Α. Τσελέντης: «Ανοχύρωτη πόλη» το Ηράκλειο - Ειδήσεις Pancreta

Την ανάγκη αύξησης της σεισμικής θωράκισης της Κρήτης και, ιδιαίτερα του Ηρακλείου, που χαρακτήρισε «ανοχύρωτη πόλη», επεσήμανε ο σεισμολόγος  Άκης Τσελέντης, στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά για τη σεισμολογία.

Παράλληλα, ο κ. Τσελέντης αναφέρθηκε στα νέα «όπλα» τα οποία συνεισφέρει η επιστήμη στην πολιτεία για την ενίσχυση της αντισεισμικής προστασίας, ενώ  υπογράμμισε τον κίνδυνο από τις ανεξέλεγκτες τακτοποιήσεις αυθαιρέτων και τη δόμηση κοντά σε ρέματα.

Όσον αφορά τα Χανιά, ο γνωστός σεισμολόγος τόνισε ότι αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι υπηρεσίες, είναι ότι υπάρχουν πολλά παλιά κτίρια, χτισμένα με παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς τα οποία είναι ευάλωτα σε ισχυρές εδαφικές κινήσεις.

Ο κ. Τσελέντης επεσήμανε επίσης οτι το πρόγραμμα Helpos, μπορεί να συνεισφέρει στην σεισμική θωράκιση του νησιού ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει οτι η Κρήτη στηρίζεται στον τουρισμό και για αυτό η όποια συζήτηση γύρω από τους σεισμούς θα πρέπει να γίνεται με υπευθυνότητα και χωρίς κινδυνολογίες.

Η Εθνική υποδομή Helpos, με συντονιστή το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και συμμετέχοντες το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το ΤΕΙ Κρήτης, το ΕΛΚΕΘΕ και το ΙΤΣΑΚ (Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών), είναι μια μεγάλη προσπάθεια ενοποίησης όλων των γεωφυσικών και σεισμολογικών υποδομών στην Ελλάδα, με ταυτόχρονη ανταλλαγή δεδομένων, πληροφοριών και εξοπλισμού που θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη απεικόνιση της σεισμικής δραστηριότητας στον ελληνικό χώρο και αυτή η δραστηριότητα να είναι συνδεδεμένη με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Κατερίνα Πολύζου

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr