Επεισοδιακός «διάλογος» για την Παιδεία στο Ηράκλειο (video) - Ειδήσεις Pancreta

Από εντάσεις, διαξιφισμούς και τελικά από την ματαίωση του «διαλόγου» σημαδεύτηκε η εκδήλωση στο Ηράκλειο στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία με καλεσμένο τον πρόεδρο της σχετικής Επιτροπής, ιστορικό Αντώνη Λιάκο.  

Οι διαδηλωτές εκπαιδευτικοί αρχικώς διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Επιμελητήριο Ηρακλείου, όπου είχε προγραμματιστεί η εκδήλωση, αλλά στη συνέχεια εισέβαλαν στο κτήριο υψώνοντας πανό στην αίθουσα και διαβάζοντας ψηφίσματα από τα μικρόφωνα της εκδήλωσης. Κατά την είσοδο των διαδηλωτών στο κτήριο υπήρξαν εντάσεις και διαπληκτισμοί που όμως δεν έλαβαν μεγαλύτερες διαστάσεις. Ωστόσο, οι διοργανωτές της εκδήλωσης αποφάσισαν να την ακυρώσουν υπό το φόβο μεγαλύτερης έκτασης της αντιπαράθεσης.

Από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής στο Ηράκλειο είχαν συγκεντρωθεί δάσκαλοι και καθηγητές από όλη την Κρήτη, από τα Χανιά, την Ιεράπετρα, το Ρέθυμνο και αλλού, οι οποίοι διαμαρτύρονταν κυρίως για το νέο σύστημα προσλήψεων αναπληρωτών και διεκδικώντας μόνιμες θέσεις εκπαιδευτικών ενώ αμφισβητούν συνολικά την αξία του συγκεκριμένου διαλόγου χαρακτηρίζοντάς τον εικονικό τη στιγμή που η χώρα ζει ξανά υπό το βάρος ενός νέου μνημονίου.

Από την άλλη πλευρά, η ηγεσία της εκπαίδευσης στην Κρήτη μιλά για ουσιαστικές προτάσεις που κατατίθενται και προωθούνται παρά το γενικότερο δυσμενές κλίμα και κατηγορεί όσους αντιδρούν ότι στην ουσία δε θέλουν να αλλάξει τίποτα.

Σε δημόσια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Γιώργος Τερζάκης σημείωσε πως «η προγραμματισμένη συζήτηση για τον εθνικό διάλογο ματαιώθηκε γιατί "το κίνημα απέδειξε ότι μπορεί να επιβάλλει τους όρους του" σύμφωνα με τα γραφόμενα πρώην συναγωνιστών αν και κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους αλλά και να ακούσουν και τις δικές μας» ενώ επί της ουσίας των συζητήσεων ο κ. Τερζάκης αναφέρει: 

Οι θέσεις που φαίνεται να καταλήγει ο διάλογος για την κατάργηση της αριθμητικής αξιολόγησης μαθητών Δημοτικού -Γυμνασίου, η είσοδος χωρίς εξετάσεις σε αρκετές σχολές του Πανεπιστημίου, η μεγαλύτερη αυτονομία της σχολικής μονάδας και η ενδυνάμωση του συλλόγου διδασκόντων είναι συντηρητικές μεταρρυθμίσεις μήπως;

Μήπως δεν θέλουμε να αλλάξει τίποτα και απλώς να 'χουμε κάτι να καταγγέλλουμε;

Σε λίγο θα ανακοινωθούν τα τελικά κείμενα του εθνικού διαλόγου και πραγματικά θα πέσουν οι μάσκες.

Από την πλευρά της Αριστερής Παρέμβασης - Συσπείρωσης εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται

Χαιρετίζουμε την αγωνιστική κινητοποίηση των σωματείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλους τους νομούς της Κρήτης (ΕΛΜΕ Χανίων, Ρεθύμνου, δάσκαλοι, φοιτητές, αλλά και οι Παρεμβάσεις- Συσπειρώσεις Ηρακλείου) που πραγματοποίησαν επιτυχημένη παράσταση διαμαρτυρίας στον στημένο, προσχηματικό διάλογο του υπουργείου με την παρουσία του Λιάκου εδώ στο Ηράκλειο, την Παρασκευή, και πέτυχαν τη ματαίωση του. (Η πλειοψηφία ΕΚΠ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ στην ΕΛΜΕ Ηρακλείου είχαν ψηφίσει υπέρ του διαλόγου και παρευρίσκονταν ως πρόθυμοι συνομιλητές... του υπουργείου στη φιέστα του διαλόγου στο Επιμελητήριο απέναντι στους συναδέλφους που διαμαρτυρόμασταν για όλα αυτά που ετοιμάζουν...) Ενώ η κυβέρνηση ανακοινώνει χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, μειώνει τις δαπάνες κλπ έχοντας υπογράψει παραδοτέα ανά μήνα στα πλαίσια του 3ου μνημονίου που απεργάζονται τη διάλυση του δημόσιου σχολείου, μας καλεί για διάλογο. Πόση κοροϊδία ακόμη;

Βίντεο από τις διαμαρτυρίες εντός και εκτός της αίθουσας της εκδήλωσης:


Πηγή: efsyn.gr