Η μαζικότερη αγροτική κινητοποίηση των τελευταίων ετών ολοκληρώθηκε τις απογευματινές στο Ηράκλειο! Μαζική απόβαση αγροτών στην Αθήνα θα είναι η επόμενη φάση των δυναμικών κινητοποιήσεων, που μόλις ξεκίνησαν σήμερα το πρωί, με τους αγρότες της Κρήτης να ανοίγουν μέτωπο με την κυβέρνηση με αποκλειστικό στόχο την ανατροπή των σχεδίων της για φορολόγηση και ασφαλιστικό.

Μη αποδεχόμενοι τη λογική «αυτά ζητούν οι δανειστές και δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς», οι αγρότες ξεκινούν από αύριο Παρασκευή τις προετοιμασίες ώστε να πραγματοποιήσουν την απόβαση στην Αθήνα την ημέρα που θα ψηφίζονται τα μέτρα της άγριας φορολόγησής τους και του τριπλασιασμού των ασφαλιστικών τους εισφορών προς τον ΟΓΑ.

Χιλιάδες αγρότες απ' ολόκληρη την Κρήτη συγκεντρώθηκαν λίγο πριν το μεσημέρι στην περιοχή του Παγκρήτιου Σταδίου, με πολλές εκατοντάδες αγροτικά και τρακτέρ αλλά και άλλα αγροτικά μηχανήματα, και στη συνέχεια ξεκίνησαν την πορεία τους διαμέσου των δρόμων του Ηρακλείου, πορεία που κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας, όπου συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί οι αγρότες με τα αυτοκίνητα και τα τρακτέρ τους.

Πάντως η κατάσταση ήταν πραγματικά "χαοτική", καθώς για ώρες κατέφθαναν νέοι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις απ' ολόκληρη την Κρήτη και έμπαιναν κι αυτοί στην πορεία, ενώ ολόκληρη η περιοχή του Λίντο και του Γιόφυρο και φυσικά η λεωφόρος 62 Μαρτύρων ήταν για ώρες πρακτικά κλειστή για την κυκλοφορία, όπως στη συνέχεια και άλλοι δρόμοι του Ηρακλείου, καθώς περνούσαν οι αγρότες.

Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας προσδοκούσαν σε μεγάλη συμμετοχή, ώστε οι αγρότες της Κρήτης να δώσουν ένα δυναμικό "παρών" και να διατρανώσουν την διάθεσή τους να αγωνιστούν μέχρις εσχάτων για να μην περάσουν τα μέτρα που θα δημιουργήσουν ζήτημα επιβίωσης σε δεκάδες χιλιάδες αγρότες του νησιού.

Παράλληλα, εκτός από τους αγρότες, συμπαραστάτες είναι ακόμη και Δήμοι, ενώ στο πλευρό των αγροτών βρίσκεται και ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, καθώς και άλλοι φορείς και οργανώσεις που έχουν εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις.

Σε όλους τους τόνους και με κάθε δυνατό επιχείρημα η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Κρήτης ξεκαθαρίζει πως το σημερινό συλλαλητήριο δεν έχει σχέση με τα προηγούμενα. Είναι η πρώτη φορά, όπως λένε τα αγροτικά στελέχη, που μια ελληνική κυβέρνηση που θέλει να αυτοαποκαλείται "Αριστερή" φέρνει τέτοια μέτρα, τα οποία θα δώσουν τη χαριστική βολή, εξαθλιώνοντας και εξαναγκάζοντας αγρότες και κτηνοτρόφους να εγκαταλείψουν τη γη και τα ζώα τους, αφού δε θα έχουν πια την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσουν.

Όλη αυτή η καταστροφή αναμένεται ότι θα συντελεστεί μέσα από το φορολογικό νομοσχέδιο, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις τεράστιες περικοπές των επιδοτήσεων εξαιτίας της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που βάζει μαχαίρι στην Κρήτη σε ποσοστό που στην... καλύτερη περίπτωση θα ανέρχεται στο 30% σε σχέση με τα χρήματα της Ενιαίας Ενίσχυσης του προηγούμενου καθεστώτος.


Πηγή: neakriti