Ηράκλειο: «Η εγκατάλειψη είναι κακούργημα» - Ειδήσεις Pancreta

  Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αμμουδάρα Ηρακλείου για τα απανωτά κρούσματα εγκατάλειψης μετά από τροχαία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σημείο που πριν από μία εβδομάδα εγκαταλείφθηκε ακόμα ένας συνάνθρωπός μας μετά από τροχαίο δυστύχημα πραγματοποίησε το Σάββατο ο Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα». Τα μέλη του συλλόγου ζήτησαν να καταργηθεί το άρθρο 43 του ΚΟΚ που χαρακτηρίζει πλημμέλημα την εγκατάλειψη και οι δράστες να τιμωρούνται αυστηρά. 

Στο σημείο της συγκέντρωσης τραυματίστηκε και εγκαταλείφθηκε ένας 43χρονος πεζός μικροπωλητής, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή μετά από πέντε ημέρες στην εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Ο οδηγός του οχήματος συνελήφθη και υποστήριξε πως δεν κατάλαβε το παραμικρό, ενώ στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος χωρίς καν να του αφαοιρεθεί η άδεια οδήγησης. 

Οι συγκεντρωμένοι απεύθηναν έκκληση στο υπουργείο Δικαιοσύνης για παύση του καθεστώτος ατιμωρησίας. Όπως έχει ήδη τονίσει ο Σύλλογος υπάρχει νόμος για την έκθεση ανθρώπου σε κίνδυνο και συγκεκριμένα το άρθρο 306 του Ποινικού Κώδικα το οποίο προβλέπει πως «όποιος με πρόθεση αφήνει αβοήθητο ένα πρόσωπο που ο ίδιος τραυμάτισε υπαίτια, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών». Μάλιστα με βάση το ίδιο άρθρο αν η πράξη προκάλεσε βαριά βλάβη στην υγεία του παθόντα, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών ενώ αν προκάλεσε τον θάνατό του επιβάλλεται κάθειρξη το λιγότερο έξι ετών.

Παρόλα αυτά για τους οδηγούς που αφήνουν αβοήθητο ένα θύμα στην άσφαλτο εφαρμόζεται το άρθρο 43 του ΚΟΚ που χαρακτηρίζει πλημμέλημα τη συγκεκριμένη πράξη, με τον δράστη να αφήνεται ελεύθερος και μάλιστα χωρίς καν να του αφαιρεθεί το δίπλωμα ενώ η ανώτερη ποινή μετά από τακτική δικάσιμο μπορεί να φτάσει τους έξι μήνες εξαγοράσιμης φυλάκισης.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr