Τίμησαν την μνήμη των 62 Μαρτύρων – Δήμαρχος Ηρακλείου: «Οι 62 Μάρτυρες είναι σύμβολα θάρρους και πατριωτισμού» - Ειδήσεις Pancreta

Πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 13 Ιουνίου, στο εκκλησάκι των Αγίων Πάντων, στο Γάζι, το Αρχιερατικό Μνημόσυνο,  στη μνήμη των 62 Μαρτύρων που εκτελέστηκαν την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

Το Μνημόσυνο τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος, παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, των βουλευτών κ.κ. Μάξιμου Σενετάκη, Σωκράτη Βαρδάκη, Βασίλη Κεγκέρογλου, Μανώλη Συντιχάκη, Γιώργου Λογιάδη, των Αντιπεριφερειαρχών Νίκου Συριγωνάκη, και Λάμπρου Βαμβακά, του Δημάρχου Μαλεβιζίου Μενέλαου Μποκέα, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Γρηγόρη Πασπάτη, εκπροσώπων τοπικών φορέων, σωμάτων ασφαλείας  κ.ά.

Δήλωση του  Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την Επέτειο Μνήμης των 62 εκτελεσθέντων Μαρτύρων από τα Γερμανικά στρατεύματα τον Ιούνιο του 1942

Συμπληρώνονται εβδομήντα οκτώ χρόνια από τον Ιούνιο του 1942. Στις 3 και 14 εκείνου του μηνός, οι Γερμανοί κατακτητές, εκτέλεσαν 62 συμπατριώτες μας στην περιοχή Ξηροποτάμου του Γαζίου, συνεχίζοντας τις θηριωδίες που διέπρατταν καθ’ όλη την διάρκεια της Κατοχής.

 Οι 62 Εθνομάρτυρες –ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Μηνάς Γεωργιάδης, Δήμαρχος Ηρακλείου από το 1934 έως το 1940– αντιμετώπισαν το ναζιστικό εκτελεστικό απόσπασμα με υπερηφάνεια, έχοντας επίγνωση ότι επιτέλεσαν το ύψιστο Χρέος προς την πατρίδα και προς το ιδανικό της Ελευθερίας, με τίμημα την ίδια την ζωή τους.

Ο αγώνας για την απελευθέρωση του τόπου μας, είχε ακόμη δυσβάστακτα χρόνια, αναρίθμητες απώλειες και αμέτρητες πράξεις ηρωισμού. Εντούτοις, η θυσία των 62 εκτελεσθέντων συμπατριωτών μας, δεν λησμονήθηκε ποτέ. Είναι πάντα παρόντες στην συλλογική μας μνήμη, σύμβολα θάρρους, πατριωτισμού και αυταπάρνησης, για τις σημερινές και τις επερχόμενες γενεές.


Πηγή: pancreta.gr