Ποτό και κάπνισμα οι άνδρες, κατάθλιψη και πονοκεφάλους οι γυναίκες - Ειδήσεις Pancreta

Σημαντικός αριθμός Ευρωπαίων πάσχει από μια ευρεία γκάμα ψυχοσωματικών προβλημάτων, εν μέρει λόγω των δύσκολων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν.

Η «Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα» (European Social Survey), που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα το απόγευμα στο Παρίσι, μελέτησε δειγματοληπτικά στοιχεία από 21 ευρωπαϊκές χώρες με βάση απαντήσεις παραπάνω από 40.000 ατόμων κατά τη διετία 2014-15.

Η μελέτη επισημαίνει πως η προώθηση πιο υγιεινού τρόπου ζωής κρίνεται από μόνη της ανεπαρκής να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας των Ευρωπαίων.

Αντίθετα, περισσότερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί σε πολιτικές αναδιανομής των εισοδημάτων και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι γυναίκες έχουν συχνότερα κατάθλιψη και δυνατούς πονοκεφάλους, ενώ οι άνδρες πίνουν και καπνίζουν περισσότερο.

Γενικά, μεγαλύτερη χρήση αλκοόλ γίνεται στη Βρετανία και την Πορτογαλία, ενώ τα Σαββατοκύριακα οι Ευρωπαίοι πίνουν διπλάσια ποσότητα σε σχέση με τις καθημερινές. Λιγότερο πιθανό είναι να πίνουν πολύ οι γυναίκες στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η Πορτογαλία είναι η χώρα με τις περισσότερες γυναίκες να έχουν συμπτώματα κατάθλιψης, με 31% έναντι 16% των ανδρών.

Πάνω από το ένα τέταρτο (25%) του γυναικείου πληθυσμού εμφανίζει κατάθλιψη επίσης στην Τσεχία, στην Ουγγαρία και στην Πολωνία, ενώ στην Ουγγαρία πάνω από το ένα πέμπτο (20%) του ανδρικού πληθυσμού έχει κατάθλιψη.

Οι περισσότερες γυναίκες που παρουσιάζουν σοβαρούς πονοκεφάλους είναι στη Γαλλία (30%) και οι λιγότερες στην Ιρλανδία (4%).

Όσον αφορά το κάπνισμα, το μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών καπνιστών καταγράφεται στη Λιθουανία (48,8%) και την Ουγγαρία (41,3%). Γενικά στην ανατολική Ευρώπη οι άνθρωποι καπνίζουν πιο πολύ από ό,τι στη βόρεια. Στο σύνολο του πληθυσμού και των δύο φύλων οι λιγότεροι καπνιστές βρίσκονται στη Σουηδία (κάτω από 15%).

Οι άνδρες είναι επίσης πολύ πιο πιθανό να βλέπουν τους εαυτούς τους ως υπέρβαρους, σε σχέση με τις γυναίκες, και στις 21 ευρωπαϊκές χώρες. Το υψηλότερο ποσοστό αφορά τους Τσέχους (68%) ενώ το χαμηλότερο τους Ελβετούς (30%).

πηγή


Πηγή: pancreta