Διαδικτυακό ψήφισμα με μήνυμα «Οχι στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι Χανίων» δημιούργησε Πρωτοβουλία πολιτών με αυτο το αίτημα, ως ακόμα μία δράση της τοπικής κοινωνίας που αγωνίζεται μαζικά ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης και ξενοδοχοποίησης ενός εμβλήματικού και ιστορικού σημείου της πόλης.

Το κείμενο του ψηφίσματος (κλικ εδώ) αναφέρει:

Τα κτήρια στο Λόφο Καστέλι, που η τέως και νυν πρυτανική αρχή του  Πολυτεχνείου Κρήτης αποφάσισε να εκμισθώσει/εκχωρήσει προκειμένου να γίνουν ξενοδοχεία αποτελούν μαζί με άλλα μνημεία τον πυρήνα της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, την “καρδιά” της πόλης των Χανιών από τα νεολιθικά χρόνια μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Τα μέλη της πλειοψηφίας της συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης, ακόμα και πρόσφατα, δεν επέδειξαν ούτε σεβασμό ούτε ευγνωμοσύνη στη τοπική κοινότητα η οποία φρόντισε να περιέλθουν τα μνημεία της προκειμένου να στηριχθεί το τότε νεοσύστατο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στεγάζοντας τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του.

Πρόκειται για απόφαση η οποία είναι εχθρική προς την πόλη και τους κατοίκους της.

Πιστεύουμε ότι η σύμβαση του Πολυτεχνείου Κρήτης με τον ιδιώτη πρέπει να ανακληθεί άμεσα μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Δυστυχώς η πλειοψηφία  των πρυτανικών αρχών εξακολουθεί να επιμένει παρά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις από την ίδια την οργανωμένη τοπική κοινωνία.

Ως εκ τούτου τον λόγο τώρα τον έχουν οι φορείς της πόλης και κυρίως οι πολίτες αυτού του τόπου οι οποίοι πρέπει να ενεργοποιηθούν και να αντιδράσουν μαζικά.

Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για ανοικτό πάνδημο κάλεσμα προκειμένου να αποτρέψουμε την εκποίηση. Τονίζουμε την ανάγκη διεύρυνσης της πρωτοβουλίας μας με τη συμμετοχή όλων των φορέων και πολιτών. Υπογράψτε την υποστήριξη της προσπάθειας μας. Βοηθήστε έτσι να αποτρέψουμε όλοι μαζί την Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι Χανίων.

Πριν λίγες μέρες πολίτες, μέλη φορέων και συλλογικοτήτων, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε ανοιχτή σύσκεψη στα Χανιά, διατράνωσαν και πάλι την άρνησή τους ο λόφος Καστέλι, σε κτίριο του οποίου μέχρι προσφάτως στεγαζόταν και η κατάληψη «ROSA NERA», να μετατραπεί σε ξενοδοχειακή μονάδα. Τη σύσκεψη κάλεσε η «Πρωτοβουλία Πολιτών Ενάντια στην ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στο λόφο Καστέλι». Στη σύσκεψη που συγκάλεσε η «Πρωτοβουλία Πολιτών Ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στο λόφο Καστέλι», όπου και συγκέντρωσε επιπλέον υπογραφές κατοίκων που διαφωνούν με τη ξενοδοχψοποίηση, τη συζήτηση συντόνισαν μέλη της πρωτοβουλίας, ο καθηγητής του ΑΠΘ, Αντώνης Σκαμνάκης, η πρώην γγ του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη και ο επιχειρηματίας Γιάννης Παπαδουλάκης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Παύλος Πολάκης.

Ο γραμματέας του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης, δήλωσε την ξεκάθαρη άρνηση των κατοίκων αναφορικά με την ξενοδοχοποίηση του λόφου, λέγοντας παράλληλα πως με την απόφαση αυτή, «προσβάλλεται ο ιστορικός χώρος και το εξαιρετικά ενδιαφέρον δομημένο περιβάλλον».

Από πλευράς του ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Παύλος Πολάκης, στον χαιρετισμό του ο οποίος διαβάστηκε, αναφέρει πως  πρόσφατα μετείχε σε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων», Νίκο Καλογερή, στον οποίο διατύπωσε τη διαφωνία του αναφορικά με την ξκενοπδοχοποίηση του λόφου Καστέλι.

Παράλληλα όπως αναφέρει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  στη συνάντηση «ζήτησα από τον κ. Καλογερή μαζί με τον Δήμαρχο Χανίων, να πάρουν την πρωτοβουλία και να προκαλέσουν άμεσα συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων ή ενδιαφερόμενων φορέων (αυτοδιοικητικών & κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, φορέων όπως το ΤΕΕ και η Αρχαιολογία, επιστημονικών ενώσεων όπως ιστορικών, αρχιτεκτόνων κ.α., και βέβαια εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας από σωματεία εργαζομένων, συλλόγους εκπαιδευτικών, εκπροσώπους μαθητών & φοιτητών, συλλόγων γονέων, συλλόγων κατοίκων Παλιάς Πόλης και οποιασδήποτε άλλης συλλογικότητας και όποιου άλλου ή άλλης θα μπορούσε να συμβάλλει, συμπεριλαμβανομένης και της δικής σας συλλογικότητας) προκειμένου να καταγραφούν όλες οι απόψεις και να παραχθεί ένα οριστικό σχέδιο-πρόταση για την αξιοποίηση των Ιστορικών κτιρίων στο Λόφο Καστέλι, με γνώμονα την ελεύθερη πρόσβαση, το όφελος των ανθρώπων της πόλης, με σεβασμό στην ιστορία και τις σύγχρονες ανάγκες του τόπου», αναφέρει συγκεκριμένα ο Π. Πολάκης.

Επίσης χαρακτηρίζει την υπογραφή της σύμβασης για μετατροπή του λόφου Καστέλι σε ξενοδοχειακή μονάδα «ύποπτη», καθώς όπως εξηγεί, πρόκειται για «ένα αμφίβολο και περιστασιακό όφελος του ιδρύματος ή την ιδιοτέλεια οποιουδήποτε ιδιώτη. Άλλωστε το ευτελές προτεινόμενο μίσθωμα που περιγράφεται στη δημοσιευμένη σύμβαση του Ιδρύματος, επιβεβαιώνει το αίσθημα «ξεπουλήματος» των μνημείων, ενώ αυτό θα μπορούσε εύκολα το Πολυτεχνείο να το διασφαλίσει με προγράμματα, συνέργειες ή άλλους τρόπους», αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής.

Υπενθυμίζεται ότι η ιστορική κατάληψη και αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης των Χανίων, «ROSA NERA», η οποία και στεγαζόταν σε ένα από τα κτίρια στο λόφο Καστέλι, εκκενώθηκε μετά από μια τεράστια επιχείρηση της αστυνομίας στις αρχές Σεπτεμβρίου, εγείροντας παράλληλα πλήθος αντιδράσεων, ενώ στα Χανιά πραγματοποιήθηκαν και μαζικότατες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για την αστυνομική επιχείρηση.


Πηγή: thepressproject.gr