Χανιά: 80 χρόνια από τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου - Ειδήσεις Pancreta

Το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου που συνέπεσε με την επέτειο των 80 χρόνων από το θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου τελέστηκε σήμερα στο Ακρωτήρι Χανίων.

Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ενώ στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ο πρεσβευτής της Κύπρου στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος, εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, εκ μέρους του προέδρου της βουλής των Ελλήνων η βουλευτής Βάγια Βαγιωνάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.

Αντί στεφάνου, το Ποτάμι το οποίο εκπροσωπήθηκε από τον επικεφαλής του, Σταύρο Θεοδωράκη, κατατέθηκε χρηματικό ποσό σε ίδρυμα των Χανίων.

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν όλοι οι εκπρόσωποι των Αρχών της Κρήτης, απεύθυνε ο πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα τονίζοντας τους ισχυρούς δεσμούς και τους αγώνες της Κύπρου και της Κρήτης.

«Έλληνες και Κύπριοι είναι πάντα παρόντες στους αγώνες του έθνους» επισήμανε, ενώ κάνοντας αναφορά στον Ελευθέριο Βενιζέλο τον χαρακτήρισε πολιτικό των αγώνων και των αποφάσεων.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο πρώην βουλευτής, συγγραφέας Μίμης Ανδρουλάκης.

Χαρακτήρισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο αξεπέραστο πρότυπο του οραματιστή, τόνισε ότι «ο Βενιζέλος είναι ο ορισμός του μεταρρυθμιστή ηγέτη» και πρόσθεσε: «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος με το αξεπέραστο πρότυπό του μας δίνει τον ορισμό της ηγεσίας σε συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας και κρίσης.

Ηγέτης γίνεσαι, μας λέει με το έργο του, όταν το εσωτερικό σου ρολόι συγχρονίζεται με το ρολόι της ιστορίας όταν το εσωτερικό σου κάλεσμα συγχρονίζεται με το κάλεσμα της ιστορίας».

Την εκδήλωση στην οποία παρά τον άστατο καιρό παρέστησαν και πολλοί πολίτες οργάνωσε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Ελευθέριος Βενιζέλος που προσέφερε στους προσκεκλημένους αναμνηστικό μετάλλιο.

Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης τον τάφο του Ελευθερίου Βενιζέλου πλαισίωναν φορώντας παραδοσιακές στολές μέλη του συλλόγου βρακοφόρων Κρήτης.

Οι δηλώσεις

Μετά το τέλος του ετήσιου πολιτικού μνημόσυνου για τον Σοφοκλή και Ελευθέριο Βενιζέλο που τελέστηκε στο Ακρωτήρι Χανίων, ο κ. Σταθάκης δήλωσε: «Σήμερα τιμάμε τα 80 χρόνια από τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου, ενός πολύ μεγάλου πολιτικού που σφράγισε με την παρουσία του τον 20ο αιώνα. Ενός πολύ μεγάλου μεταρρυθμιστή, ο οποίος συγκρότησε όλους τους σύγχρονους θεσμούς του ελληνικού κράτους και ταυτόχρονα ενός μεγάλου οραματιστή που υπηρέτησε με συνέπεια μέχρι τέλους την ιδέα της δημοκρατίας, της ισότητας, της συγκρότησης μιας Ελλάδας ισχυρής και υπερήφανης».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Συμπληρώνονται φέτος 80 χρόνια από τον θάνατο του πιο σπουδαίου Έλληνα πολιτικού, του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ενός ηγέτη με όραμα, ενός ηγέτη ο οποίος δημιούργησε τη σύγχρονη Ελλάδα, ενός ηγέτη μεγάλου μεταρρυθμιστή ο οποίος αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες με πείσμα, με υπομονή και πρωτοφανή γενναιότητα. Στις δύσκολες συνθήκες που περνά σήμερα η χώρα η πολιτική παρακαταθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου είναι περισσότερο παρά ποτέ επίκαιρη. Ένας άνθρωπος ο οποίος τόλμησε να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα, να υλοποιήσει γενναίες μεταρρυθμίσεις, ένας άνθρωπος του οποίου το προσωπικό ρολόι ήταν συγχρονισμένο με το ρολόι της ιστορίας. Ένας άνθρωπος όμως, ο οποίος εξέφρασε και με τον πιο αυθόρμητο τρόπο τη λαϊκή ψυχή, τη ψυχή του Κρητικού την ψυχή του Έλληνα. Η ιστορική του παρακαταθήκη παραμένει όσο βαριά όσο είναι και επίκαιρη».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε: «Τιμάμε τον μεγάλο ηγέτη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τους παππούδες μας που αγωνίστηκαν για μια δυνατή Ελλάδα, της παραγωγής, της προκοπής, μια Ελλάδα με κοινωνική δικαιοσύνη. Και θυμόμαστε, ότι δεν δείλιασαν ακόμα και όταν ο λαός δεν τους πίστεψε. Με θάρρος επέμεναν στις μεγάλες αλλαγές που εκείνη την εποχή είχε ανάγκη η μικρή Ελλάδα. Θα πρέπει να βάλουμε έναν τίτλο. Οι λαοί δεν ακολουθούν τη μοίρα τους. Οι λαοί φτιάχνουν οι ίδιοι το μέλλον τους. Η ανάγκη της Ελλάδας είναι να έχει πολλούς Λευτέρηδες που θα αγωνιστούν με θάρρος για τις μεγάλες αλλαγές. Για κοινωνική δικαιοσύνη για δυνατή οικονομία χωρίς παράσιτα, για δυνατή παραγωγή. Η Κρήτη, είναι παράδειγμα αλλά μπορούμε ακόμα καλύτερα, ακόμα πιο δυνατά και ακόμα πιο ψηλά την Ελλάδα. Περνάμε μια δύσκολη περίοδο σαν χώρα. Δεν θέλω να πω από αυτό το σημείο φθηνά αντιπολιτευτικά λόγια. Η κυβέρνηση όμως, δεν έχει καταλάβει καλά τι πρέπει να κάνει αυτήν τη στιγμή για τους Έλληνες. Ελπίζω, το επόμενο διάστημα να υπάρξουν εκείνες οι δυνάμεις που θα αγωνιστούν μαζί με την πλειοψηφία του λαού για μια δίκαιη πιο δυνατή πατρίδα».


Πηγή: topontiki