Σοβαρές ελλείψεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σε σχολεία της Κρήτης - Ειδήσεις Pancreta
Φωτογραφία Αρχείου
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
 
Τα σοβαρά προβλήματα με τις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού γνωστοποιεί στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης και στον Διευθυντή Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου, ο υπεύθυνος Παιδείας Δήμου Μυλοποτάμου, Μανούσος Κλάδος - Μόλις δύο αναπληρωτές στο Μουσικό σχολείο Ηρακλείου.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κλάδος, το Γυμνάσιο και το ΕΠΑΛ Γαράζου λειτουργούν με έναν διευθυντή κι έναν καθηγητή και μάλιστα στο πλαίσιο των ειδικών κανόνων που ορίζονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά του covid – 19.

Επίσης τονίζει ότι ακόμα και στα μεγαλύτερα σχολεία που λειτουργούν στο Πέραμα και στο Πάνορμο, τα κενά είναι πάρα πολλά και οι διευθυντές αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, αφού δεν μπορούν να καλύψουν το ημερήσιο πρόγραμμα τους και τα παιδιά τις περισσότερες ώρες βρίσκονται στην αυλή του σχολείου (αναλυτικά η επιστολή στο τέλος του κειμένου).

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου στο οποίο στην πρώτη φάση πρόσληψης, υπάρχουν μόλις δύο αναπληρωτές.

Σε σχετική ανακοίνωσή του το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου καταγγέλει τις σοβαρές ελλείψεις σε αναπληρωτές μουσικής ειδίκευσης καθώς προσλήφθηκε ένας αναπληρωτής για πιάνο και ένας για κιθάρα, ενώ σε όργανα στα οποία δεν υπάρχει κανένας μόνιμος καθηγητής στο Σχολείο, όπως τσέλο, κρουστά (ευρωπαϊκά και παραδοσιακά), χάλκινα πνευστά, λαούτο, λύρα, μαντολίνο, μπουζούκι, αλλά και ταμπουράς που είναι όργανο αναφοράς (υποχρεωτικό) δεν έγινε καμία πρόσληψη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Λιγότεροι από ποτέ είναι οι αναπληρωτές μουσικής ειδίκευσης που προσλήφθηκαν στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου τη φετινή χρονιά 2020-2021.

Σε σύνολο 544 ωρών που ζητήθηκαν από το Υπουργείο στην πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών, καλύφθηκαν οι 40 ώρες. Πιο συγκεκριμένα, προσλήφθηκε ένας αναπληρωτής για πιάνο και ένας για κιθάρα, ενώ σε όργανα στα οποία δεν υπάρχει κανένας μόνιμος καθηγητής στο Σχολείο, όπως τσέλο, κρουστά (ευρωπαϊκά και παραδοσιακά), χάλκινα πνευστά, λαούτο, λύρα, μαντολίνο, μπουζούκι, αλλά και ταμπουράς που είναι όργανο αναφοράς (υποχρεωτικό) δεν έγινε καμία πρόσληψη.

Ενδεικτικό είναι ότι στην Περιφέρεια Κρήτης, σε αυτή την πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών είχαμε τα εξής:

Μουσικό Σχολείο 

  • Χανίων 14 αναπληρωτές
  • Ρεθύμνου 9 αναπληρωτές
  • Ηρακλείου 2 αναπληρωτές

Εκφράζουμε την έντονη αγανάκτηση και απογοήτευσή μας για την απαξίωση του Σχολείου μας επί σειρά ετών από την πολιτεία στη στελέχωση καθηγητών μουσικής, με αποκορύφωμα τη φετινή πρόσληψη μόλις δύο αναπληρωτών.

Με τις προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων να καλύπτουν ελάχιστο ποσοστό των αναγκών μας, συντελείται η σταδιακή αποδυνάμωση τόσο του παιδαγωγικού ρόλου του σχολείου, όσο και της θεμελιώδους σημασίας του για τη μουσική και γενικότερα πολιτιστική ζωή του τόπου μας».


Αναλυτικά η επιστολή του υπεύθυνου Παιδείας Δήμου Μυλοποτάμου,Μανούσος Κλάδο για τις ελλείψεις:

«Είμαστε στην δυσάρεστη θέση να σας εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για το πώς συνεχίζουν οι υπηρεσίες σας και γενικότερα οι αρμόδιοι του Υπουργείου Παιδείας, να αντιμετωπίζουν το σοβαρό ζήτημα της λειτουργίας των σχολικών μονάδων του Δήμου Μυλοποτάμου.
Για ακόμη μία χρονιά, αντιμετωπίζουμε την ίδια προσβλητική αδιαφορία. Τα σχολεία μας άνοιξαν, χωρίς επάρκεια εκπαιδευτικού προσωπικού.
Πως είναι δυνατόν, ένας διευθυντής και ένας καθηγητής να λειτουργήσουν ένα σχολείο και μάλιστα στο πλαίσιο των ειδικών κανόνων που ορίζονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά του covid – 19 ; Και όμως έτσι λειτουργούν από την πρώτη ημέρα το Γυμνάσιο και το ΕΠΑΛ Γαράζου ενώ αντίστοιχη εικόνα υπάρχει στο Γυμνάσιο Κράνας, όπου έχουμε μια διευθύντρια και δύο καθηγητές.

Ακόμα, όμως, και στα μεγαλύτερα σχολεία που λειτουργούν στο Πέραμα και στο Πάνορμο, τα κενά είναι πάρα πολλά και οι διευθυντές αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, αφού δεν μπορούν να καλύψουν το ημερήσιο πρόγραμμα τους και τα παιδιά τις περισσότερες ώρες βρίσκονται στην αυλή του σχολείου, αναμένοντας.
Και όλη αυτή η αδιανόητη κατάσταση, σε ένα δήμο που καλύπτει τις ανάγκες 96 οικισμών, γεγονός, που σημαίνει, ότι τα περισσότερα παιδιά για να βρίσκονται στο σχολείο τους στις 8 το πρωί, ξυπνούν από τις έξι τα ξημερώματα, αφού για ακόμη μία χρονιά δεν άλλαξαν ούτε τα δρομολόγια μεταφοράς. Οι μαθητές του Μυλοποτάμου αντιμετωπίζονται ως «εργάτες φάμπρικας» και δεν έχουν καν την δυνατότητα να κάνουν το μάθημα τους!

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την όλη κατάσταση και για ακόμα μία φορά ζητούμε την λήψη δραστικών και αποτελεσματικών μέτρων για την αναβάθμιση των υπηρεσιών παιδείας στα σχολεία του δήμου Μυλοποτάμου, τόσο από πλευράς έγκαιρης και επαρκούς στελέχωσης των σχολικών μονάδων με εκπαιδευτικό προσωπικό, όσο και από πλευράς ποιότητας των μεταφορών σε ό,τι αφορά τα ωράρια ώστε κανένας μαθητής να μην ξεκινά πριν τις 7 το πρωί από το σπίτι του και κανένας να μην επιστρέφει μετά τις τρεις το μεσημέρι.

Επί τη ευκαιρία, σας ενημερώνουμε, ότι σήμερα 22 Σεπτεμβρίου 2020 τα κενά στα Γυμνάσια και στα Λύκεια του Δήμου Μυλοποτάμου έχουν ως ακολούθως:

  • Γυμνάσιο Περάματος: Φιλολογικά 40 ώρες, Αγγλικά 26 ώρες, Τεχνολόγος 13 ώρες, Γυμναστική 8 ώρες, Εικαστικά 13 ώρες και 6 ώρες Κ.Π.Α.
  • Γυμνάσιο Πανόρμου : Θρησκευτικά 12 ώρες, Φιλολογικά 6 ώρες, Μαθηματικά 24 ώρες, Γαλλικά 10 ώρες, Γερμανικά 2 ώρες, Τεχνολογία 6 ώρες, Καλλιτεχνικά 6 ώρες και Μουσική 6 ώρες.
  • Γυμνάσιο Γαράζου: θρησκευτικά 6 ώρες, φιλολογικά: 4 ώρες (σοβαρό ενδεχόμενο να φύγει μία φιλόλογος λόγω υγείας άρα 25 ώρες), μαθηματικά 12 ώρες, φυσική 4 ώρες, χημεία 2 ώρες, βιολογία 3 ώρες, γεωγραφία 3 ώρες, κοινωνικών επιστήμων 4 ώρες, πληροφορική 4 ώρες, αγγλικά 6 ώρες, γαλλικά 4 ώρες, γερμανικα:2 ώρες, φυσική αγωγή 6 ώρες, πληροφορική 4 ώρες, τεχνολογία 3 ώρες, μουσική 3 ώρες, καλλιτεχνικά 3 ώρες.
  • Γυμνάσιο Κράνας: φιλολογικά 10 ώρες, Κ.Π.Α. 2 ώρες, μαθηματικά 12 ώρες, αγγλικά 6 ώρες, γαλλικά 6 ώρες, μουσική 2 ώρες, τεχνολογία 2 ώρες, καλλιτεχνικά 2 ώρες, θρησκευτικά 6 ώρες και πληροφορική 4 ώρες.
  • Γενικό Λύκειο Περάματος: Φυσική 22 ώρες, Γαλλικά 5 ώρες, Γυμναστική 4 ώρες, Πληροφορική 4 ώρες, Γερμανικά 1 ώρα και Φιλολογικά 15 ώρες.
  • Γενικό Λύκειο Πανόρμου: Θρησκευτικά 5 ώρες, Μαθηματικά 11 ώρες, Οικονομολόγος 6 ώρες και Γαλλικά 3 ώρες.
  •  ΕΠΑΛ Γαράζου: Φιλολογικά 8 ώρες, μαθηματικά 7 ώρες, φυσική 6 ώρες, γυμναστική 3 ώρες, κοινωνιολογία 2 ώρες, ηλεκτρολογικά 2 ώρες, πληροφορική 3 ώρες, νοσηλευτική 5 ώρες, αισθητική 6 ώρες, φυσικοθεραπείας 5 ώρες, βρεφονηπιοκομμίας 9 ώρες.

Αξιότιμε κύριε διευθυντή, κατόπιν των παραπάνω, παρακαλούμε, όπως προβείτε άμεσα σε κάθε ενέργεια ομαλοποίησης της λειτουργίας των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Μυλοποτάμου».


Πηγή: efsyn.gr