Ζητούν μέτρα για τη στέγαση των εκπαιδευτικών στα Χανιά - Ειδήσεις Pancreta

Συνάντηση του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, πραγματοποιήθηκε στα Χανιά με το δήμαρχο Π. Σημανδηράκη, προκειμένου να του εκθέσουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην πόλη στο ζήτημα της εύρεσης κατοικίας, ειδικά από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Όπως τονίζουν, η αναζήτηση στέγης, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, ειδικά όταν πρέπει να εγκατασταθούν ταυτόχρονα εκατοντάδες άτομα. ενώ το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων δυσχεραίνουν το πρόβλημα. «Η τουριστικοποίηση του νησιού, η εμπορευματοποίηση και οι νόμοι της αγοράς καταργούν το δικαίωμα στη στέγαση», αναφέρουν οι δύο σύλλογοι σε ανακοίνωσή τους.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, η αδυναμία να βρεθούν σπίτια προς ενοικίαση, τα πανάκριβα (σε βαθμό παραλογισμού) ενοίκια που ζητούνται από τους ιδιοκτήτες, αλλά και οι παράλογες απαιτήσεις (ενοικιάσεις μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα πριν το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, οι αιφνιδιαστικές εξώσεις κλπ), έχουν διαμορφώσει μια ασφυκτική κατάσταση για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που ψάχνουν σπίτι.

Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι τα ενοίκια στην πόλη είναι σε υψηλά επίπεδα, ειδικά για εκπαιδευτικούς οι οποίοι παίρνουν μισθό 700-800 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα μία απλά γκαρσονιέρια στην πόλη αγγίζει τα 350€/μήνα.

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν από τον Δήμο Χανίων:

  • Να διαμορφωθούν κτίρια με ευθύνη και χρηματοδότηση του Δήμου ώστε να στεγάζονται οι νέοι συνάδελφοι σε ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης.
  • Να χρηματοδοτηθούν από το Δήμο Χανίων και τους άλλους Δήμους του Νομού, με φτηνό αντίτιμο δωμάτια ξενοδοχείων.
  • Να υπάρξουν κονδύλια από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να χτιστούν
  • στις τουριστικές πόλεις εργατικές εστίες ώστε να αντιμετωπιστεί σε βάθος το πρόβλημα.
  • Γενναία επιδότηση ενοικίου στις περιπτώσεις που το κεντρικό κράτος δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες στέγασης εκπαιδευτικών , εργαζομένων και φοιτητών.
  • Να μην γίνονται αιφνιδιαστικές εξώσεις πριν το τέλος του σχολικού έτους.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων αναγνώρισε το μέγεθος του προβλήματος της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων και τόνισε ότι ο Δήμο ήδη προχωράει σε ενέργειες, ώστε να αποφευχθούν οι προβληματικές λογικές των ιδιοκτητών ακινήτων των προηγούμενων χρόνων.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr