Το «Μουσικό Οδοιπορικό με τη Δόμνα Σαμίου» ήταν μια σειρά εκπομπών που προβλήθηκαν στην ΕΡΤ το 1976-1977. Κάθε επεισόδιο ήταν αφιερωμένο στη μουσική και χορευτική παράδοση κάποιας διαφορετικής περιοχής της Ελλάδας.

Το επεισόδιο αυτό είναι αφιερωμένο στην περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης. Η Δόμνα Σαμίου αναφέρεται λεπτομερώς στην ιστορική, λαογραφική αλλά και μουσική παράδοση της περιοχής ενώ παράλληλα παρουσιάζονται τραγούδια και χοροί της περιοχής.

Στο κάστρο του Ηρακλείου ακούμε μαντινάδα από τον λυράρη Βασίλη Σκουλά και λαούτο. Συνεχίζει με οργανικό σκοπό και τρεις άντρες χορεύουν Πεντοζάλη.

Ο λυράρης Βασίλης Σκουλάς τραγουδά στίχους από τον Ερωτόκριτο. Λαούτο παίζουν ο Γιάννης Ξυλούρης και ο Γιάννης Σταυρακάκης.

Στην πλατεία του χωριού Φόδελε χορεύουν τον Πηδηχτό Καστρινό χορό, δηλαδή Ηρακλειώτικος ή Μαλεβιζιώτικος. Λύρα παίζει ο Γιώργος Παπουτσάκης και λαούτο ο Αστρινός Σαρρής.

Συζήτηση με τον συγγραφέα και λόγιο Στέργιο Σπανάκη για την τοποθεσία Σκοτεινή όπου βρίσκεται η Εκκλησία τα Εισόδια της Θεοτόκου και πιστεύεται ότι εκεί γεννήθηκε ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος το 1545.

Στο χωριό Θραψανό βρισκόμαστε σε εργαστήρι πιθαριών όπου ακούμε μαντινάδες για πιθάρια και τους τεχνίτες τους.

Συζήτηση με τον θραψανιώτη Γρηγόρη Χναράκη, ο οποίος έλαβε μέρος στην απαγωγή του Γερμανού διοικητή της Κρήτης Κράιπε το 1944.

Στο χωριό Βορίζια ο Μανώλης Φαραγκουλιτάκης παίζει και δείχνει τα πνευστά όργανα που ο ίδιος φτιάχνει.

Στο χωριό Καστέλι παρακολουθούμε το γλέντι της Τσικνοπέμπτης που είχαν στήσει οι κάτοικοι με χορούς στην πλατεία.

Στο χωριό Γέργερη ο Δημήτρης Σιφάκης, τραγουδά και παίζει ασκομαντούρα και οι γιοι του Γιώργος και Παύλος παίζουν λύρα και λαούτο αντίστοιχα. Ακούμε επίσης μαντινάδες από τους δύο γιους όπου τραγουδά ο Γιώργος.

Στο ίδιο χωριό ακούμε μαντινάδες για το «Ξεσάκιασμα της προίκας». Την Τρίτη μέρα του γάμου γίνεται το άνοιγμα των προικιών της νύφης στο σπίτι του γαμπρού. Μαζεύονται όλοι οι συγγενείς και για κάθε προικιό που βγάζουν από το σακί λένε και την ανάλογη μαντινάδα με τον ειδικό σκοπό των προικιών.


Πηγή: domnasamiou.gr