Σε επιφυλακή η Κρήτη για την κακοκαιρία - Κίνδυνος και για πυρκαγιές - Ειδήσεις Pancreta

Με ισχυρούς βοριάδες και κατά τόπους βροχές, συνοδεύεται η φθινοπωρινή καταιγίδα «Ξενοφών», η οποία ήδη έχει φτάσει και στην Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 8 με 9 Μποφόρ ενώ θα σημειωθούν κατά τόπους βροχοπτώσεις. Σε επιφυλακή βρίσκεται το Λιμεναρχείο Ηρακλείου ενώ ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θα είναι πολύ υψηλός, λόγω των ανέμων.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη, οι άνεμοι σήμερα θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάνουν έως τα 9 Μποφόρ (κατά τόπους και 10) ενώ βροχοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στις δυτικές περιοχές όπως το Ρέθυμνο, τα Χανιά, αλλά και η ενδοχώρα του Ηρακλείου και το Οροπέδιο Λασιθίου.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 βαθμούς Κελσίου στα ορεινά έως 23 βαθμούς Κελσίου στη νότια Κρήτη.

Την Πέμπτη θα υπάρχουν βροχές σε όλη την Κρήτη ενώ δεν αποκλείεται κατά τόπους να είναι και έντονες. Οι άνεμοι θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα, με σταδιακή εξασθένιση ενώ η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη

Οι ενισχυμένοι άνεμοι οι οποίοι κατά τόπους μπορεί και να φτάσουν τα 9 Μποφόρ, δημιουργούν μεγάλο κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιών στο νησί.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, για σήμερα η Κρήτη βρίσκεται στην κατηγορία κινδύνου 4.

Η γενική γραμματεία συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν τις αποφάσεις απαγόρευσης κυκλοφορίας και παραμονής εκδρομέων στις περιοχές που προβλέπουν αυτές, και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά.

Επίσης, απευθύνει έκκληση στους πολίτες, σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Σε επιφυλακή το Λιμεναρχείο Ηρακλείου

Σε ετοιμότητα βρίσκεται το Λιμεναρχείο Ηρακλείου, εξαιτίας της κακοκαιρίας η οποία πλήττει το νησί.

Με ανακοίνωσή του το Λιμεναρχείο ζητά από τους ιδιοκτήτες σκαφών να ασφαλίσουν τα σκάφη τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σημαντική μεταβολή του καιρού προβλέπεται από τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας 24 Σεπτεμβρίου από τα βόρεια, με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών στην περιοχή μας να αποφύγουν τη δραστηριοποίηση τους κατά τον χρόνο ισχύος του δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας των σκαφών τους.

Τέλος, γνωρίζεται ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν πλοία που κινδυνεύουν, μικρά σκάφη και πρόσωπα.

Πηγή


Πηγή: pancreta