Κάλεσμα για συμμετοχή στον 6ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου, που θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο στις 21 και 22 Μαρτίου 2020, από την Περιφέρεια Κρήτης και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη, απευθύνουν οι διοργανωτές σε όλους παραγωγούς και ασχολούμενους με τον κλάδο.

Πρόκειται για τον διαγωνισμό στον οποίο συνεργάζονται το σύνολο σχεδόν των φορέων του ελαιολάδου στην Κρήτη όπως: Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, Σύνδεσμος Τυποποιητών Κρήτης, Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου, ΕΛΓΟ Δήμητρα, Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, Μεσογειακό Αγρανομικό Ινστιτούτο Χανίων, Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης ΑΣ Ρεθύμνου.

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις τυποποίησης/εμπορίας ελαιολάδου κάθε μορφής, συνεταιριστικές οργανώσεις, παραγωγοί ή ομάδες παραγωγών, που διαθέτουν στην αγορά κρητικό, επώνυμο, τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, συμβατικό ή/και βιολογικό, να διαθέτουν brand & LOT number, ελαιοκομικής περιόδου 2019-2020 σε ποσότητα τουλάχιστον 1.000 κιλών.

Οι αιτήσεις για την συμμετοχή είναι ανοιχτές μέσω της ιστοσελίδας του διαγωνισμού www.cretanooc.org ενώ η αποστολή δειγμάτων ολοκληρώνεται στις 16 Μαρτίου 2020.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του διαγωνισμού, η αξιολόγηση θα γίνει το Σάββατο, 21 Μαρτίου στο εργαστήριο οργανοληπτικής αξιολόγησης ελαιολάδου της ΑΣ Ρεθύμνου, με την συμμετοχή της έγκριτης ομάδας κριτών/δοκιμαστών, από τους 4 νομούς της Κρήτης και με επικεφαλής την Έφη Χριστοπούλου, εκπρόσωπο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου και τον Antionio Giuseppe Lauro, πρόεδρο του EVO IOOC International Olive Oil Contest της Ιταλίας. Συντονίστρια του διαγωνισμού θα είναι Ελευθερία Γερμανάκη.

Η τελετή βράβευσης θα γίνει στο Ρέθυμνο στις 22 Μαρτίου, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων για την ελαιοκομική περίοδο 2019-2020.


Πηγή: pancreta.gr