Η αλλαγή τρόπου ζωής μπορεί να προλάβει τον καρκίνο - Ειδήσεις Pancreta

Τα γονίδια δεν καθορίζουν απολύτως τη μοίρα μας, ακόμη και όσον αφορά την εμφάνιση κληρονομικού καρκίνου. 

Το 30-40% όλων των περιπτώσεων καρκίνου θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την τροποποίηση της διατροφής, τη διατήρηση του βέλτιστου σωματικού βάρους και την τακτική σωματική άσκηση, αναφέρουν οι επιστήμονες. 

Όπως προκύπτει από σειρά ερευνών, ακόμη και σε περίπτωση που υπάρχουν κληρονομούμενα γονίδια, τα οποία ενοχοποιούνται για τον καρκίνο, με την αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί επιγενετικά να τροποποιηθεί η έκφραση αυτών των γονιδίων και να μειωθεί η πιθανότητα νόσησης.

Τα παραπάνω επισήμανε η παθολόγος-ογκολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ στο ΓΝΑ Ιπποκράτειο, Σταυρούλα Ντρουφάκου, σε ανακοίνωσή της με θέμα «Διατροφή και Πρόληψη του καρκίνου του μαστού» στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ερευνητικής Εταιρείας Ουρογεννητικής Ογκολογίας, στη Θεσσαλονίκη.

Η Σταυρούλα Ντρουφάκου ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές προοπτικές κλινικές μελέτες και μετααναλύσεις που δείχνουν ότι υπάρχει συσχέτιση του καρκίνου του μαστού με τον τρόπο ζωής (διατροφή, άσκηση, παχυσαρκία και αλκοόλ), ενώ παράλληλα τόνισε ότι τα «γονίδια δεν είναι απολύτως η μοίρα μας».

Ειδικότερα, ανέφερε, σύμφωνα με αποτελέσματα από την ευρωπαϊκή μελέτη EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), στην οποία συμπεριλήφθηκαν μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες και στην οποία έλαβαν μέρος 10 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, «η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών έχει συσχετιστεί με την περίπου 30% αυξημένη πιθανότητα να νοσήσει κανείς από καρκίνο του μαστού». 

«Αντιθέτως τα πολυακόρεστα λιπαρά και τα ω3, ειδικά αυτά που προέρχονται από τα ψάρια, έχουν προφυλακτική δράση και μειώνουν γύρω στο 14% την πιθανότητα καρκίνου του μαστού» εξηγεί και σημειώνει:

«Με προστατευτική δράση έχει συσχετιστεί και η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών και λαχανικών». 

Ο ρόλος του αλκοόλ

Σύμφωνα με μεγάλη επιδημιολογική μελέτη που International Journal of Cancer το 2015, το «αλκοόλ είναι ένας επιβαρυντικός παράγων».

Οι διεθνείς οδηγίες είναι 2 μερίδες την ημέρα για τις γυναίκες και 3 μερίδες την ημέρα για τους άντρες. Μία μερίδα είναι ένα ποτήρι κρασί (80 ml) ή ένα ποτήρι μπίρα (250 ml) ή μια μερίδα ουίσκι (25 ml). 

Όπως εξηγεί η κ. Ντρουφάκου, στις γυναίκες που καταναλώνουν πάνω από 3 units την ημέρα σε σχέση με αυτές που κατανάλωναν κάτω από ένα ή ένα, η πιθανότητα νόσησης από καρκίνο του μαστού ήταν αυξημένη κατά 25%. 

Επίσης, αμερικάνικη μελέτη έδειξε ότι οι Αμερικανίδες που κατανάλωναν τροφές, οι οποίες είχαν υψηλό θερμιδικό φορτίο, όπως κέικ, γλυκά, μπισκότα και άλλα είδη ζαχαροπλαστικής, είχαν περισσότερο από τριπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού σε σχέση με αυτές που δεν κατανάλωναν. 

Επίσης, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 2,5 φορές όταν οι γυναίκες που καταναλώνουν fast food.

Τι πρέπει να κάνουμε

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Διεθνούς Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο (World Cancer Research Fund), τα σημαντικά βήματα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού αλλά και των καρδιοαγγειακών νοσημάτων είναι τα εξής:

Διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους

Αεροβική άσκηση τουλάχιστον τρεις ώρες την εβδομάδα 

Αποφυγή κατανάλωσης αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη και τροφών με «συμπυκνωμένες θερμίδες»

Μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος σε μία φορά την εβδομάδα και αποφυγή κατανάλωσης επεξεργασμένων κρεάτων.

Αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και οσπρίων

Πρόσληψη βιταμινών με φυσικό τρόπο, δηλαδή από τα τρόφιμα και όχι από συμπληρώματα διατροφής

Περιορισμό στην κατανάλωση αλατιού και αλκοόλ

Άλλωστε, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, η πρόληψη είναι το ήμισυ του παντός.

Σύμφωνα με τη Σταυρούλα Ντρουφάκου, για κάθε ποσό που επενδύεται σε στρατηγικές πρόληψης, ένα δεκαπλάσιο ποσό εξοικονομείται από μελλοντικό κόστος θεραπειών προχωρημένου καρκίνου, πράγμα πολύ σημαντικό για την εξοικονόμηση πόρων στην εποχή των μνημονίων.


Πηγή: efsyn.gr