Νέες τεχνολογίες στήριξης του Γεωτουρισμού στα Γεωπάρκα της Κρήτης - Ειδήσεις Pancreta
Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων τα οποία από το 2015 έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Γεωπάρκα.

Σήμερα αποτελείται από 75 Ευρωπαϊκά γεωπάρκα σε 26 χώρες. Στην Ελλάδα βρίσκονται πέντε ενώ δύο από αυτά, ο Ψηλορείτης και η Σητεία, βρίσκονται στην Κρήτη.

Τα γεωπάρκα αναπτύσσουν δράσεις τοπικής προβολής και ενημέρωσης, εκπαίδευσης για τη βιωσιμότητα, γεωδιατήρησης, γεωτουρισμού &και βιώσιμης ανάπτυξης.

O Γεωτουρισμός είναι πλέον μια αναγνωρισμένη στη χώρα μας μορφή εναλλακτικού τουρισμού της υπαίθρου. Ο εναλλακτικός τουρισμός καταλαμβάνει περίπου το 30% της τουριστικής αγοράς, με υψηλού εισοδήματος πελάτες και μεγάλα κέρδη. Σαν μορφή υπεύθυνου τουρισμού στηρίζει το περιβάλλον και την τοπική οικονομία και προσφέρει μοναδικές και ξεχωριστές εμπειρίες στους ταξιδιώτες.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, σχεδίασε και έδωσε στη δημοσιότητα τις ψηφιακές εφαρμογές (Διαδραστικός χάρτης, Αφηγηματικός Χάρτης, εικονικές περιηγήσεις, σφαιρικά πανοράματα) του έργου GEO-IN (Interreg Ελλαδα - Κύπρος) με σκοπό την προώθηση του Γεωτουρισμού στα Γεωπάρκα του Ψηλορείτη και της Σητείας.

Αφηγηματικοί Χάρτες (storytelling maps)

Για το γεωπάρκο του Ψηλορείτη (κυρίως, αλλά και της Σητείας) δημιουργήθηκε ένας ψηφιακός αφηγηματικός χάρτης που μπορεί να συνδυάσει πλήθος πληροφοριών και δεδομένων σε μια ολοκληρωμένη «ιστορία» ψηφιακής περιήγησης στο πάρκο και τα χαρακτηριστικά του. Προς το παρόν λειτουργεί για κινητές και σταθερές συσκευές, μόνο στα αγγλικά.

Επίσης, δίνει τη δυνατότητα είτε συνολικά, είτε ανά περιοχή, γεωδιαδρομή (φίλτρο), να παρουσιαστούν επίγεια ή εναέρια σφαιρικά πανοράματα, εικόνες και βίντεο.

Σφαιρικά πανοράματα

Τα σφαιρικά πανοράματα προσφέρουν τη δυνατότητα ερμηνείας του τοπίου και των γεωλογικών χαρακτηριστικών μέσω επεξηγηματικών σχημάτων και εικόνων.

Διαδραστικός χάρτης Ψηλορείτη 

Πρόκειται για έναν ψηφιακό χάρτη προσαρμοσμένο σε κινητές και σταθερές συσκευές, που λειτουργεί μέσω WEB. Ο χάρτης βασίζεται σε ARC-GIS και ψηφιακή γεω-βάση του ΜΦΙΚ που μπορεί εύκολα να ανανεώνεται και τροφοδοτείται. Χωρίζεται σε 2 μέρη, το χάρτη και τα περιεχόμενα, τα οποία αλληλεπιδρούν. Ο χάρτης προβάλει γεωγραφικά, γεωλογικά, περιβαλλοντικά, πολιτισμικά και γεωτουριστικά δεδομένα των γεωπάρκων.

Επίσης, δημιουργήθηκαν με τη χρήση του διαδραστικού χάρτη, τρία σημεία πληροφόρησης, στα Ανώγεια, το Μέρωνα και το ΜΦΙΚ.

Διαδραστικός χάρτης Σητείας 

Αντίστοιχος χάρτης με του Ψηλορείτη είναι και αυτός του Γεωπάρκου Σητείας. Με τους χάρτες αυτούς προβάλλονται επίσης οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις των γεωπάρκων και μέσω αυτών και τα γεωτουριστικά και λοιπά τοπικά προϊόντα.

Μέσω των διαδραστικών χαρτών ο «επισκέπτης» πληροφορείται επίσης και για τα υπόλοιπα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.

Γεω-εκπαίδευση 

Στα πλαίσια του έργου σχεδιάστηκαν 3 εφαρμογές Android για κινητές συσκευές με στόχο τη διερευνητική μάθηση στην ύπαιθρο. Λειτουργούν μόνο με το GPS και χωρίς δίκτυο. Βασίζονται στο παιγνίδι κρυμμένου θησαυρού με στόχο την περιήγηση, ανακάλυψη, γνώση και απόλαυση των δύο γεωπάρκων. Λειτουργούν μόνο στις 2 διαδρομές του Ψηλορείτη και σε 1 της Σητείας. Παρέχονται δωρεάν από το Google Play.

Οι νέες εφαρμογές προσφέρουν πληθώρα δυνατοτήτων για προβολή, μάθηση, διασκέδαση. Δίνουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης «επίσκεψης» στα γεωπάρκα, σε θέσεις δυσπρόσιτες, ακόμα και σε ΑΜΕΑ και οργάνωσης επισκέψεων. Τέλος, χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, φιλικές στο χρήστη και τις νέες ηλικίες, με δυνατότητα εύκολου εμπλουτισμού και αναβάθμισης.


Πηγή: efsyn.gr