Ο εγκέφαλος της γυναίκας αλλάζει συνεχώς μέγεθος - Ειδήσεις Pancreta

Το τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη και τα συναισθήματα αυξομειώνει το μέγεθός του συνεχώς.

Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές στο μέγεθος του πραγματοποιούνται σε μηνιαία βάση καθώς επηρεάζεται άμεσα από την αυξομείωση των οιστρογόνων. Πολύ απλά, ο εγκέφαλος και κυρίως ο ιππόκαμπος διογκώνεται όσο πλησιάζει η ωορρηξία και μικραίνει όταν οι ορμόνες υποχωρήσουν. Όταν αυξάνει μέγεθος, αυξάνεται και η ποσότητα φαιάς και λευκής ουσίας, χωρίς όμως οι επιστήμονες να μπορούν ακόμα να πουν πώς ακριβώς επηρεάζονται οι εγκεφαλικές λειτουργίες, η μνήμη και τα συναισθήματα.

Γνωρίζουμε ήδη πως ο εγκέφαλος εμφανίζει πλαστικότητα και στα δύο φύλα ανάλογα με τις επιδράσεις που δέχεται από το περιβάλλον. Όμως, ερευνητές από το Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Γνωσιακών και Εγκεφαλικών Επιστημών Μαξ Πλανκ στη Γερμανία κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερες εναλλαγές στο μέγεθος του εγκεφάλου εξαιτίας της μηνιαίας μεταβολής των ορμονών.

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να ερευνηθούν οι συνέπειες της αυξομείωσης του εγκεφάλου ενώ ταυτόχρονα, οι επιστήμονες πιστεύουν πως θα καταφέρουν να ρίξουν περισσότερο φως στις αιτίες της δυσφορίας και των δυσάρεστων συναισθημάτων που νιώθουν οι περισσότερες γυναίκες λίγο πριν την περίοδο.

πηγή


Πηγή: pancreta