Νέο τεστ θα προβλέπει αν θα εμφανίσουμε Αλτσχάιμερ - Ειδήσεις Pancreta

Περίπου 47 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ ενώ αναμένεται ο αριθμός αυτός να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμα κάποια θεραπεία αλλά σύμφωνα με έρευνες που έχουν δημοσιευθεί στο Alzheimer's Association, υπάρχουν τρόποι για να το καθυστερήσουμε και να ακονίσουμε τη μνήμη μας. Για να καταφέρουμε να κρατήσουμε υπό έλεγχο το αλτσαχάιμερ πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή, να κάνουμε γυμναστική, να κοιμόμαστε σωστά, να μην καπνίζουμε, να μορφωνόμαστε και να κρατάμε “εν ενεργεία” τον εγκέφαλό μας. Ακόμα και αυτές οι μέθοδοι όμως, δεν αποκλείουν την εμφάνιση της νόσου απλά την καθυστερούν.

Το πειραματικό γενετικό τεστ που δημιούργησαν αμερικανοί επιστήμονες μπορεί να προβλέψει σε νεαρή ηλικία ποιοι έχουν πιθανότητες να προσβληθούν από την ασθένεια αυτή σε μεγαλύτερη ηλικία. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν οι ερευνητές και δημοσιεύθηκε στο “Neurology”, ανακάλυψαν ότι τόσο οι ηλικιωμένοι όσο και οι νέοι ενήλικες που ξεχνούσαν, έφεραν κάποιες γενετικές μεταλλάξεις και είχαν μικρότερο ιππόκαμπο. Κι αυτό, σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Elizabeth Mormino, δηλώνει ότι ο γενετικός κίνδυνος για τη νόσο μπορεί να επηρεάζει τον ιππόκαμπο νωρίς στη ζωή, αυξάνοντας μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών.

Χρησιμοποίησαν εικόνες μαγνητικής τομογραφίας σε 166 ανθρώπους με άνοια και σε 1.026 χωρίς άνοια, μέσης ηλικίας 75 ετών, για να τους δώσουν μία βαθμολογία αναλόγως με τις υψηλού κινδύνου γενετικές μεταλλαγές που έφεραν. Εξέτασαν τη νοητική λειτουργία τους και το μέγεθος του ιπποκάμπου στον εγκέφαλό τους και τους παρακολούθησαν επί σειρά ετών για να καταγράψουν την πορεία της υγείας τους.

Στη συνέχεια, εξέτασαν τις ίδιες γενετικές μεταλλαγές και το μέγεθος του ιπποκάμπου σε περισσότερους από 1.300 υγιείς νέους, ηλικίας από 18 έως 35 ετών. Όπως διαπίστωσαν, μεταξύ των ηλικιωμένων χωρίς άνοια, όσοι είχαν υψηλή βαθμολογία στο τεστ γενετικής επικινδυνότητας είχαν μικρότερο ιππόκαμπο και περισσότερες πιθανότητες κακής μνήμης κατά την έναρξη της μελέτης.

Μεταξύ των νέων η υψηλή βαθμολογία στο τεστ γενετικής επικινδυνότητας συσχετίστηκε με μικρότερο ιππόκαμπο, μολονότι η επίδραση του κινδύνου ήταν χαμηλότερη απ’ ό,τι στο σκέλος της μελέτης με τους ηλικιωμένους.

Οι ερευνητές λένε ότι σταδιακά βρίσκουν την βαρύτητα της κάθε γενετικής μετάλλαξης, που σχετίζεται με την εκφυλιστική νόσο και εκτιμούν πως τελικά θα φθάσουν σε ένα γενετικό τεστ.


Πηγή: yolife.gr