Η πρόταση καταψηφίστηκε από τις δημοτικές παρατάξεις των, Γιάννη Κουράκη, Ηλία Λυγερού και Πέτρου Ινιωτάκη, αλλά και η «Λαϊκή Συσπείρωση», υπέρ ψήφισαν οι παρατάξεις του δημάρχου, Βασίλη Λαμπρινού, του Γιώργου Σισαμάκη, του Ευριπίδη Κουκιαδάκη και του Μανόλη Βασιλάκη και λευκό η παράταξη της Βαγγελιώς Σχοιναράκη.

Η αντιπολίτευση  αντιπρότεινε η συζήτηση να γίνει με την νέα διοίκηση της ΔΕΠΑΝΑΛ, αφού συγκροτηθεί πρώτα το νέο Διοικητικό συμβούλιο και γίνει η μελέτη βιωσιμότητας.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός χρειάζεται ένα ποσό 5 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 εκ. ευρώ προορίζονται για το συνεδριακό εξοπλισμό του Πολιτιστικού Κέντρου.

Ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών», Ηλίας Λυγερός, ζήτησε να συζητηθεί η οικονομοτεχνική μελέτη πρώτα και μετά να ορισθεί εκπρόσωπος.

Ο Ηλίας Λυγερός αναφερόμενος στα οικονομικά στοιχεία στάθηκε στο θέμα του ελέγχου, λέγοντας πως «είναι συστατικό της Δημοκρατίας και δεν θα πρέπει να τον φοβάται κανένας. Δεν μπορούμε με υποθετικές χορηγίες να καλύψουμε τα οικονομικά κενά και ελλείμματα».

Ο Δημήτρης Βρύσαλης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αναφερόμενος στο θέμα των εσόδων τόνισε ότι ο Πολιτισμός δεν πρέπει να φέρνει έσοδα και τόνισε: «Η αντίληψη που έχετε όλοι σας είναι ότι και ο Πολιτισμός θα πρέπει να έχει ανταποδοτική αξία. Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο της λειτουργίας του Πολιτιστικού; Πίσω από τον ορισμό εκπροσώπου κρύβεται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Πολιτιστικού και η επόμενη γενιά θα πληρώσει ακριβά τη λειτουργία του. Τα λεφτά για την ΑΜΚ να τα διεκδικήσουμε από το κράτος».

Ο Ευρ. Κουκιαδάκης έκανε λόγο για ενοποίηση δυνάμεων σαν γενική αρχή. «Αν χρειάζεται η ΑΜΚ για να λειτουργήσει το Πολιτιστικό, τότε είναι αναγκαία. Ο πολιτισμός έχει κόστος, αλλά και πολλές προοπτικές ανάπτυξης», είπε, δηλώνοντας ότι η παράταξή του υπερψηφίζει την ΑΜΚ, «χωρίς να παίζουμε την κολοκυθιά του παρελθόντος. Δεν έχουμε δηλητηριαστεί από τις αντιπαραθέσεις του παρελθόντος. Τις μεγάλες πρωτοβουλίες θα πρέπει να τις πάρει η νέα διοίκηση», τόνισε.

Για το θέμα με τις πρωτοβουλίες που έθιξε ο κ. Κουκιαδάκης, συμφώνησε και ο Πέτρος Ινιωτάκης που πρόσθεσε: «Το Πολιτιστικό θα εξακολουθήσει να κοστίζει πολλά για τους Έλληνες φορολογούμενους τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να δούμε για τεχνοκράτες και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να στηρίξει τη λειτουργία του. Ας μη βιαζόμαστε. Να αποσυρθεί το θέμα και να τεθεί ξανά από τη νέα διοίκηση».

Την ίδια ώρα, η παράταξη του Γ. Κουράκη είπε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει απόψε αυτή η συζήτηση, αλλά θα πρέπει να συγκροτηθεί πρώτα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, να προκύψει μελέτη βιωσιμότητας και μετά να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Σε αυτό συμφώνησαν και οι παρατάξεις Ηλία Λυγερού και Πέτρου Ινιωτάκη.

«Όλος ο αγώνας είναι για να μειωθούν τα έξοδα λειτουργίας του Πολιτιστικού. Η ΑΜΚ αποφασίζεται από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑΝΑΛ», ανέφερε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός και σημείωσε: «Είναι προγραμματισμένες εκδηλώσεις, η μία στις 20 Οκτωβρίου, και δεν ξέρω εάν μπορούν να μας εξυπηρετήσουν τα μηχανικά μέσα. Η ΑΜΚ δεν θα είναι σύντομη, θα διαρκέσει ένα ικανό διάστημα».

Δημοτική Παράταξη «Δύναμη Πολιτών»: Ψήφος κριτικής ή ψήφος «τιμωρίας»;
 

Η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 7ης  Οκτωβρίου έφερε προς ψήφιση στο σώμα τον ορισμό του εκπροσώπου του Δήμου Ηρακλείου στην επικείμενη Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑΝΑΛ, ο οποίος θα είχε την εντολή να ψηφίσει υπέρ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Δίχως εκπρόσωπο του Δήμου (ο οποίος είναι ο βασικός μέτοχος της ΔΕΠΑΝΑΛ, σε ποσοστό άνω του 99%) στην Γ.Σ., η αύξηση δεν μπορεί  να  προχωρήσει. Μια αύξηση, χωρίς την οποία το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου δεν μπορεί να ξεκινήσει την πλήρη λειτουργία του ενώ είναι απαραίτητη και για την συντήρηση των εγκαταστάσεών του που κατασκευάστηκαν πριν από πολλά χρόνια. Η αναγκαιότητα της αύξησης αναλύεται και στην οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας που συνετάχθη από κοινού με μελετητική ομάδα και δόθηκε σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για να την μελετήσουν, όπως είχε ζητηθεί.

Παρ’ όλα αυτά, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης «Ηράκλειο 3.7.5», «Ενεργοί Πολίτες» και «Ηράκλειο Συν-Πράξη» καταψήφισαν τον ορισμό του εκπροσώπου -  δηλαδή καταψήφισαν την απαραίτητη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η «Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε επίσης, στην βάση πολιτικών διαφωνιών ενώ η παράταξη «Ηράκλει ΟΝ Αξίζει» ψήφισε λευκό.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης κατέστη φανερό πώς η απόφαση για την καταψήφιση της αύξησης στηρίχθηκε σε προσχήματα και επιφανειακές δικαιολογίες. Όποιος ψάχνει να βρει «ατέλειες» σε μια μελέτη τέτοιου είδους, ασφαλώς και θα τα καταφέρει. Άλλωστε και οι παρατάξεις του κ. Κουκιαδάκη «ΣυνΕργασία για το Ηράκλειο» και του κ. Βασιλάκη «Ηράκλεια Πρωτοβουλία» είχαν κάποιες ενστάσεις επί της μελέτης αλλά αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της αύξησης και θέτοντας την πρόοδο της πόλης σε πρώτη προτεραιότητα, την υπερψήφισαν. Αντιθέτως, οι τρεις προαναφερθείσες παρατάξεις, σε πλήρη ταύτιση ξανά, την καταψήφισαν.

Με πιο απλά λόγια: οι Ηρακλειώτες κινδυνεύουν να στερηθούν τις παραστάσεις υψηλού επιπέδου που επρόκειτο να ανέβουν στο Πολιτιστικό τον προσεχή χειμώνα (ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Μύρωνας Μιχαηλίδης έχει έτοιμο το πρόγραμμα το οποίο θα ανακοίνωνε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου) επειδή ορισμένοι προέταξαν την μικροπολιτική σκοπιμότητα και την «τιμωρία», αντί για το συμφέρον του τόπου και θεώρησαν ότι βρήκαν πεδίον δόξης λαμπρόν για να κάνουν «επίδειξη δύναμης» στον Δήμαρχο που δεν συνεργάστηκε μαζί τους.

Μόνο που εν προκειμένω δεν μιλάμε για δύναμη, αλλά για αδυναμία. Διότι στην πραγματικότητα, με την συγκεκριμένη απόφαση, οι επικεφαλής αυτών των παρατάξεων δεν «τιμωρούν» κανέναν άλλο παρά μονάχα τους δημότες.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμαρχος και η Δύναμη Πολιτών, ως παράταξη της Δημοτικής Αρχής, δεσμεύονται ότι θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε το Πολιτιστικό να λειτουργήσει προς όφελος των δημοτών.


Πηγή: pancreta.gr