Ηράκλειο: Νέα κόντρα για το Πολιτιστικό Κέντρο - Ειδήσεις Pancreta

Νέα κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον νυν δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και τον Γιάννη Κουράκη με αφορμή το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου.

Η «Δύναμη Πολιτών», με αφορμή την οφειλή ύψους 1,9 εκ. ευρώ ως απαίτηση επιστροφής ΦΠΑ για τη ΔΕΠΤΑΗ, ρίχνει την ευθύνη στον πρώην δήμαρχο κ. Κουράκη, τονίζοντας ότι η κατάληξη αυτή ήρθε λόγω της διοικητικής και διαχειριστικής προχειρότητας, που διέκρινε την παλιά δημοτική αρχή.

Παράλληλα η «Δύναμη Πολιτών» τονίζει ότι κατάφερε να σώσει και αποπερατώνει την Β΄ φάση του Πολιτιστικού Κέντρου, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι παλεύει δικαστικά για να αποτρέψει τον καταλογισμό 12.000.000 ευρώ που αφορά στην Α’ Φάση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, οι δημότες καλούνται να πληρώσουν το κόστος της διοικητικής και διαχειριστικής προχειρότητας, που διέκρινε την παλιά δημοτική αρχή του κ. Κουράκη.

Μετά την δαμόκλειο σπάθη της απένταξης, που απειλεί τους δημότες με τον καταλογισμό περίπου 12.000.000 ευρώ -αλλά ήταν ένα απλό "λογιστικό θέμα" κατά τον κ.Κουράκη- η διαβόητη Α' Φάση του Πολιτιστικού Κέντρου έρχεται να ρίξει επιπλέον βάρος περίπου 1.900.000 ευρώ στις πλάτες των Ηρακλειωτών με την απαίτηση επιστροφής ΦΠΑ.

Η παρούσα δημοτική αρχή κατάφερε να σώσει και αποπερατώνει την Β΄ φάση ενός ναρκοθετημένου έργου, χωρίς υπερβάσεις προϋπολογισμού και διοικητικά παρατράγουδα και παραδίδει στην κοινωνία του Ηρακλείου ένα σπίτι του Πολιτισμού, στελεχωμένο με την καλύτερη δυνατή διεύθυνση.

Ταυτόχρονα παλεύει δικαστικά για να αποτρέψει τον καταλογισμό που αφορά στην Α’ Φάση και έχει χτίσει με διαφάνεια και χρηστή διαχείριση ένα πλαίσιο οικονομικής ασφάλειας και ευρωστίας για τον Δήμο, ώστε ακόμα κι αν δεν είναι δυνατόν να αναιρεθούν οι συνέπειες της χρόνιας αβλεψίας και αβελτηρίας, να μην επηρεάζουν την ενισχυμένη κοινωνική πολιτική και το δυναμικό τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου.

Η δημοτική αρχή του Βασίλη Λαμπρινού εγγυάται ότι δεν θα επιτρέψει την επανάληψη τέτοιων φαινομένων, γιατί είναι εκείνη που θα εμπιστευθούν οι δημότες για να συνεχίσει το έργο της».

Η απάντηση της παράταξης «Ηράκλειο 3.7.5» του Γιάννη Κουράκη

Άμεση ήταν η απάντηση της πλευράς του Γιάννη Κουράκη, μέσω του μέλους του ΔΣ της ΔΕΠΤΑΗ και υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Αλέξανδρου Κ. Λαζαρίδη.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για ανυπαρξία έργου της απερχόμενης δημοτικής αρχής ενώ μιλάει για «άκρατη παρελθοντολογία και μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης ανακαλύπτουν λάθη και παραλείψεις της προηγούμενης Διοίκησης της ΔΕΠΤΑΗ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η ανυπαρξία έργου της απερχόμενης δημοτικής αρχής την οδηγεί σε ένα παραλήρημα αστήρικτων δικαιολογιών και άκρατης παρελθοντολογίας και μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης ανακαλύπτουν λάθη και παραλείψεις της προηγούμενης Διοίκησης της ΔΕΠΤΑΗ.

Αντιλαμβανόμαστε την απελπισία της απερχόμενης δημοτικής αρχής για να αναγκάζεται να «καταφεύγει» σε τέτοιου είδους ανακοινώσεις. Η τοπική κοινωνία και στελέχη του δικού τους συνδυασμού τους έχουν προ πολλού απορρίψει και τους έχουν ταυτίσει με την απόλυτη ανικανότητα και ως προς την διοίκηση αλλά και ως προς την υλοποίηση έργων.

Να θυμίσουμε λοιπόν ότι το θέμα το διαχειρίζεται η παρούσα δημοτική αρχή τα τελευταία πέντε χρόνια, χωρίς να έχει καταφέρει να το λύσει και σήμερα που η Εφορία πήρε τα πρώτα διοικητικά μέτρα σε βάρος της ΔΕΠΤΑΗ, «σκόρπισαν κατατρομαγμένοι» νομίζοντας πως με τον τρόπο αυτό, «θα αποστασιοποιηθούν των ευθυνών τους» επιρρίπτοντας τις ευθύνες σε αυτούς που διοικούσαν το ΔΕΠΤΑΗ δώδεκα ολόκληρα χρόνια πριν.

Αποκρύπτουν όμως την πραγματική διάσταση του θέματος.

Η εξέλιξη αυτή, που ακολούθησε τα δικά τους πέντε χρόνια διαχειριστικής ανεπάρκειας, είναι μια φορολογική διαφωνία, η οποία όπως όλες τις διαφωνίες, θα εξεταστεί σε διοικητικό επίπεδο τις επόμενες μέρες και σε περίπτωση μη δικαίωσης της ΔΕΠΤΑΗ, θα υποστεί τον έλεγχο της δικαστικής προσφυγής, όπως ο νόμος ορίζει.

Αντί λοιπόν να περιμένουν τα πρώτα αποτελέσματα στην εκδίκαση της υπόθεσης και να ενημερώσουν σωστά τους Δημότες, καταφεύγουν σε αυτήν την επιλεκτική «διαρροή» της μισής αλήθειας στα ΜΜΕ, για να διαχειριστούν τις εντυπώσεις υπονομεύοντας ταυτόχρονα τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του Δήμου.

Καταλαβαίνουμε όμως την απελπισία τους, αφού μετά από το φιάσκο του Καπετανάκειου, του Κόλπου του Δερματά και της ανάπλασης της Δικαιοσύνης, θεωρούν ότι ένα οποιοδήποτε «σωσίβιο», ίσως θα τους ήταν χρήσιμο.

Πλανώνται όμως πλάνην οικτράν και θα το καταλάβουν πολύ σύντομα.

Σε ότι δε αφορά τα αποτελέσματα της δικής μας διακυβέρνησης, επισημαίνουμε ότι αυτά είναι ορατά παντού στο Ηράκλειο».

Δύναμη Πολιτών: «Η αλαζονεία πληρώνεται»

Σε νέα της ανακοίνωση η «Δύναμη Πολιτών» κάνει λόγο για απουσία ανάληψης ευθύνης από τον κ. Κουράκη και τονίζει ότι ο Β. Λαμπρινός σε πολλές περιπτώσεις αναγνώρισε το τεχνικό έργο που παρήχθη από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά όταν υπάρχουν ευθύνες, θα πρέπει να αναλαμβάνονται.

Η ανακοίνωση της «Δύναμης Πολιτών»:

«Από την ανακοίνωση της παράταξης του κ. Κουράκη μάθαμε ότι τα σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ που βεβαιώθηκαν σε βάρος της ΔΕΠΤΑΗ, δηλαδή σε βάρος των δημοτών του Ηρακλείου, δεν είναι παρά μια "φορολογική διαφωνία", όπως άλλωστε τα 12 εκατομμύρια της απένταξης δεν ήταν παρά ένα "λογιστικό λάθος".

Δεν εντυπωσιάζει, βέβαια, τόσο η απουσία οποιασδήποτε ανάληψης ευθύνης από τον κ. Κουράκη όσο το ύφος και η αλαζονεία που φαίνεται ότι δεν αλλάζει όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Για την ιστορία, σε αντίθεση με τον κ.Κουράκη που δεν έχει αναγνωρίσει οτιδήποτε θετικό στην παρούσα δημοτική αρχή, ο Β.Λαμπρινός σε πολλές περιπτώσεις αναγνώρισε το τεχνικό έργο που παρήχθη από την προηγούμενη.

Οι δημότες, όμως, γνωρίζουν πολύ καλά ότι στα 12 χρόνια της διακυβέρνησής του και σε περιόδους που δεν υπήρχε κρίση, ο κ.Κουράκης καθιέρωσε ένα "αυτοκρατορικό" μοντέλο διακυβέρνησης και δεν έλυσε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών, με κορυφαία το ζήτημα του νερού και του οδικού δικτύου.

Ας περιμένει λοιπόν την αξιολόγηση των δημοτών με σεβασμό, γιατί η αλαζονεία πληρώνεται, όπως έδειξαν και οι εκλογές του 2014».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr