Περίπου 2.000 παιδιά Ηρακλειωτών μένουν φέτος εκτός παιδικών σταθμών, την ώρα που μάλιστα τη νέα χρονιά το πρόβλημα μπορεί να μεγαλώσει κι άλλο, καθώς η χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών βρίσκεται κυριολεκτικά "στον αέρα".

Αυτά ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΟΠΑΦΜΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης, μιλώντας σε σχετική συνέντευξή Τύπου σήμερα.

Μάλιστα ο κ. Βουρεξάκης τόνισε ότι τα παιδιά που έμειναν πέρυσι εκτός παιδικών σταθμών, ήταν μόλις 890 και φέτος υπερδιπλασιάστηκαν, την ώρα που το τοπίο για την χρηματοδότηση στο άμεσο μέλλον των παιδικών σταθμών παραμένει "θολό", αφού δεν είναι γνωστό αν και με ποιους όρους θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.

Απαλλαγή από τροφεία

Παράλληλα, ο κ. Βουρεξάκης ανήγγειλε την απαλλαγη από τροφεία για τις παρακάτω κατηγορίες δημοτών:

  • Οικογένειες με 1 εώς 2 παιδιά και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000€
  • Οικογένειες με 3 παιδιά και άνω, με 67% ΑΜΕΑ  με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 10.000€
  • Αμέα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω

«Οι Βρεφονηπιακοί - Παιδικοί Σταθμοί, του Δήμου μας  παρά τις αντίξοες συνθήκες, συνεχίζουν να στηρίζουν ενεργά τις οικογένειες, αφού η Δημοτική Αρχή φρόντισε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και φέτος όχι μόνο για  την διατήρηση αλλά και την αύξηση του αριθμού των παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές μας αλλά και των εργαζομένων» επεσήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Βουρεξάκης.

Για το λόγο αυτό παρέθεσε σχετικά στοιχεία τα οποία δείχνουν την αύξηση των  παιδιών και κατ' επέκταση των ωφελούμενων οικογενειών ενώ τόνισε ότι παρέχουν ποιοτικές παιδαγωγικές υπηρεσίες με γνώμονα πάντα την αγωγή, την φροντίδα, την ασφάλεια και την υγιεινή των βρεφών και νηπίων που φιλοξενούν.

Στόχος μας, υπογράμμισε  ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΜΦΑΗ είναι να μπορούμε και στο μέλλον, να στηρίζουμε στην πράξη την καθημερινότητα των εργαζόμενων οικογενειών

της πόλης μας αν και όπως είπε το 2016 θα είναι δύσκολη χρονιά καθώς υπάρχουν πληροφορίες για μείωση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ αφού πάνω στο πρόγραμμα αυτό στηρίζεται η λειτουργία των παιδικών σταθμών.

Ο Δήμος Ηρακλείου ,κατέληξε ,προετοιμάζει και άλλες δομές φιλοξενίας παιδιών αφού βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες ανέγερσης και άλλων βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

Από την πλευρά της η Αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ κ. Μαρία Κασσωτάκη αναφέρθηκε στην σπουδαία συνεισφορά του προσωπικού των παιδικών σταθμών καθώς  οι σύγχρονοι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Ηρακλείου αποτελούν χώρο αγωγής, φροντίδας και ασφαλούς διαμονής για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ενώ παρέχουν ημερήσια υγιεινή διατροφή και φροντίδα, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής. .

Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε αυτούς βοηθούν τα παιδιά να αναπτυχθούν ολόπλευρα σωματικά, νοητικά,κοινωνικά και συναισθηματικά ,ευαισθητοποιούν τους γονείς πάνω σε θέματα σύγχρονης παιδαγωγικής και ψυχολογίας

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ 2015-2016 : 1884

-από τις οποίες οι 450 εγκρίθηκαν μέσω του ΕΣΠΑ

-εξετάστηκαν 1434 αιτήσεις και εγκρίθηκαν από την υπηρεσία 502 αιτήσεις

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ  ΒΡΕΦΩΝ-ΝΗΠΙΩΝ   ΔΟΠΑΦΜΑΗ
 

2013-2014   - 1530 παιδιά

 

2014-2015  -1735 παιδιά

 

2015-2016  -1803 παιδιά    -823 μέσω ΕΣΠΑ

- 478  επανεγγραφές

-502 νέες εγγραφές

Φιλοξενούνται 83 βρέφη παραπάνω από την προηγ.χρονιά

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΟΠΑΦΜΑΗ

2014-2015  -197 εργαζόμενοι

2015-2016  -264  εργαζόμενοι

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠ Ο ΤΡΟΦΕΙΑ

Οικογένειες με 1 εώς 2 παιδιά και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000€

Οικογένειες με 3 παιδιά και άνω, με 67% ΑΜΕΑ  με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 10.000€

Αμέα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω

ΤΡΟΦΕΙΑ ΓΙΑ ΤΡΙΤΕΚΝΕΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΑ

Πολύτεκνοι Τρίτεκνοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 10.000€έως 20.000€      Τροφεία: 30€

Πολύτεκνοι Τρίτεκνοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των  20.001€                   Τροφεία: 50€

Γεωργία Μακάκη


Πηγή: neakriti