Στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ Νεάπολης θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες - Ειδήσεις Pancreta

Περισσότεροι από 110 είναι οι παράτυποι μετανάστες μεταξύ των οποίων και 33 παιδιά, τους οποίους μετέφερε σκάφος που εντοπίστηκε στην παραλία του Αγίου Ανδρέα ανοιχτά της Μιλάτου Λασιθίου.

Δυνάμεις του Λιμενικού με τη βοήθεια σκάφους από το Ηράκλειο και παραπλεόντων ιδιωτικών σκαφών, περισυνέλλεξαν τους μετανάστες, ενώ κάποιοι από αυτούς κατάφεραν να βγουν μόνοι τους στην παραλία.

Την ίδια ώρα, άμεση ήταν η κινητοποίηση των αρχών και οι μετανάστες που συγκεντρώθηκαν στον Άγιο Ανδρέα, επιβιβάστηκαν σε πούλμαν προκειμένου να μετακινηθούν στο σημείο που θα υποδειχθεί από τις αρχές, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της καταγραφής και της ταυτοποίησής τους.

Παράλληλα, οι αρχές ξεκίνησαν την προσπάθεια για εξεύρεση χώρου φιλοξενίας, και το απόγευμα αποφασίστηκε οι μετανάστες να μεταφερθούν στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ της Νεάπολης. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι μετανάστες, οι ίδιοι απέπλευσαν απ’ την Τουρκία πριν από 3-4 ημέρες με προορισμό την Ιταλία, δίνοντας μέχρι και 8.000 ευρώ ανά άτομο – όμως κοντά στην Κρήτη οι δουλέμποροι επικαλέσθηκαν βλάβη, με αποτέλεσμα να τους εγκαταλείψουν στην περιοχή ανοιχτά της Μιλάτου.

Εξ άλλου, κατά πληροφορίες έχει συλληφθεί ο ένας από τους δυο δουλεμπόρους που μετέφεραν τους μετανάστες.

Στο μεταξύ, στο λιμάνι της Σητείας βρίσκεται από το πρωί το σκάφος που σήμερα αναμένεται να μεταφέρει σε κέντρο φιλοξενίας τους πλέον των 65 μετανάστες που παραμένουν στον επιβατικό σταθμό του λιμανιού, όταν πριν από λίγες ήμερες, δουλέμποροι τους εγκατέλειψαν στην περιοχή Κουρεμένου. Σύμφωνα με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, τα άτομα αυτά έχουν εξεταστεί από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και έχει κριθεί αναγκαία η μεταφορά στο νοσοκομείο της Σητείας, μόνο 4 παιδιών και 3 εγκύων, για παρακολούθηση και ιατρική αγωγή.

Στην ανακοίνωση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, αναφέρεται ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες εξετάστηκαν από παθολόγο, γενικό γιατρό, χειρουργό, παιδίατρο και άλλες ειδικότητες – και τα 7 άτομα που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομεία της Σητείας, παραμένουν εκεί με πλήρη ιατρονοσηλευτική περίθαλψη και φαρμακευτική αγωγή.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ακόμη πως «παρά τις δυσχέρειες που ταλανίζουν το ΓΝ Σητείας, ιατροί, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό ανταποκρίθηκαν άμεσα και με αξιέπαινη ευσυνειδησία, σεβόμενοι το λειτούργημα τους, μα κυρίως τον ίδιο τον άνθρωπο. Κανείς από τους μετανάστες -πρόσφυγες δεν φέρει μεταδοτικό νόσημα, δε χρήζει περαιτέρω νοσηλείας και είναι έτοιμοι για την αναχώρηση τους, με μέριμνα των αρμόδιων αρχών».


Πηγή: haniotika-nea.gr