Χανιά: Διαχωρίζουν τη θέση τους από τις «εθνικιστικές» καταλήψεις - Ειδήσεις Pancreta

Τη θέση τους σε σχέση με τις καταλήψεις σχολείων οι οποίες σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες για το Μακεδονικό, διαχωρίζουν οι μαθητές των σχολείων της Καντάνου και της Παλαιόχωρας Χανίων. Οι μαθητές κάνουν λόγο για αποφάσεις χωρίς συγκατάθεση από όργανα και καλούν τους μαθητές να εναντιωθούν στις φασιστικές εισβολές στα σχολεία.

Οι μαθητές της περιοχής αναφέρουν ότι εθνικιστικά site χρησιμοποιούν το όνομα των σχολείων τους, προκειμένου να παρουσιάσουν τις καταλήψεις τους ως καταλήψεις για το ζήτημα της ονομασίας της Σκοπίων.

Τα μαθητικά συμβούλια του Γενικού Λυκείου Παλαιόχωρας και του ΕΠΑΛ Καντάνου, μετά από γενική συνέλευση, αποφάσισαν τα εξής:

Στις 19 Νοεμβρίου πάρθηκε απόφαση χωρίς την συγκατάθεση του πρόεδρου και των μαθητών, από μια ολιγομελή ομάδα παιδιών οπού έκαναν κατάληψη με σύνθημα «Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ».

Επιπλέον εθνικές ιστοσελίδες χρησιμοποιούν τα σχολεία μας για να καλλιεργήσουν το μίσος με άλλους λαούς.

Στο Γενικό Λύκειο Παλαιοχωρας η κατάληψη άλλαξε τα αιτήματά της μετά από γενική συνέλευση του σχολείου.

Τα αιτήματα είναι:

  1. ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ.
  2. ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.
  3. ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
  4. ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΑΖΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ.

Καταδικαζουμε τους υμνητές της Χρυσής Αυγής που οι πρόγονοί τους συνεργάστηκαν με τον Χίτλερ και έκαψαν τα χωριά μας.

Απαιτούμε να φύγουν τα σχολεία μας από τους φασιστικούς χάρτες και από τα sites.

Στο μεταξύ, ανακοίνωση εξέδωσε και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Χανίων, με την οποία καταδικάζει τις «εθνικιστικές» καταλήψεις και διαχωρίζει τη θέση των καταλήψεων των Χανίων.

Παράλληλα γνωστοποίησαν ότι θα διοργανώσουν ποδοσφαιρικό τουρνουά ενάντια στον φασισμό, την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στον Αϊ Γιάννη Χανίων, με σύνθημα: «Βάλε γκολ στον φασισμό και στο σύστημα που τον γεννά».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τα χωριά της Κρήτης τα κάψαν οι Ναζί, Φασίστες δεν χωράνε σε τούτο το νησί...»

Έξω οι φασίστες και το ρατσιστικό τους δηλητήριο από τα σχολεία και τις γειτονιές μας! Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας ενάντια στον πόλεμο και στον φασισμό!

Τις τελευταίες μέρες διακινούνται διάφορα ανυπόγραφα καλέσματα στο facebook και στο instagram που καλούν σε μια ψευτοπανελλαδική μέρα καταλήψεων με περιεχόμενο που καλλιεργεί το μίσος μεταξύ των λαών.

Τα συγκεκριμένα καλέσματα διαδίδονται και προπαγανδίζονται και από τα φασισταριά της Χρυσής Αυγής. Στηρίζονται από ναζιστές –δολοφόνους που ξαφνικά βγήκαν από τις τρύπες τους για να σπείρουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο στους μαθητές.

Είναι οι φασίστες - ναζιστές οι οποίοι:

  • πολεμάνε με μίσος τους μεγάλους μαθητικούς μας αγώνες, που ζητούσαν να μπουν εισαγγελείς και αστυνομία στα σχολεία για να συλλάβουν τους μαθητές που παλεύουν για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει.
  • δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα.
  • πουλούσαν νταηλίκια σε παιδιά δημοτικού και έβγαζαν από το στόμα τους τον φασιστικό τους οχετό ζητώντας να φύγουν οι πρόσφυγες συμμαθητές μας από τα σχολεία μας.
  • ζητούσαν να πνιγούν και άλλοι μικροί Αϊλάν στη Μεσόγειο.
  • προσκυνάνε το ΝΑΤΟ που σφαγιάζει λαούς δημιουργώντας στρατιές προσφύγων και κυνηγημένων.
  • κάνουν τις κότες μπροστά στα αφεντικά
  • σε κείμενό τους χαρακτήριζαν αφελείς και μαχαιροβγάλτες τους Κρητικούς,τους παππούδες μας,που πολέμησαν τον Ναζισμό στην μάχη της Κρήτης.
  • υμνούν τον Χίτλερ και τα τάγματα ασφαλείας,τους γερμανοτσολιάδες,τους συνεργατες των Ναζί που έκαψαν την Κάντανο,τα Ανώγεια,το Κοντομαρί και μια σειρά άλλα χωριά στο νησί μας!

Οι φασίστες θυμήθηκαν τώρα να βγούν από τα λαγούμια τους,την ίδια ώρα που όλο το προηγούμενο διάστημα σαμπόταραν τις κινητοποιήσεις των μαθητών, δεν έγαζαν κουβέντα για τις ελλείψεις που υπάρχουν στα σχολεία μας, για το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση και κάνει χειρότερο το σχολείο μας! Δεν βγάζουν κουβέντα για την συμμετοχή της χωρας στο ΝΑΤΟ,για την βάση του θανάτου που υπάρχει στο νησί μας.

Οι μαθητές είμαστε ενάντια στην συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το Μακεδονικό γιατί ενισχύει την παρουσία του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Το ΝΑΤΟ ανάβει το φυτίλι του πολέμου στην γειτονιά μας,είναι υπεύθυνο για πολέμους και επεμβάσεις σε μια σειρά χώρες,όπως η Γιουγκοσλαβία,το Ιράκ,η Λιβύη, η Συρία πρόσφατα.

Δηλώνουμε πως δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους γειτονικούς λαούς. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους συμμαθητές μας στα Βαλκάνια.

Αγώνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια πολέμους και πρόσφυγες!

Από την αρχή της χρονιάς οι μαθητές έχουμε κάνει ξεκάθαρο ποια είναι τα αιτήματα που μας έβγαλαν στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα. Σε πάνω από 50 πόλεις σε όλη την Ελλάδα οι μαθητές απαίτησαν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που κάνει χειρότερο το σχολείο μας.

Και εδώ στα Χανιά εκατοντάδες μαθητές ενώσαμε την φωνή μας με τους συμμαθητές μας σε ολη την Ελλάδα. Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Στηρίζουμε τους συμμαθητές μας,όπως οι μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ Πλατανιά, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά τους.

Οι μαθητές διεκδικούν:

  • Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλους!
  • Υπουργείο και κυβέρνηση να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση για να λειτουργούν τα σχολεία μας κανονικά. Ούτε 1 € από την τσέπη των γονιών μας για τη μόρφωσή μας. Διανομή όλων των σχολικών βιβλίων σε όλους τους μαθητές και όλα δωρεάν!
  • Η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να αποσυνδεθεί από το Λύκειο.
  • Δωρεάν ασφαλή μεταφορά όλες τις ώρες, ένα δωρεάν γεύμα για όλους τους μαθητές.
  • Δικαίωμα σε όλους τους μαθητές να διεκδικήσουν πρόσβαση σε όλες τις σχολές.
  • Όλες οι τάξεις και οι κατευθύνσεις στα σχολεία. Κανένας μαθητής να μην αναγκαστεί να αλλάξει σχολείο. Άμεση κάλυψη όλων των κενών σε όλα τα σχολεία με μόνιμους διορισμούς.
  • Πρόσθετη διδακτική στήριξη και ενισχυτική διδασκαλία τώρα & για όλους τους μαθητές.
  • Καμία σκέψη για κατάργηση ή συγχώνευση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ. Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου να μην λειτουργήσουν οι ειδικότητες στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά

Υψώνουμε τείχος στον Φασισμό. Έξω φασίστες από τα σχολεία και τις γειτονιές μας!

Τέλος με ανακοίνωση την οποία έδωσε στον τύπο, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων τάσσεται απέναντι από τις εθνικιστικές καταλήψεις.

Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Καταδικάζουμε απερίφραστα την προσπάθεια της Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστικών και εθνικιστικών οργανώσεων να δηλητηριάσουν τη μαθητική νεολαία με το δηλητήριο του εθνικισμού, του σωβινισμού, του ρατσισμού και του φασισμού προωθώντας στα σχολεία εθνικιστικές καταλήψεις.

Οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν επιχειρούν να καπηλευτούν την οργή των μαθητών για την κυβερνητική πολιτική που διαλύει το δημόσιο σχολείο και να την μετατρέψει σε σοβινιστικές και αλυτρωτικές κραυγές. Προσπαθούν να στρέψουν τη νεολαία μακριά από τα πραγματικά της προβλήματα τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, την ανεργία, την εκμετάλλευση, τη φτώχεια την έλλειψη προοπτικής και τη μετανάστευση.

Στοχεύουν στο να προετοιμάσουν τη νεολαία στο να γίνει κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστικών και εθνικιστικών ανταγωνισμών που ξαναφουντώνουν στην ευρύτερη περιοχή μας προσβλέποντας στη στρατολόγηση νέων στα τάγματα εφόδου τους. Επιχειρούν να ξεπλύνουν τα εγκλήματα της ναζιστικής συμμορίας που αποδεικνύονται σε κάθε συνεδρίαση της δίκης της ΧΑ ως εγκληματική οργάνωση.

Αποθρασυνόμενοι από την προσπάθεια αμφισβήτησης της επετείου του Πολυτεχνείου από ακροδεξιούς και νεοφιλελεύθερους πολιτικούς (και όχι μόνο) επιχειρούν να βάλουν πόδι μέσα στα σχολεία καλλιεργώντας το μίσος,

Δεν είναι η πρώτη φορά που το επιχειρούν. Το ίδιο επιχείρησαν να κάνουν όταν παρίσταναν τους αγανακτισμένους γονείς εμποδίζοντας την ένταξη των προσφυγόπουλων μέσα στα σχολεία. Το ίδιο επιχείρησαν να κάνουν όταν παρίσταναν τους «εθνικά ευαίσθητους μαθητές» εμποδίζοντας το σχολείο της αλβανικής γλώσσας για τους μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς πέρσι στα Χανιά.

Η νεολαία, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι έχουν δώσει μεγάλους αγώνες ενάντια στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Έχουμε υπερασπίσει τη δημοκρατία μέσα στα σχολεία και την παιδαγωγική ελευθερία. Έχουμε παλέψει ενάντια στην διαρκή προσπάθεια να αμφισβητηθεί το δικαίωμα στη μόρφωση και στη γνώση και να αντικατασταθεί από ένα σχολείο προνόμιο για λίγους και εκλεκτούς.

Έχουμε δώσει μεγάλους αγώνες για την ομαλή ένταξη ΟΛΩΝ των παιδιών στα σχολεία ανεξάρτητα από καταγωγή, μητρική γλώσσα, κοινωνική ή φυλετική προέλευση, ανεξάρτητα από το φύλο τους, τον προσανατολισμό τους. Έχουμε δώσει αγώνες ενάντια στο πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ κλπ.

Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από την ιστορία μας, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από αυτά για τα οποία παλέψαμε. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από αυτά για τα οποία αγωνίστηκαν συνάδελφοι μας όπως ο Νίκος Τεμπονέρας που έπεσαν νεκροί από τους ακροδεξιούς, υπερασπιζόμενοι την δημόσια εκπαίδευση. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η δημοκρατία μέσα στα σχολεία να αντικατασταθεί από την τρομοκρατία και τον τραμπουκισμό μικρών μειοψηφιών που επιβάλλουν με βία τις ιδεοληψίες τους.

Στον τόπο που έδωσε νεκρούς στον αγώνα ενάντια στο φασισμό, στον τόπο που χωριά ολόκληρα όπως η Κάντανος, τ’ Ανώγεια, το Κοντομαρί, η Βιάννου σφαγιάστηκαν από τους ναζί, αποτελεί ύψιστη ντροπή και προδοσία η σημερινή νεολαία να εμφορείται από τις ιδέες όσων μακέλεψαν τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας.

  • Καλούμε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να απομονώσουν τις λίγες μισαλλόδοξες φωνές μέσα και έξω από τα σχολεία. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να αναλάβουν δράση διδάσκοντας στις τάξεις τους για το ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο του φασισμού, του εθνικισμού, του ρατσισμού. Να αναδείξουν χωρίς περιστολές και φόβο ότι σημαίνουν πόλεμο, κρεματόρια, εκατόμβες νεκρών, σκλαβιά.
  • Καλούμε τους μαθητές, γονείς εκπαιδευτικούς να αγωνιστούμε μαζί για τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης.
  • Καλούμε τη νεολαία και τους εργαζόμενους να υπερασπίσουμε τα σχολειά και τη ζωή μας από τη καταστροφική μανία των μνημονίων και των αιματοβαμμένων πλεονασμάτων.
  • Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των μαθητών που με συντριπτικές πλειοψηφίες απομονώνουν τους φασίστες και αποφασίζουν ενάντια στην εκδήλωση αντίστοιχων φαινομένων.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr