικού τύπου στα Χανιά και στα Κέντρα Υγείας στα νότια του νησιού.

 

Συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης Συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης | ΕΦ. ΣΥΝ
 

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι με πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου θα εξασφαλιστεί ποσό 20 έως 25 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία 25 νέων Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε όλη την Κρήτη, οι οποίες θα λειτουργούν όπως είπε, δορυφορικά των υπαρχόντων Κέντρων Υγείας. Οι νέες Μονάδες θα λειτουργήσουν σε κτήρια της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα στελεχωθούν με  325 γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

Στη συνέχεια ο υπουργός μετέβη στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο όπου συζήτησε σε καλό κλίμα για περισσότερο από δύο ώρες με το προσωπικό του νοσοκομείου ενώ οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθεσαν τα επιτακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, με κυρίαρχα την έλλειψη προσωπικού, την ανυπαρξία καθεστώτος εκπαίδευσης των ειδικευόμενων γιατρών,  και τα προβλήματα που προκύπτουν από την διαρκούσα ακόμα διοικητική ενοποίηση με το ΠΑΓΝΗ.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο καθώς στην είσοδο τον περίμεναν εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ αλλά και του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου καθώς και συνταξιούχοι οι οποίοι έκαψαν μπροστά του τις επιστολές Κατρούγκαλου. Ο υπουργός δέχτηκε έντονες αποδοκιμασίες με τους συγκεντρωμένους να κατηγορούν τον ίδιο και την κυβέρνηση για υποταγή στις επιταγές των δανειστών και για συνέχιση της... «θανατηφόρας» πολιτικής στη Δημόσια Υγεία.   

Στο Ηράκλειο εκτός από τον υπουργό βρίσκεται και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), Σταμάτης Βαρδαρός ο οποίος ακολουθεί ξεχωριστό πρόγραμμα με επισκέψεις στη Μονάδα Υγείας Αλικαρνασσού, στο ΠΕΔΥ Ηρακλείου ενώ θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό και συνάντηση εργασίας με υπηρεσιακά στελέχη στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια.

πηγή


Πηγή: pancreta