Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές - Έκτακτη ενίσχυση από το Υπουργείο - Ειδήσεις Pancreta
Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους Δήμους Πλατανιά και Κισσάμου ενέκρινε ο υπουργός Εσωτερικών - Στην Κουντούρα, τον Πελεκάνο και την Κάντανο οι περισσότερες ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές - Αυτοψία του ΕΛΓΑ στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Κανδάνου - Σελίνου

Στην Κουντούρα, τον Πελεκάνο και την Κάντανο συγκεντρώνονται οι περισσότερες ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές από την πρόσφατη κακοκαιρία, όπως διαπιστώθηκε μετά από αυτοψία του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Ν. Καλογερή.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων επισκέφθηκε την Πέμπτη περιοχές στον Δήμο Κισάμου και στον Δήμο Καντάνου - Σελίνου οι οποίοι επλήγησαν από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις και θεομηνίες.

Διαπιστώθηκαν μεγάλες καταστροφές στα θερμοκήπια στο Ελαφονήσι και στην Κουντούρα. Ειδικά στην περιοχή της Κουντούρας σε πολλές θερμοκηπιακές μονάδες η καταστροφή ήταν καθολική. Στις ορεινές περιοχές του Πελεκάνου και στη Δημοτική Ενότητα Καντάνου διαπιστώθηκε εκτεταμένη καρπόπτωση των ελαιοδέντρων .Υπήρξαν επίσης ζημιές στο επαρχιακό δίκτυο από κατολισθήσεις βράχων.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με ομάδες παραγωγών στους συνεταιρισμούς του Ελαφονησίου και της Κουντούρας καθώς επίσης και με τους υπεύθυνους του ΤΟΕΒ Κουντούρας, στις οποίες διαπιστώθηκε η άμεση ανάγκη αποζημίωσης προκειμένου να αποκατασταθούν γρήγορα τα θερμοκήπια ώστε να διασωθεί το μεγαλύτερο δυνατόν κομμάτι της παραγωγής, ενώ εκτέθηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν στα δίκτυα άρδευσης και τις γεωτρήσεις της περιοχής της Κουντούρας.

Στην Κάνδανο κλιμάκιο του ΕΛΓΑ

Αυτοψία στις πληγείσες από την χθεσινή κακοκαιρία θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις στην περιοχή Κουντούρα, του Δήμου Κανδάνου-Σελίνου, πραγματοποίησε σήμερα κλιμάκιο του ΕΛΓΑ.

Το κλιμάκιο βρέθηκε στην περιοχή προκειμένου να δει από κοντά το μέγεθος των ζημιών και να ενημερώσει τους παραγωγούς για τη διαδικασία που απαιτείται προκειμένου να αποζημιωθούν. Όπως τόνισε ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Νίκος Δασκαλάκης, «όσοι είναι ασφαλισμένοι μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις και να προχωρήσει η διαδικασία. Για όσους είναι ανασφάλιστοι, που δυστυχώς είναι αρκετοί, θα πρέπει να αναζητηθεί λύση σε άλλα επίπεδα».

Σύμφωνα με παραγωγούς της περιοχής, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της χθεσινής ημέρας έχουν υποστεί ζημιές περίπου 100 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργιών.

Έκτακτη ενίσχυση για τις ζημιές από την κακοκαιρία

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους Δήμους Πλατανιά και Κισσάμου -από 300.000 ευρώ έκαστος- ενέκρινε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές από την πρόσφατη κακοκαιρία.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ενημερώθηκε για το μέγεθος των καταστροφών από τους δημάρχους Πλατανιά, Γιάννη Μαλανδράκη, και Κισσάμου, Γιώργο Μυλωνάκη, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδράκη, για την κατάσταση και τις ζημιές στην περιοχή.

Σωκ. Βαρδάκης: «Άμεση στήριξη των πληγέντων»

Την άμεση στήριξη των περιοχών που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο Νομό Ηρακλείου ζητά με ερώτησή του, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης, με ερώτηση που κατέθεσε προς τους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εσωτερικών.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρδάκης επισημαίνει ότι τις τελευταίες ώρες, περιοχές του Νομού Ηρακλείου βρέθηκαν αντιμέτωπες με πρωτοφανείς καταστάσεις, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Ισχυρές καταιγίδες και χαλαζόπτωση άφησαν στο πέρασμά τους, σημαντικότατες ζημιές σε υποδομές αλλά και σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, όπως για παράδειγμα στους Δήμους Μινώα Πεδιάδος, Γόρτυνας και Φαιστού όπου υπάρχουν εκτεταμένες καταστροφές στις ελαιοκαλλιέργειες, ενώ ιδιαίτερα στην περιοχή του Τυμπακίου του Δήμου Φαιστού, προκλήθηκαν ζημιές και στα θερμοκήπια.

Ο κ. Βαρδάκης, δεδομένων των καταστροφών, αλλά και της ανάγκης για τον άμεσο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να πληροφορηθεί σχετικά με τον προγραμματισμό της καταγραφής, χρηματοδότησης και αποκατάστασης των ζημιών, προκειμένου να στηριχθούν οι αγρότες το συντομότερο δυνατόν.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr