Έρχονται μηνύσεις για το «Ξενία» στον Καρτερό - Ειδήσεις Pancreta

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει ομάδα περιοίκων με φόντο την κατάντια του πρώην μοτέλ που είναι, πλέον, "παραδομένο" στη φθορά...

Χρόνια κρατά η... κολόνια των λεηλασιών, της εγκατάλειψης, της υποβάθμισης και των τριτοκοσμικών εικόνων στο πρώην μοτέλ “Ξενία” στον Καρτερό. Τώρα όμως το ζήτημα αποκτά άλλες διαστάσεις, αφού αναμένεται να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης!

Ομάδα κατοίκων της περιοχής δηλώνει αποφασισμένη να υποβάλει μέσα στην ερχόμενη κιόλας εβδομάδα μηνύσεις για τη διαχρονική κατάντια του πάλαι ποτέ αρχιτεκτονικού-τουριστικού “στολιδιού”, που φέρει την υπογραφή του σπουδαίου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη. Η κίνηση αυτή εκ μέρους των κατοίκων γίνεται ως αντίδραση στην πολυετή εγκατάλειψη του “Ξενία”, που μετά από εκτεταμένες λεηλασίες και βανδαλισμούς έχει μετατραπεί σε εστία ρύπανσης, ενώ έχουν βρει “καταφύγιο” και ομάδες Ρομά.

Μια ομάδα περιοίκων λοιπόν, έχοντας απαυδήσει από το σκηνικό υποβάθμισης, μόλυνσης, δυσοσμίας αλλά και τις συμπεριφορές - όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν - των Ρομά, αποφάσισε να κινηθεί νομικά.

Την εξέλιξη αποκάλυψε η δικηγόρος Ιωάννα Κριθινίδη, προαναγγέλλοντας πως μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα περίοικοι θα υποβάλουν μηνυτήρια αναφορά για τα χάλια στο πρώην μοτέλ “Ξενία” κατά του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Δημοσίου, που έχει στην ιδιοκτησία της το ακίνητο, όπως επίσης και κατά του Δήμου Χερσονήσου, στον οποίο ανήκει γεωγραφικά το πάλαι ποτέ λαμπερό “Ξενία”, και ο οποίος Δήμος παλεύει εδώ και χρόνια να πάρει στα δικά του χέρια το ακίνητο, ώστε να προχωρήσει στην περίφραξη, την προστασία, την αποκατάσταση και φυσικά την αξιοποίησή του.

Μετά από ατελείωτες σχετικές διαβουλεύσεις, τα σημάδια των τελευταίων μηνών δείχνουν πως η υπόθεση παραχώρησης του μοτέλ από την εταιρεία ΕΤΑΔ προς τον Δήμο Χερσονήσου έχει μπει επιτέλους σε καλό δρόμο.

Μάλιστα, στη δημοτική Αρχή ετοιμάζουν και τις σχετικές κινήσεις προετοιμασίας, στο πλαίσιο των οποίων θα γίνει και ειδική μελέτη-αποτύπωση της κατάστασης στο πρώην “Ξενία” από μελετητές. Κάτι βεβαίως που για να γίνει θα πρέπει πρώτα, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, να βρεθεί άκρη και να απομακρυνθούν οι καταπατητές Ρομά.

Η προαναγγελία των μηνύσεων

Μπορεί λοιπόν στον Δήμο Χερσονήσου να κινούν τις διαδικασίες παραχώρησης και να έχουν καταρτίσει ένα πλάνο δράσης για το μοτέλ “Ξενία”, οι απηυδισμένοι περίοικοι, ωστόσο, δεν μπορούν, όπως φαίνεται, να περιμένουν άλλο και δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε μηνύσεις.

Στη σχετική ανάρτηση-αποκάλυψή της στο Facebook, η δικηγόρος Ιωάννα Κριθινίδη αναφέρει: «Λοιπόν αρκετά! Δε φτάνει η απαξίωση της δημόσιας περιουσίας, δε φτάνει η απαξίωση και της δικής μας ιδιοκτησίας από τα σκουπίδια και τις συνεχείς κλοπές, δε φτάνει η δυσοσμία και η ηχορύπανση, τώρα αρχίσαμε να βρίσκουμε και νεκρά σκυλιά τριγύρω. Ο θύτης ένας αγριόσκυλος των Ρομά, ο οποίος επιτίθεται σε όποιο σκυλί βρει. Ίσως και σε άνθρωπο οσονούπω. Όλα αυτά στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο “Ξενία” στον Καρτερό. Η κατάσταση έχει ξεφύγει πλήρως. Από βδομάδα, ομάδα κατοίκων και περιοίκων θα υποβάλουμε μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα κατά του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΔ και του Δήμου Χερσονήσου, την οποία θα κοινοποιήσουμε στα αρμόδια υπουργεία και όπου αλλού χρειαστεί. Αγωγές αποζημίωσης ακολουθούν. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Ελπίζω να είναι το τελευταίο καλοκαίρι που βιώνουμε όλα αυτά».

Ξέφραγο αμπέλι

Πώς φτάσαμε όμως μέχρι το σημείο να ετοιμάζονται μηνύσεις από κατοίκους της περιοχής; Στα 71.748 ακίνητα που έχει στην κατοχή της η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου συγκαταλέγεται και το μοτέλ “Ξενία” στον Καρτερό, αντίθετα από το άλλο κοντινό “φιλέτο” της πρώην αμερικανικής Βάσης Γουρνών, που βρίσκεται στην αντίστοιχη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ.

Ανήκοντας ιδιοκτησιακά στην ΕΤΑΔ και στη χαώδη λίστα ακινήτων της, το πρώην “Ξενία” έχει, δυστυχώς, τη γνωστή τύχη που παρουσιάζουν πάρα πολλά περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου. Έχει βυθιστεί στην εγκατάλειψη, απαξίωση και υποβάθμιση, εικόνα άλλωστε που έχουμε δει και στο κέντρο του Ηρακλείου με τα εγκαταλειμμένα δημόσια ακίνητα.

Όχι σήμερα, αλλά εδώ και πολλά χρόνια η εικόνα του “Ξενία” Καρτερού δε θυμίζει σε τίποτε το πάλαι ποτέ τουριστικό “στολίδι”. Και βεβαίως αποτελεί μια προκλητική παραφωνία ως προς τον χαρακτήρα του ακινήτου, το οποίο θυμίζουμε εδώ και 7 χρόνια, από το 2011 δηλαδή, βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς προστασίας, αφού έχει ανακηρυχθεί νεότερο μνημείο.

Παρ’ όλη την αξία και τη σημασία του, παρόλο που αποτελεί κηρυγμένο μνημείο, το μοτέλ αποτελεί ένα ατελείωτο ρημαδιό. Οι κλοπές-λεηλασίες έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους σε πολλά σημεία. Ομοίως και οι βανδαλισμοί. Σε διάφορα σημεία έχουν “ξεφυτρώσει” μικρές χωματερές. Αλλού έχουν “ξεφυτρώσει” αποχωρητήρια ή πλυσταριά, με τους περιοίκους να “φωτογραφίζουν” ομάδες Ρομά, που βεβαίως, εδώ που τα λέμε, δε φταίνε που βρήκαν μια κατάσταση ξέφραγο αμπέλι και έχουν κάνει το “Ξενία” κατοικία τους.

Αν και δεν μπορεί κανείς να βγάλει τελείως από το κάδρο των ευθυνών τον Δήμο Χερσονήσου, από τη στιγμή που το ακίνητο βρίσκεται στα δικά του γεωγραφικά όρια, εντούτοις η μεγάλη ευθύνη της κατάντιας του μοτέλ ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου.

Εταιρεία που ουδέποτε μερίμνησε για την προστασία και τη διάσωση του μνημείου. Αντιθέτως, το άφησε τελείως στην τύχη του! Ο Δήμος Χερσονήσου έχει ζητήσει ουκ ολίγες φορές την απομάκρυνση των Ρομά από τον παράνομο καταυλισμό που έχει στηθεί στο μνημείο, έχοντας ενημερώσει εγγράφως με φωτογραφικό υλικό και εκθέσεις αυτοψίας όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Κατά τις προσπάθειες που είχαν γίνει στο παρελθόν για την απομάκρυνση των Ρομά και τον καθαρισμό του χώρου από τον Δήμο και την ΕΛ.ΑΣ. δεν είχε εμπλακεί ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, δηλαδή η ΕΤΑΔ, που δεν ασχολήθηκε ή δε θέλησε να ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση.

Τα “αγκάθια” της παραχώρησης

Ο Δήμος Χερσονήσου έχει υποβάλει από το 2012, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αίτημα για την αξιοποίηση του ακινήτου, το οποίο έχει παραδοθεί στη φθορά, σε μια κατ' εξοχήν τουριστική περιοχή, ωστόσο οι απαιτήσεις που προέβαλε η ΕΤΑΔ κρίθηκαν εξωπραγματικές από πλευράς του Δήμου.

Το περασμένο φθινόπωρο οι συζητήσεις μεταξύ Δήμου Χερσονήσου και ΕΤΑΔ για την παραχώρηση του μοτέλ “Ξενία” αναθερμάνθηκαν για τα καλά. Κατά τις φθινοπωρινές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, η ΕΤΑΔ κατέθεσε ένα σχέδιο συμφωνίας παραχώρησης προς τον Δήμο Χερσονήσου και έχει ήδη βγει θετική απόφαση αποδοχής από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Τα “αγκάθια” βεβαίως δε λείπουν, καθώς ο Δήμος διαφωνεί άρδην με το αρχικό αίτημα της ΕΤΑΔ για την ετήσια καταβολή από τον Δήμο στην Εταιρεία του 30% των ακαθάριστων εσόδων, δηλαδή του τζίρου από την όποια τουριστική-εμπορική χρήση του πρώην “Ξενία”.

Οι ακριβείς όροι της παραχώρησης αναμένεται να προκύψουν μετά την ολοκλήρωση της μελέτης βιωσιμότητας που θα κάνει ο Δήμος για να δει πώς ακριβώς μπορεί να κινηθεί στο μέτωπο της αξιοποίησης του πρώην “Ξενία”.

Ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Μαστοράκης, έχει ήδη κάνει γνωστό πως υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο αξιοποίησης από πλευράς του Δήμου... Συγκεκριμένα, πρόταση του Δήμου είναι η τουριστική αξιοποίηση της περιοχής με τη δημιουργία πανεπιστημιακού καμπ, στο οποίο θα μπορούν να φιλοξενούνται φοιτητές. Επίσης, προτείνεται η εγκατάσταση “Μουσείου Μινωικής Γραφής” και η αξιοποίηση μέρους των εγκαταστάσεων του μνημείου για την κάλυψη των αναγκών της σχολικής στέγης του Καρτερού. Τέλος, προτείνεται η δημιουργία κέντρου ανάδειξης του θαλάσσιου αθλητισμού.


Πηγή: neakriti.gr