Εικόνες ανεκτίμητης αξίας χάθηκαν από τους Αγίους Πάντες στην Ανατολή Ιεράπετρας - Ειδήσεις Pancreta

Το μυστήριο της αρπαγής των εικόνων μεγάλης ιστορικής και οικονομικής αξίας από τον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων στην Ανατολή Ιεράπετρας καλείται να λύσει η ΕΛΑΣ, αφού όμως έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος από τη στιγμή που έγινε η κλοπή μέχρι την αναφορά της στις αρμόδιες αρχές.

Η κλοπή δύο Βυζαντινών εικόνων, του Χριστού Παντοκράτορος και της Παναγίας της Οδηγήτριας που χρονολογούνται στο 14ο αιώνα, προερχόμενες από την ιστορική Μονή Αγίων Αποστόλων Καρκασίων Ανατολής, έχει προκαλέσει σοκ και θλίψη στην εκκλησιαστική κοινότητα αλλά και την τοπική κοινωνία.

Ταυτόχρονα έκαναν φτερά και τρεις ακόμη πολύ σημαντικές εικόνες της μεταβυζαντινής περιόδου που χρονολογούνται στο 17ο και 18ο αιώνα. Πρόκειται για τις εικόνες της Παναγίας Ελεούσας, της Δέησης και της Μεταμόρφωσης.

Η αρπαγή διαπιστώθηκε στις 19:30 το βράδυ του Σαββάτου από το νεωκόρο που επισκέφτηκε το ναό. Ο ίδιος άνοιξε κανονικά την πόρτα του ναού μπαίνοντας όμως μέσα διαπίστωσε πως οι πέντε εικόνες έλειπαν από τις θέσεις τους. Αμέσως ειδοποιήθηκε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας, ο οποίος ενημέρωσε με τη σειρά του την αστυνομία. Στο χώρο του ναού έφτασαν αμέσως αστυνομικές δυνάμεις και η Σήμανση ερευνώντας για ίχνη των δραστών οι οποίοι όμως φαίνεται ότι μπήκαν σαν κύριοι στο ναό και άπλωσαν τα ιερόσυλα χέρια τους στις εικόνες. Η πόρτα της εκκλησίας δεν φέρει σημάδια παραβίασης, κάτι που δείχνει ότι μπήκαν με κλειδί, ενώ ούτε ο συναγερμός που υπήρχε ήχησε αφού… δεν λειτουργούσε. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Όπως αναφέρει στην προσωπική του σελίδα ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος Διαμαντάκης, «οι εικόνες ήταν κωνσταντινοπολίτικης τεχνοτροπίας και σπάνιες όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στην Ελλάδα. Οι ιερές εικόνες είναι καταγεγραμμένες στα Μητρώα του Υπουργείου Πολιτισμού και πρέπει να γνωρίζουν οι αρχαιοκάπηλοι πως δεν πρόκειται να πουληθούν σε οποιαδήποτε δημοπρασία και αν βγουν».

Για την κλοπή, η οποία σημειώθηκε στο διάστημα από τις 27 Μαΐου ως τις 4 Ιουνίου, ενημερώθηκε και η αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία προκειμένου να κάνει πραγματογνωμοσύνη.


Πηγή: neakriti