Κόντρα Λαμπρινού Κουράκη για τον κόλπο Δερματά - Ειδήσεις Pancreta

Για προχειρότητα στο σχεδιασμό και αστοχία στην υλοποίηση, κάνει λόγο η δημοτική παράταξη «ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3.7.5» του Γιάννη Κουράκη, αναφορικά με τις εξελίξεις στο έργο του κόλπου Δερματά.

Η δημοτική παράταξη τονίζει ότι ένα τόσο περιβαλλοντικά ευαίσθητο έργο, είναι αδιανόητο να υλοποιηθεί χωρίς αξιόπιστη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς, όπως αναφέρεται, η παράκαμψη των σχετικών προβλέψεων, δύνανται να προκαλέσουν βλάβη στο περιβάλλον και στην εικόνα της πόλης.

Τέλος, η δημοτική παράταξη αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα, όπως η ανάπλαση της οδού Δικαιοσύνης, η καθυστέρηση των έργων στο Καπετανάκειο, καθώς και η αστοχία στην αποκατάσταση του στεγάστρου στο Παγκρήτιο Στάδιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης αποφάσισε την οριστική διακοπή των εργασιών στο έργο ανάπλασης του κόλπου του Δερματά και τη δημιουργία τεχνητής πλαζ στο σημείο, ελλείψει Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με λύπη και προβληματισμό πληροφορηθήκαμε τη τελευταία δυσμενή εξέλιξη για την οριστική διακοπή των εργασιών για τη διαμόρφωση του κόλπου του Δερματά. Με λύπη γιατί άλλο ένα έργο στο Ηράκλειο παραμένει ημιτελές. Με προβληματισμό γιατί δεν αποτελεί μια μεμονωμένη περίπτωση.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου αυτού αναδεικνύουν την γενικότερη παθογένεια που χαρακτηρίζει τη σημερινή δημοτική αρχή: Προχειρότητα στο σχεδιασμό, αναποτελεσματικότητα στην ωρίμανση, αστοχία στην υλοποίηση. Ανακοινώθηκε με μακέτες αλλά έπασχε στην ουσία και στη θεσμική θωράκιση του. Στην εποχή μας ένα τόσο περιβαλλοντικά ευαίσθητο έργο είναι αδιανόητο να υλοποιηθεί χωρίς αξιόπιστη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα αντιμετωπίζει το σύνολο των ενδεχόμενων αρνητικών επιβαρύνσεων και θα προτείνει βιώσιμες λύσεις. 

Η παράκαμψη των σχετικών προβλέψεων με την επίκληση αθεμελίωτων ισχυρισμών περί κατεπείγοντος θίγουν αφενός τη νοημοσύνη των πολιτών αλλά κυρίως δύνανται να προκαλέσουν βλάβη στο περιβάλλον και στην εικόνα της πόλης μας.

Να αναλάβουν της ευθύνες τους.

Δυστυχώς τα λάθη επαναλαμβάνονται. Στο κέντρο της πόλης μας παραμένει ως ανοικτή πληγή το ημιτελές έργο της ανάπλασης της Δικαιοσύνης. Λίγες ημέρες πριν την λήξη της εργολαβίας έχει ολοκληρωθεί μόνο το 40% του συνολικού έργου. Βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου, κάτοικοι επισκέπτες επαγγελματίες και καταστηματάρχες είναι καθημερινά αντιμέτωποι με τις αρνητικές επιπτώσεις από τις καθυστερήσεις. Παραμένει άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί το έργο.

Εάν σε αυτά προστεθεί η καθυστέρηση των έργων στο Καπετανάκειο και η αστοχία στην αποκατάσταση του στεγάστρου στο Παγκρήτιο Στάδιο, αναδεικνύεται μια γενικότερη εικόνα παράλυσης και απουσίας συντονισμού. Το πρόβλημα όμως είναι ότι το κόστος το πληρώνει το Ηράκλειο.

Η ευθύνη είναι συλλογική και βαρύνει το σύνολο της δημοτικής αρχής αλλά πρέπει να αναληφθεί και προσωπικά από αυτούς που έφεραν το δήμο σε αυτή τη δυσμενή θέση».

Δήμος Ηρακλείου: «Τι έκανε 12 χρόνια ο κ. Κουράκης για τον κόλπο του Δερματά»;

Απάντηση, στα όσα ανέφερε στην ανακοίνωσή της η δημοτική κίνηση «ΗΡΑΚΛΕΙΟ 3.7.5» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Κουράκη για τον κόλπο του Δερματά, έδωσε με ανακοίνωσή της η παράταξη «Δύναμη Πολιτών» του νυν δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Διαβάσαμε με ενδιαφέρον την ανακοίνωση της παράταξης του κ. Κουράκη για το έργο στον κόλπο του Δερματά. Επειδή η Δημοτική Αρχή εξέφρασε ήδη από χθες την αποφασιστικότητά της για να ολοκληρώσει το συγκεκριμένο έργο, καλούμε τον κ. Κουράκη να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

  1. Στα 12 δώδεκα χρόνια της δημαρχίας του, τι έκανε ο κ. Κουράκης για τον κόλπο του Δερματά και σε τι κατάσταση τον άφησε (ας δει κ τις φωτογραφίες).
  2. Ο Δήμαρχος Β. Λαμπρινός δήλωσε ότι ο Δήμος Ηρακλείου θα κινηθεί με κάθε νόμιμο μέσο ώστε το έργο, το οποίο εκτελείται νόμιμα, να συνεχιστεί. Η παράταξη του κ. Κουράκη θα στηρίξει την προσπάθεια του Δήμου ή στηρίζει την άποψη του «ΚΡΗΤΗ TV» και της «ΝΕΑΣ ΚΡΗΤΗΣ» που πιστεύουν ότι «το έργο τελείωσε»;
  3. Γιατί ο κ. Κουράκης επέτρεψε μετά τις εκλογές του 2014 και  λίγες μέρες πριν παραδώσει την εξουσία να μετατεθούν ταυτόχρονα 12 μηχανικοί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου, χωρίς μάλιστα καν να ενημερώσει το Δήμαρχο που επέλεξαν οι πολίτες του Ηρακλείου για να τον διαδεχθεί;
  4. Η απένταξη του Πολιτιστικού Κέντρου που έγινε το 2014 και χρέωσε το Δήμο Ηρακλείου με περίπου 12 εκατομμύρια Ευρώ, την οποία παλεύει να ανατρέψει δικαστικά η  Δημοτική Αρχή ώστε να δικαιωθεί ο Δήμος, ήταν τελικά απένταξη ή «λογιστικό θέμα» όπως έλεγε ο κ. Κουράκης προεκλογικά το 2014;
  5. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Κουράκης επέλεξε ουσιαστικά να απέχει από το Δημοτικό Συμβούλιο, απουσιάζοντας από 46 (σαράντα έξη) συνεδριάσεις του;

Ο δήμαρχος και τα στελέχη της Δύναμης Πολιτών είναι δεκτικοί σε κάθε κριτική. Επιθυμία μας είναι να μιλήσουμε ανοιχτά για όλα τα θέματα, μικρά και μεγάλα, ώστε οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν ολοκληρωμένα και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Απαντήσεις όμως δεν οφείλουμε μόνο εμείς αλλά κι εκείνοι που διοίκησαν το Δήμο επί 12 χρόνια και διεκδικούν ξανά την εξουσία. Όλα λοιπόν στο φως και καθαρές κουβέντες απ’ όλους».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr