Στο Ηράκλειο οι υπογραφές για την ηλεκτρική διασύνδεση - Ειδήσεις Pancreta

Σε εκδήλωση που θα γίνει στο Ηράκλειο μέχρι τις 15 Ιουνίου, θα υπογραφεί η συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Το συνολικό ποσό της επένδυσης είναι 1 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 300 έως 400 εκατομμύρια ευρώ θα καλυφθούν μέσω του ΕΣΠΑ και 200 εκατομμύρια ευρώ, από το μετοχικό κεφάλαιο της «Αριάδνη Interconnection», θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, που υλοποιεί την ηλεκτρική διασύνδεση.

Ο ΑΔΜΗΕ είχε έρθει σε συμφωνία πριν από δύο εβδομάδες με εγχώρια τράπεζα για τη σύναψη δανείου εκτιμώμενου ύψους 400 με 500 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να κλείσει όλο το σκέλος της χρηματοδότησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής. Αυτό τόνισε σε τηλεδιάσκεψη η διοίκηση της εταιρείας, με αφορμή τα ετήσια αποτελέσματα του 2019 και πρόσθεσε ότι ο τραπεζικός δανεισμός της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ έχει κλειδώσει ήδη με επιτόκιο κάτω του 2,5%, καθώς η συμφωνία είχε προηγηθεί της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.

Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε το «πράσινο φως» για τους περιβαλλοντικούς όρους του μεγάλου αυτού έργου το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2023.

Κ. Βασιλάκης

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr