Δάσκαλοι Ηρακλείου: "Σοβαρές οι ελλείψεις για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων" - Ειδήσεις Pancreta
EUROKINISSI
 
Για σοβαρές ελλείψεις στη λειτουργία των σχολείων από την πρώτη μέρα, κάνουν λόγο οι εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» τονίζει ότι το Υπουργείο Παιδείας και συνολικά η κυβέρνηση δεν έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Όπως τονίζουν οι εκπαιδευτικοί, καμία πρωτοβουλία για την εύρεση χώρων και την αραίωση των τμημάτων, οι προσλήψεις στο προσωπικό της καθαριότητας δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών, δεν καλύφθηκαν όλα τα εκπαιδευτικά κενά ενώ ακόμα και οι μάσκες που δόθηκαν στα παιδιά ήταν σε λάθος διαστάσεις.

Ο Σύλλογος ζητά άμεσα την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για τα σχολεία, έκτακτες προσλήψεις καθαριστριών, καθώς ο αριθμός του προσωπικού δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες, την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών, δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για τον έλεγχο διάδοσης του ιού στα σχολεία κ.α..

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τη Δευτέρα 14/9 χτύπησε το πρώτο κουδούνι για χιλιάδες μαθήτριες και μαθητές της χώρας. Η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς σίγουρα είναι ιδιαίτερη και διαφορετική από τις προηγούμενες χρονιές λόγω της υγειονομικής κρίσης. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς καλούνται να εφαρμόσουν συγκεκριμένες οδηγίες προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία όλων μας", αναφέσει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ηρακλείου "Δομίνικος Θεοτοκόπουλος.

Όλο το προηγούμενο διάστημα ως εκπαιδευτική κοινότητα διεκδικήσαμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων:

  • Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές.
  •  Την εύρεση χώρων για να λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες.
  • Αυξημένες προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών. Άμεση πραγματοποίηση της δεύτερης φάσης προσλήψεων αναπληρωτών, για την κάλυψη όλων των κενών σε όλες τις ειδικότητες και σε όλες τις δομές εκπαίδευσης.
  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομικής Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κλπ.).
  • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.

Ωστόσο, το Υπουργείο Παιδείας και συνολικά η κυβέρνηση δεν έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

  • Καμία πρωτοβουλία για την εύρεση χώρων και την αραίωση των τμημάτων, ειδικότερα για τα σχολεία με πληθωρικά τμήματα.
  • Οι προσλήψεις στο προσωπικό της καθαριότητας δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών.
  • Δεν καλύφθηκαν όλα τα εκπαιδευτικά κενά και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό.
  • Δόθηκαν μάσκες, μία σε κάθε παιδί και εκπαιδευτικό, αλλά σε μέγεθος τέτοιο που είναι δυστυχώς άχρηστες εφόσον δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
  • Καμία πρόβλεψη για δωρεάν τεστ στους εκπαιδευτικούς πριν μπουν στις σχολικές αίθουσες με τους μαθητές. Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν λαμβάνεται σε περιπτώσεις κρούσματος εκπαιδευτικού για ιχνηλάτιση και λήψη μέτρων στις σχολικές μονάδες.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» ζητά άμεσα:

  • Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για τα σχολεία. Έκτακτες προσλήψεις καθαριστριών, καθώς ο αριθμός του προσωπικού δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.
  • Την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών
  • Δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για τον έλεγχο διάδοσης του ιού στα σχολεία.
  • Έκτακτη χρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.
  • Όχι στην επικοινωνιακή διαχείριση της λειτουργίας των σχολείων, καθώς μέτρα που ανακοινώνονται δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη (π.χ. χωριστά διαλείμματα σε κάθε τμήμα, στο ολοήμερο κάθε μαθητής θα τρώει στο τμήμα του)».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr