«Βραβείο Ηθικής Τάξεως» στον καθηγητή Θ. Δετοράκη - Ειδήσεις Pancreta

Με το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» ο Δήμος Ηρακλείου τίμησε, το βράδυ της Τετάρτης, τον καθηγητή Θεοχάρη Δετοράκη, για το πολύπλευρο και πολύτιμο έργο του στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Στη διάρκεια της σεμνής τελετής, παρουσία των τοπικών αρχών, ο δήμαρχος της πόλης, Βασίλης Λαμπρινός, παρέδωσε στον κ. Δετοράκη το ειδικά φιλοτεχνημένο για τον τιμώμενο, βραβείο.

Ο κ. Λαμπρινός, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην εξέχουσα προσωπικότητα του τιμώμενου, αλλά και στην σημασία του βραβείου, το οποίο η δημοτική αρχή αποφάσισε να επαναφέρει φέτος στις πολιτιστικές δράσεις του Δήμου.

«Επαναφέρουμε τούτο το εξαιρετικά σημαντικό βραβείο στις δράσεις Πολιτισμού του Δήμου μας, θεωρώντας χρέος μας την απονομή του σε προσωπικότητες και φορείς, που συνέβαλαν καθοριστικά στην άνοδο του πολιτιστικού και κοινωνικού μας επιπέδου» είπε ο δήμαρχος.

Επίσης σημείωσε, πως «κατ’ αγαθή μοίρα, ο τόπος μας ευνοήθηκε να υπάρχουν πάντα στους κόλπους του μορφές, με έργο ευρύ και σπουδαίο, καταξιωμένες στην συνείδηση των συμπολιτών μας».

Όπως τόνισε ο κ. Λαμπρινός, το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου, για το 2016, δίδεται σε μια εξαιρετική προσωπικότητα, που με την πορεία και την προσφορά της στα Γράμματα και στην Εκπαίδευση, καταξιώθηκε οριστικά στην συνείδηση, τόσο της επιστημονικής κοινότητας και των ειδικών, όσο και στην ευρύτερη κοινωνία: Τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Θεοχάρη Δετοράκη.

O κ. Δετοράκης στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Δήμο για την τιμή που του έκανε και τόνισε: «Υπηρέτησα περισσότερο από μισόν αιώνα την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την πολυτάραχη ιστορία της και τον πολύμορφο πολιτισμό της, χωρίς να παραμελήσω, ελπίζω, τη σπουδή της επιστημονικής μου ειδίκευσης, την ιστορία των γραμμάτων και τον πολιτισμό του Βυζαντίου. Το κατ’ εμέ “ειλικρινώς και τιμίως ειργασάμην”. Οι δυο μεγάλοι άξονες του πνευματικού μου μόχθου υπηρετήθηκαν ισορρόπως. Αυτόν τον αγώνα και την κατά δύναμη προσφορά μου, τιμά απόψε ο Δήμος της ιστορικής μας πόλης».

Ακόμη ο κ. Δετοράκης υπογράμμισε: «Κρίνω ότι η αμοιβή είναι μεγαλύτερη από την προσφορά. Έδωσα χαλκό και πήρα χρυσάφι, “χρύσεα αντι χαλκείων”, κατά τον Όμηρο».

Επίσης, μνημόνευσε με ευγνωμοσύνη, όπως ανέφερε, «τους αοιδίμους διδασκάλους μου και ιδιαιτέρως τον αείμνηστο πανεπιστημιακό μου δάσκαλο, Νικόλαο Τωμαδάκη, που με σοφία με οδήγησε στον δρόμο της έρευνας και της επιστήμης». 
 


Πηγή: nooz.gr