Ανεφάρμοστη ( ; ) η απαγόρευση των ηλεκτρικών πατινιών στο Ηράκλειο - Ειδήσεις Pancreta
Η απαγόρευση των πατινιών που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελεί ουσιαστικά εισήγηση προς τις αρμόδιες αρχές (Υπουργείο-Τροχαία), καθώς δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, ούτε ο Δήμος έχει αρμοδιότητα στο θέμα - Θετικοί όλοι στην χρήση αυτών των μέσων, αλλά με νομοθετικό πλαίσιο και βελτίωση των τοπικών υποδομών - Επί τάπητος, τέθηκε και το ζήτημα της αυθαιρεσίας της εταιρίας που διαχειρίζεται τα πατίνια, λόγω καταπάτησης δημόσιων χώρων και μνημείων.

Στο κενό πιθανολογείται ότι θα πέσει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για πλήρη απαγόρευση της χρήσης ηλεκτρικών πατινιών στην πόλη.

Στη χθεσινή (14/10) συνεδρίαση του ΔΣ, τέθηκε η εισήγηση για απαγόρευση της χρήσης αυτών των μέσων στην πόλη, μέχρι τη δημιουργία σχετικού νομικού πλαισίου για την χρήση τους.

Η εισήγηση πέρασε κατά πλειοψηφία, ωστόσο από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης επισημάνθηκαν ορισμένες ενστάσεις αλλά και προβλήματα τα οποία δημιουργούνται από αυτήν την απόφαση.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος δεν θεωρείται αρμόδιος για ένα τέτοιο θέμα και η απόφαση αυτή, ουσιαστικά, αποτελεί εισήγηση προς τις αρμόδιες αρχές (Υπουργείο-Τροχαία), προκειμένου να αποφασίσουν αυτοί για τον αν γίνεται να επιβληθεί μια τέτοια απαγόρευση.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπάρξει σχετική διάταξη για την απαγόρευση, έως ότου θεσμοθετηθεί και το ανάλογο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία και την κυκλοφορία τους.

Επίσης, ένα άλλο θέμα το οποίο τίθεται είναι ότι αν δεν γίνει δεκτή η εισήγηση της απαγόρευσης, ποιος θα είναι ο φορέας ο οποίος θα επιβλέψει την απαγόρευσης της χρήσης των πατινιών.

Πάντως, παρά τις επισημάνσεις και τις ενστάσεις, το σύνολο του σώματος τάχθηκε υπέρ της βιώσιμης κινητικότητας και της χρήσης πράσινων μέσων μεταφοράς, αλλά με τη εισαγωγή Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για τα πατίνια και την βελτίωση των υποδομών, προκειμένου η πόλη να γίνει πιο «φιλική» στην χρήση τέτοιων μέσων.

Τέλος, επισημάνθηκε και ένα σοβαρό θέμα και αφορά την αυθαιρεσία της συγκεκριμένης εταιρίας διαχείρισης των πατινιών. Όπως τονίστηκε, η εταιρία, χωρίς να έχει καμία άδεια και χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος, προχώρησε στη οικονομική εκμετάλλευση των πατινιών, ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων, αυτά καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο ή τοποθετούνται μπροστά από μνημεία της πόλης, χωρίς προηγουμένως ο Δήμος να έχει δώσει σχετική άδεια.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr