ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ: Αγωνία για την επόμενη μέρα στο Πολιτιστικό - Ειδήσεις Pancreta

Όλη η αγωνία της τοπικής κοινωνίας  για το μεγάλο κεφάλαιο που ανοίγει στο Πολιτιστικό Κέντρο σε σχέση με το πλαίσιο λειτουργίας του, τον φορέα διαχείρισης του, το είδος των υπηρεσιών που θα παρέχει και το καλλιτεχνικό πρόγραμμά του,  εκφράστηκε στη χθεσινή μεγάλη ανοικτή εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΕΠΤΑΗ.

Το γεγονός ότι το Ηράκλειο είναι μια πόλη που μέχρι σήμερα βιώνει ένα απίστευτο έλλειμμα χώρων όχι μόνο για εκδηλώσεις και για πολιτιστικές δράσεις, αλλά και για να στεγάσει τη λειτουργία τοπικών σχημάτων, αναδείχθηκε στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου που άνοιξε η δημοτική επιχείρηση.

Έτσι, στη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν μια σειρά ζητήματα  και σε σχέση με τη στέγαση πολιτιστικών φορέων αλλά και σε σχέση με το κόστος διάθεσης των αιθουσών του Πολιτιστικού Κέντρου που ήδη είναι ακριβό.

Για παράδειγμα, όπως τονίσθηκε, σήμερα δεν υπάρχει μια αίθουσα 350 ατόμων, για να φιλοξενηθεί μια εκδήλωση και εάν κάποιος επιδιώξει να αξιοποιήσει αυτές που σήμερα διαθέτει το Πολιτιστικό, το κόστος είναι πανάκριβο και δεν μπορεί εύκολα να το καλύψει…

Παράλληλα σημαντικό θέμα το οποίο τέθηκε ήταν και αυτό που αφορά στον φορέα διαχείρισης του Πολιτιστικού. Αν δηλαδή θα πρέπει να είναι ένας εντελώς ανεξάρτητος φορέας, αν θα έχει εμπλοκή ο Δήμος Ηρακλείου και σε τι επίπεδο και πώς θα διασφαλίζεται το κόστος λειτουργίας, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα δαπανηρό.

Και το κόστος, όπως τονίσθηκε, θα είναι μεγάλο όχι μόνο σε σχέση με τις λειτουργικές ανάγκες του αλλά και σε σχέση με την κάλυψη των αναγκών συντήρησης της όλης υποδομή του. Πάντως, η πρόταση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος στην πλευρά της δημοτικής Αρχής ήταν να υπάρξει ένας ξεχωριστός φορέας διαχείρισης του Πολιτιστικού, ο οποίος να λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου, αλλά όχι με εξαρτημένη μορφή κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του καλλιτεχνικού προγράμματος.

Η πλευρά της δημοτικής Αρχής ξεκαθάρισε ότι είναι αποφασισμένη να τρέξει τάχιστα την υλοποίηση του έργου που όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης κ. Μηνάς Καπετανάκης, θα παραδοθεί τέλος του χρόνου, το αργότερο στις αρχές του νέου.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα οραματικό έργο που έρχεται να υπηρετήσει το αναπτυξιακό σχέδιο της δημοτικής Αρχής για την πόλη. “Το Πολιτιστικό είναι τόσο μεγάλο που κάποια στιγμή θα είναι πολύ μικρό για το Ηράκλειο” σημείωσε ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι “θέλουμε το Ηράκλειο να γίνει το πολιτιστικό κέντρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου”.

Στο πάνελ της συζήτησης βρέθηκε μετά από πρόσκληση της ΔΕΠΤΑΗ ο κ. Μύρων Μιχαηλίδης, ο οποίος έχει παράξει κορυφαίο έργο ως καλλιτεχνικός διευθυντής υπογραμμίζοντας πώς “το έργο δύσκολα θα αποτύχει”.

 


Πηγή: patris.gr